Verden største vaksineprodusent: – Ikke nok til alle før tidligst 2024

<p>Indiske Serum Institute har inngått et samarbeid med fem internasjonale legemiddelselskaper om å utvikle en vaksine mot covid-19.</p>
Indiske Serum Institute har inngått et samarbeid med fem internasjonale legemiddelselskaper om å utvikle en vaksine mot covid-19. Foto: Euan Rocha / Reuters

Det vil ta minst fire år før hele verden kan vaksineres, advarer sjefen for Serum Institute.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjefen for verdens største vaksineprodusent slår alarm. Trapper ikke legemiddelprodusentene opp produksjonskapasiteten kraftig, vil det ikke bli nok vaksiner til hele verdens befolkning før tidligst 2024.

– Det kommer til å ta fire-fem år før hele verdens befolkning får vaksinen, sier Adar Poonwalla, sjef for the Serum Institute of India, til Financial Times.

Poonwalla tror i likhet med mange eksperter man må gi to doser av vaksinen mot covid-19 for å sikre tilstrekkelig immunitet. Det er samme dosen som for meslinger.

Og skal det være nok til hele verdens befolkning, må det produseres minst 14 milliarder doser.

Serum Insitute, som er privateid, har inngått samarbeid med fem internasjonale legemiddelselskaper for å utvikle en vaksine mot covid-19.

Les også : WHO: – Disse bør få coronavaksine først

– Ingen er i nærheten

Poonwalla opplyser overfor Financial Times at Serum Institute har lovet å produsere én milliard vaksiner, hvorav halvparten er tiltenkt India.

– Jeg vet at verden ønsker å være optimistiske, men ingen andre produsenter er i nærheten av å ha denne produksjonskapasiteten nå, sier han til Financial Times.

Serum Institue produserer 1,5 milliarder vaksiner i året, blant annet mot polio, meslinger, influensa og andre infeksjonssykdommer, som blir distribuert til 170 land.

– Ikke nødvendig for å stoppe pandemien

Jorge Rodrigues er en anerkjent immunolog. I et intervju med CNN forteller han at foreløpig viser alle studier at man trolig trenger to doser med covid-19-vaksinen for å sikre immunitet.

– De må trolig tas med en måneds mellomrom, sier han til CNN og utdyper:

– Vi må huske på at det kanskje ikke er nødvendig å vaksinere hele verdens befolkning for å stoppe eller bremse pandemien.

Personvernpolicy