Kim Jong-Uns vekttap utløser spekulasjoner

<p>Dette bildet tatt 7. juni 2021 er frigitt av Nord-Koreas offisielle koreanske sentrale nyhetsbyrå (KCNA) 8. juni, og viser Nord-Koreas leder Kim Jong Un under et rådgivende møte med høytstående tjenestemenn i partiets sentralkomité og provinsielle partikomiteer ved kontorbygningen til Party Central Committee i Pyongyang.</p>
Dette bildet tatt 7. juni 2021 er frigitt av Nord-Koreas offisielle koreanske sentrale nyhetsbyrå (KCNA) 8. juni, og viser Nord-Koreas leder Kim Jong Un under et rådgivende møte med høytstående tjenestemenn i partiets sentralkomité og provinsielle partikomiteer ved kontorbygningen til Party Central Committee i Pyongyang. Foto: Str / AFP

Nord-Koreas leder Kim Jong-Un (37) viser seg stadig sjeldnere i offentlighetens lys. Et nytt bilde viser en ny utgave av diktatoren.

– På overflaten betyr jo ikke vekttap så mye, men det kan gi en ledetråd til annen informasjon som etterretningstjenesten leter etter. Akkurat nå vet vi ikke hva det handler om, men det reiser en rekke alvorlige spørsmål som vi må holde øye med de neste månedene, sier Michael Brodka, en amerikansk offiser i Sør-Korea, til NK News.

Kim Jong-Un ble første gang offisielt omtalt i Nord-Korea da han i 2010 ble tildelt flere viktige politiske og militære verv.

Han er tredje og yngste sønn av Nord-Koreas tidligere leder Kim Jong-il, og sønnesønn av statens grunnlegger Kim Il-sung, som døde i 1994.

Kan tyde på alvorlige helseproblemer

Slik er verden vant til å se Nord-Koreas diktator Kim Jong-Un Foto: Kim Kyung-Hoon / Reuters/NTB
Slik er verden vant til å se Nord-Koreas diktator Kim Jong-Un Foto: Kim Kyung-Hoon / Reuters/NTB

Etter farens død i 2011 ble han utpekt til landets øverste leder, som leder av det enerådende kommunistpartiet, Koreas Arbeiderparti, samt leder av Den nasjonale forsvarskommisjonen.

Da Kim Jong-Un viste seg igjen den 5. juni, hadde han vært borte fra offentligheten i om lag en måned.

Etter de nye bildene å dømme er det tydelig at diktatoren har gått gjennom et større vekttap.

Les også: Korea-ekspert: Kim Jo Yong kan bli en mer brutal leder enn Kim Jong-un

«Betydelig vektreduksjon»

NK News, som overvåker nyhetsbildet fra Nord-Korea tett, mener vekttapet er påfallende, og at det kan tyde på alvorlige helseproblemer, noe som det også har vært spekulert i tidligere.

Avisen har analyserte bilder av Kim før og nå, og konkluderer med at hans første offentlige opptreden på én måned tyder på at han har mistet «en betydelig mengde vekt»

Avis: Mulige helseproblemer

Diktatoren uteble dessuten fra den årlige feiringen av fødselsdagen til nasjonens grunnlegger Kim Il Sung 15. april, som regnes som en viktig nasjonal markering, skriver The Guardian, som har lagd en collage som viser bilder av diktatoren før og etter vekttapet.

(Artikkelen fortsetter under)

«Kim ser merkbart slankere ut i sin første offentlige opptreden på en måned, og det fremhever mulige helseproblemer i forhold til vekt og livsstil», skriver avisen.

Nord-Korea kjemper en desperat kamp mot matmangel og en økonomi i krise. Årsakene er blant annet et dramatisk fall i handelen med Kina og viruspandemien, flere naturkatastrofer og kraftige internasjonale sanksjoner.

Befolkningen sulter

En annen teori på vektendringen kan være at han ikke ønsker å fremstå som overvektig når det samtidig kommer dystre rapporter om at befolkningen sulter grunnet matmangel.

Kim Jong-Un er kjent for å styre Nord-Korea på en brutal måte med sterk indre justis.

Han har stått bak utrenskninger i det nordkoreanske regimet, også innad i sin egen familie, og mistenkes også for å ha beordret drapet på halvbroren Kim Jong-nam i 2017.

Les også: Nord-Korea viste fram nye våpen i militærparade

Video (fra april 2020): Uvisshet om helsetilstanden til Kim Jong-un

Personvernpolicy