2000 år gammel mumie-mor utgravd: Hadde gulltunge

<p>Dette bildet er frifgitt av egyptiske myndigheter og viser en 2000 år gammel mor med en gullfolieamulett i munnen avdekket ved Taposiris Magna-tempelet i det vestlige Alexandria. En av de viktigste gudene i det gamle Egypten, Osiris, hersker i underverdenen. Gulltungen skulle gi de døde muligheten til å kommunisere med dødsguden.</p>
Dette bildet er frifgitt av egyptiske myndigheter og viser en 2000 år gammel mor med en gullfolieamulett i munnen avdekket ved Taposiris Magna-tempelet i det vestlige Alexandria. En av de viktigste gudene i det gamle Egypten, Osiris, hersker i underverdenen. Gulltungen skulle gi de døde muligheten til å kommunisere med dødsguden. Foto: - / AFP

Da arkeologene lette etter fortidens skjulte skatter i Egypt, kom de plutselig over en oppsiktsvekkende detalj.

Funnet av en mer enn 2000 år gammel mumie viste seg å ha en tunge av gul. Den gylne tungen skal ha etter datidens tro ha gitt de døde muligheten til å kommunisere med gudene.

Tungen var plassert i munnen for å erstatte den ekte tungen som trolig var fjernet under balsamering, skriver LiveScience.

Under utgravingene, som ble gjennomført av forskerteam bestående egyptiske og dominikanske arkeologer, fant forskerne 16 gravplasser. Flere av disse inneholdt mumier.

Fra Kleopatras tid

Det ble også gjort funn av rester av ruller fra Kleopatras tid. Disse blir nå forsøkt dekodet. Funnene antas å stamme fra etterkommerne i tidsepoken da Alexander den Stores hær regjerte i Egypt.

Et annet funn som har vakt begeistring blant arkeologene, er en mumifisert kvinne med ansikt dekket av en maske brukt i forbindelse med begravelser. På masken er det et svakt smil.

Forskerne er ikke helt sikre på når de mumifiserte personene døde, men mener det trolig er minst 2000 år siden.

Personvernpolicy