Eksperter mener de vet hvorfor «spøkelsesflyet» MH370 forsvant

Se ekspertenes teori i videoen.

Tidligere leder for den australske havarikommisjonen mener kaptein Zaharie Ahmad Shah bevisst styrtet Malaysia Airlines MH370 i Det indiske hav.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er i et fersk intervju med TV-programmet «60 Minutes» at Martin Doland sier de har samlet inn nok informasjon om forsvinningen av Malaysia Airlines MH370 til å tegne et bilde av hva som egentlig skjedde.

Doland er tidligere leder for den australske havarikommisjonen og hadde ansvaret for å starte etterforskningen da MH370 forsvant sporløst den 8. mars 2014 med 239 personer om bord.

– Jeg tror det var en bevisst handling, og at det ble gjort over lengre tid, sier Martin Doland i 60 Minutes-spesialen sendt søndag.

Les også: Etterlatte markerer fire år siden MH370 forsvant

La fram sannsynlig scenario

Boeing 777-maskinen fra Malaysia Airlines hadde tatt av fra Kuala Lumpur internasjonale lufthavn kl. 00.41 lørdag 8. mars 2014 og var ventet å lande i Beijing seks timer senere. Det gjorde den aldri. Halvannen time etter avgang stopper sporene etter flyet helt opp. Siste livstegn ble fanget opp av et kontrollsenter vest for Kuala Lumpur, og da var flyet allerede kraftig ute av kurs.

I det australske 60 minutes-programmet går et ekspertteam gjennom den mystiske flyulykken og presenterer det de mener er det sannsynlige hendelsesforløpet som endte med at MH370 styrtet i Det indiske hav.

I scenariet de skisserer var det bare én person som var ved bevissthet de siste timene av Boeing 777-maskinens skjebneferd. De andre 238 om bord var trolig bevisstløse fordi bryteren som regulerte kabintrykket var slått av.

I et australsk 60 minutes-programmet går et ekspertteam gjennom den mystiske forsvinningen til MH370 og presenterer det de mener er det sannsynlige hendelsesforløpet som endte med at MH370 styrtet i Det indiske hav. Foto: 60 Minutes.
I et australsk 60 minutes-programmet går et ekspertteam gjennom den mystiske forsvinningen til MH370 og presenterer det de mener er det sannsynlige hendelsesforløpet som endte med at MH370 styrtet i Det indiske hav. Foto: 60 Minutes.

Les også: MH370-funn identifisert som skipsvrak fra 1800-tallet

Legger skylden på kapteinen

Kaptein Zaharie Ahmad Shah styrtet MH370 med vilje, mener ekspertteamet. Foto: 60 Minutes.
Kaptein Zaharie Ahmad Shah styrtet MH370 med vilje, mener ekspertteamet. Foto: 60 Minutes.

Ifølge teamet av eksperter var det etter all sannsynlighet kaptein Zaharie Ahmad Shah som satt ved spakene som eneste bevisste person om bord.

De konkluderer med at den erfarne piloten var på en selvmordsferd, og at han hadde bestemt seg for å ta alle om bord med seg i døden.

Etter at han hadde slått av radiomottakeren, tok han på seg surstoffsmaska og slo ut kabintrykket, skriver Washington Post som siterer 60 Minutes.

Når kabintrykket forsvant ble alle om bord bevisstløse i løpet av få minutter, hvilket kan forklare hvorfor flyet forsvant uten spor. Ingen nødsamtaler ble foretatt, ingen smser ble sendt.

Les også: – For guds skyld, åpne den jævla døra!

Fløy for ikke å vekke oppsikt

At flyet holdt en kurs som fulgte grensen mellom Thailand og Malaysia, altså helt i utkanten av begge landenes luftrom, førte til at flyet aldri vakte oppsikt da det var ute av kurs, mener ekspertteamet.

Ifølge ekspertene ble det også foretatt en bevisst og besynderlig manøver over Penang i Malaysia som peker mot Zaharie Ahmad Shah. Her skal flyet ha tippet med vingen.

Ifølge ekspertteamet skjedde dette fordi kaptein Zaharie ønsket å ta farvel med sin hjemby og ville se byen gjennom vinduet.

Les også: Tror de vet hvor mysterieflyet MH370 ble av

Se video: Rapport: Piloten var trolig ansvarlig for MH370-krasj

Flysimulator

Også tidligere har etterforskere peket mot Shah. I den omfattende sluttrapporten om det mislykkede søket etter MH370 kommer det blant annet fram at han seks uker før forsvinningen fløy en rute, som innledningsvis ligner strekningen man antar at MH370 har fløyet, på flysimulatoren hjemme.

Ekspertteamet tror at Boeing 777-maskinens siste reise endte med at Shah foretok en kontrollert landing i Det indiske hav. Dersom flyet hadde truffet vannflaten i høy fart, ville flyet blitt knust og langt flere flydeler ville blitt skylt i land. Kun enkelte vrakdeler fra flyet er funnet.

Les også: Søket etter MH370 avsluttes i juni

Saumfart havområde

Et havområde på 120.000 kvadratkilometer vest for Australia har blitt saumfart i letingen etter flyet. Søket vil trolig bli avsluttet i juni.

CBS News har vært i kontakt med flere etterlatte til ofrene om bord på MH370. De sier at det ikke er noe nytt i teoriene presentert i 60 minutes-programmet, og at de uten håndfaste bevis ikke er overbevist.

Familien til kaptein Shah er også kritisk til konklusjonen og uttaler til CBS News at det ikke holder bare å peke på kapteinen, de må finne flyet før de konkluderer.

Malaysia Airlines har så langt ikke kommentert innslaget.

Les også: MH370: Ingen mistanker mot noen om bord

Se video: MH370-piloter mistet kontrollen før flyet styrtet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden