Nytt håp om å finne det savnede dødsflyet: Peker ut nytt krasjsted

<p>Snart syv år har gått siden Malaysia Airlines MH370 plutselig forsvant et sted i Det indiske hav med 239 personer om bord. Foto av skyggen av et orionfly fra New Zealand som deltok i letingen etter det malaysiske passasjerflyet. Foto: Reuters / NTB scanpix.</p>
Snart syv år har gått siden Malaysia Airlines MH370 plutselig forsvant et sted i Det indiske hav med 239 personer om bord. Foto av skyggen av et orionfly fra New Zealand som deltok i letingen etter det malaysiske passasjerflyet. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Seks og et halvt år etter at MH370 ble meldt savnet, mener en ekspertgruppe at de kan ha funnet svaret på hvor ulykkesflyet ligger på havets bunn.

Fredag 8. mars 2014 forsvant Malaysia Airlines MH370 på vei fra Kuala Lumpur til Beijing.

Om bord i flyet, en Boeing 777-200ER, befant det seg 227 passasjerer og tolv besetningsmedlemmer.

Det ble ikke oppfanget noe nødsignal før flyet forsvant.

Det har senere blitt funnet vrakdeler som knyttes til flyet blant annet i Mosambik og på Madagaskar. Noen få vrakdeler på Reunion og andre øyer langs østkysten av Afrika er også lokalisert.

Teori: Piloten valgte å styrte flyet

I mellomtiden har flere teorier vært lansert for å forklare hva som skjedde med flyet.

En av teoriene er at piloten selv valgte å styrte flyet og ta med seg hele besetningen og alle passasjerene i døden.

Det var den tidligere australske statsministeren Tony Abbott som hevdet at malaysiske myndigheter hadde konkluderte med massemord-teorien.

Andre teorier har pekt på muligheten for kapringsforsøk, brann eller motorfeil.

Men fortsatt, snart syv år etter den mystiske forsvinningen, er det flere spørsmål enn svar.

Video: Malaysias stats­mi­nis­ter bekrefter at flydel stammer fra MH370

Peker ut sannsynlig krasjsted

Lørdag skriver Daily Mail at fire eksperter innen luftfart har kommet frem til en ny teori. Ekspertene peker nå på det de mener kan være det mest sannsynlige krasjstedet i det vest-Indiske hav.

De tror at Malaysia Airlines-jetfly, som var på vei fra Malaysia til Beijing, fløy til sammen 4320 kilometer før det forsvant i havet.

De oppgir de eksakte koordinatene til å være S34.2342 og E93.7875.

Ifølge Airlive mener flyingeniør Victor Ianello og hans team med base i USA, at flyvraket trolig ligger innenfor en radius av 100 nautiske mil fra koordinatene.

Ekspert: Etterforskerne har undersøkt på feil sted

En annen luftfartsekspert, Byron Bailey, som er tidligere pilot, mener etterforskerne hittil har undersøkt på feil sted og i stedet burde ha vendt blikket lenger sør.

– Jeg er sikker på at kapteinen prøvde å manøvrere flyet så langt sør til et mest mulig avsidesliggende sted, så minst mulig av flyet skulle synke, sier Bailey til Daily Mail.

Han hevder søkene som hittil er gjennomført er foretatt om lag 30 kilometer fra stedet hvor han mener flyvraket ligger på havbunnen.

– Jeg vil satse huset mitt på det

– Hvis jeg tar feil, betyr det sannsynligvis at flyet er tatt av romvesener eller sitter i en hangar et sted i Kasakhstan. Jeg vil satse huset mitt på det, sier eksperten.

I 2019 samlet 50 slektninger av kinesiske passasjerer seg i Kuala Lumpur for å markere femårsdagen for mysteriet og presse malaysiske myndigheter til å fortsette letingen.

– Den kinesiske regjeringen lytter ikke til oss i det hele tatt, og vi føler oss hjelpeløse, sa 78 år gamle Hu, som hadde sønnen sin på det forsvunne flyet.

Video: Ny teori om hvor mysterieflyet MH370 kan ha forsvunnet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden