Russland med historisk militær opprustning i Arktis

Russland ruster opp langs sin nordlige kyst.
Russland ruster opp langs sin nordlige kyst. Foto: Andrey Golovanov / AFP/NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Satellittfoto viser en enorm militær tilstedeværelse og russisk våpentesting i Arktis. Eksperter er bekymret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge CNN har Russland igangsatt en storstilt test i et tidligere islagt område i Arktis. Ifølge eksperter forsøker landet å sikre den nordlige kysten som er en lukrativ potensiell fraktrute mellom Asia og Europa.

«Supervåpen» bekymrer eksperter

Satellittbilder viser enorme styrker og storstilt testing av våpen i området. Det er spesielt det nye russiske supervåpenet «Poseidon 2M39 torpedo» som bekymrer våpeneksperter og vestlige ledere. Utviklingen av våpenet skjøt fart etter at Russlands president Vladimir Putin i februar ba om at testingen skulle igangsettes. Den ubemannede torpedoen er drevet av en atomreaktor, og er utviklet til å kunne snike seg forbi kystforsvar.

Våpenet er konstruert for å kunne slippe et flere megatonn stort stridshode, og kan gjøre større områder ubeboelig i flere tiår etter et angrep, hevder russisk militær.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under bildet)

En russisk soldat står vakt ved militærbasen på Kotelnijøya. Foto: Maxime Popov / AFP/NTB
En russisk soldat står vakt ved militærbasen på Kotelnijøya. Foto: Maxime Popov / AFP/NTB

Ruster opp nært Alaska

I november uttrykte USAs assisterende minister for internasjonal sikkerhet Christopher A. Ford at Poseidon-våpenet er utviklet for å «drukne USAs kystbyer med en radioaktiv tsunami», skriver CNN.

Satellittfoto offentliggjort av Maxar viser en sterk pågående opprustning av russisk militær og utstyr langs landets arktiske kyst. I tillegg til «Poseidon» har Russland rustet opp med bombefly, jagerfly og et nytt radarsystem nært kysten av Alaska.

– Russland driver med en storstilt oppussing av gamle Sovjet-stasjoner og radar-installasjoner, sier Pentagons talsmann Thomas Campbell til CNN.

I tillegg til oppdateringene styrker landet sine forsvarsevner i området, noe som bedrer deres muligheter til å nekte gjennomfart i strategisk viktige deler av Arktis, mener Campbell.