Ny teori om hvor mysterieflyet MH370 kan ha forsvunnet

Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lydbølger fanget opp under vann dagen Malaysia Airlines MH370 forsvant tyder på at det savnede flyet kan ha valgt en annen rute enn tidligere antatt, hevder forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Snart fem år har gått siden Malaysia Airlines MH370 plutselig forsvant et sted i Det indiske hav med 239 personer om bord.

Boeing 777-maskinen tok av fra Kuala Lumpur internasjonale lufthavn kl. 00.41 lørdag 8. mars 2014 og var ventet å lande i Beijing seks timer senere. Det gjorde den aldri.

Kort tid etter avgang stopper sporene etter flyet helt opp. Siste livstegn ble fanget opp av et kontrollsenter vest for Kuala Lumpur, og da var flyet allerede kraftig ute av kurs. Kun enkelte vrakdeler fra flyet er senere funnet.

Teoriene om hvor flyet ble av og hva som skjedde de skjebnesvangre timene og minuttene før flyet ble borte har vært mange. Men de sikre svarene har vært få.

Nå kan en studie av undersjøiske lyder muligens kaste nytt lys over hvor det ble av flyet, som i media gjerne omtales som «mysterieflyet».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Pårørende fra MH730-flyet er skuffet etter ny rapport om flystyrten

To mulige steder

Det er forskere ved Universitetet i Cardiff som har studert undersjøiske lydbølger som ble fanget opp i Det indiske hav samme dag som MH370 forsvant.

– Vi har nå identifisert to steder hvor flyet kan ha truffet vannet - i tillegg til at vi har en alternativ rute flyet kan ha tatt, sier Dr Usama Kadri ved Universitetet i Cardiff til ABC News.

Tidligere har et havområde på 120.000 kvadratkilometer vest for Australia blitt saumfart i letingen etter flyet. De britiske forskerne mener imidlertid at MH370 kan ha nådd mye lengre vestover og styrtet i havet nordøst for den afrikanske øya Madagaskar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De bygger teorien på bakgrunn av lydbølgene registrert av to hydroakustiske stasjoner i Det indiske hav. Mikrofonene er satt opp av Organisasjonen for prøvestansavtalen, som har utstasjonert tre såkalte hydrofoner for å overvåke eventuelle ulovlige atomprøvesprengninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Norsk spesialskip gir opp letingen etter MH370

Lydbølger

Signaler fra to av stasjonene viser lydbølger som kan ha vært utløst av at et stort objekt, som for eksempel et fly eller en meteoritt, har truffet vannet, skriver ABC News.

Den ene stasjonen ligger i Cape Leeuwin i Vest-Australia. Her viser analysen av akustiske bølger stasjonen har registrert at flyet kan ha styrtet sør i Det indiske hav, i et område som tidligere har vært undersøkt.

Men signaler fanget opp av lyttestasjonen Diego Garcia, sør for India og Sri Lanka i Det indiske hav, tyder på at krasjstedet kan være lengre mot nord enn tidligere antatt, noe som igjen innebærer at det savnede flyet har valgt en annen rute.

Les også: Eksperter mener de vet hvorfor «spøkelsesflyet» MH370 forsvant

25 minutter har blitt borte

Dr Kadri legger imidlertid til at signalene fanget opp av lyttestasjonen Diego Garcia har blitt forstyrret av lyder som trolig kommer fra en militærøvelse i området. Ifølge Kadri er det ikke umulig at de omtalte lydbølgene kan ha kommet fra en rakett eller en missil - og ikke fra en Boeing 777 som treffer vannskorpen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Analysen tyder også på at det mangler 25 minutter med opptak fra lyttestasjonen Diego Garcia.

Kadri tror ikke det kan skyldes teknisk svikt eller vedlikehold, men holder muligheten åpen for at militær aktivitet eller det savnede Malaysia Airlines-flyet kan ha fått systemet til å slå seg av.

Det er ikke første gang de undersjøiske opptakene granskes i etterforskningen av MH370s forsvinning. Men takket være ny kunnskap om hvor raskt lyd beveger seg under vann, har forskerne utvidet tidspunktet og derfor også sjekket tidligere opptak.

Les også: Tror de vet hvor mysterieflyet MH370 ble av