Advarer Sverige: Tredje bølge blir dobbelt så ille som bølge nr. 2

<p>I det dystre scenariet fra Folkhälsomyndighetene vil toppen i den 3. bølgen slå til i slutten av april i uke 17, men selv ikke da vil faren være over:  – Jeg tror at vi kan befinne oss i en kritisk situasjon også neste høst om vi ikke lykkes med å vaksiner nok folk, sier statsepidemiolog Anders Tegnell (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)</p>
I det dystre scenariet fra Folkhälsomyndighetene vil toppen i den 3. bølgen slå til i slutten av april i uke 17, men selv ikke da vil faren være over:  – Jeg tror at vi kan befinne oss i en kritisk situasjon også neste høst om vi ikke lykkes med å vaksiner nok folk, sier statsepidemiolog Anders Tegnell (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)

Da Sveriges hardt prøvede befolkning ble rammet av den andre virusbølgen før jul, ble sykehusene og likhusene fylt opp. Nå tyder mye på at muterte virus vil sette landet på nye, voldsomme prøver de kommende ukene.

– Det ser ut som at vi virkelig er på vei mot en tredje bølge. Det vi gjør de neste ukene vil avgjøre utviklingen fremover, sa statsepidemiolog Anders Tegnell under tirsdagens pressekonferanse, skriver Aftonbladet.

Ifølge de siste prognosene fra Folkhälsomyndighetene truer mørke skyer Sverige i mars og april. Går det som ekspertene advarer om, må svensk helsepersonell brette opp ermene på nytt.

– Vil være en ekstrem utfordring

– Å stå overfor håndteringen av den situasjonen som vil oppstå hvis det verste skulle skje, vil være en ekstrem utfordring for helsesektoren, som har slitt lenge.

Det sier Taha Alexandersson, nestleder for kriseberedskap i Helsetilsynet og Velferd, til Expressen.

Hittil har pandemien krevd minst 12.882 menneskeliv i Sverige, mens 669.113 er bekreftet smittet. Det gjør landet til det hardest rammede i Norden og Europa for øvrig.

Sveriges coronastrategi har vært omdiskutert. Den siste tiden har debatten om hvem som har skylden og hvordan landet best mulig kan unngå mer smitte og død, eskalert.

Må regne med 14.000 nye smittede hver eneste dag

– Situasjonen er kritisk. Det vi foretar oss de neste ukene vil ha en avgjørende rolle for utviklingen fremover, advarer Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: Anders Wiklund / AP
– Situasjonen er kritisk. Det vi foretar oss de neste ukene vil ha en avgjørende rolle for utviklingen fremover, advarer Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: Anders Wiklund / AP

I det nye og mest dystre scenariet står Sverige foran dette: Toppen i den 3. bølgen er beregnet å slå til i slutten av april i uke 17. Da vil Sverige, ifølge prognosen, oppleve 14.000 nye smittetilfeller hver eneste dag mot dagens 3.000.

Da er det ikke tatt høyde for effekten av vaksineringen, men inntil videre antas det å ha minimal effekt ettersom et fåtall i den svenske befolkningen da vil være vaksinert.

Les også: Nå har svenske politikere fått nok: Vil frata Tegnell makt og innflytelse

– Vi kan befinne oss i en kritisk situasjon

Under tirsdagens pressekonferanse ble Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell spurt om den nært forestående tredje bølgen mest sannsynlig også vil bli den siste.

– Nei, det er jeg ikke sikker på. Jeg tror at vi kan befinne oss i en kritisk situasjon også neste høst om vi ikke lykkes med å vaksinere nok folk, svarte Tegnell.

Personvernpolicy