Patriark forbannet homofili og coronavirus: Så ble han selv smittet

<p dir="ltr">«Tilstanden til patriark Filaret er stabil, og behandlingen fortsetter. Han er veldig takknemlig for alle som viser sin kjærlighet og støtte i form av bønner for hans helbredelse,» heter det i en offisiell uttalelse fra den ortodokse kirken i Ukraina.</p>
«Tilstanden til patriark Filaret er stabil, og behandlingen fortsetter. Han er veldig takknemlig for alle som viser sin kjærlighet og støtte i form av bønner for hans helbredelse,» heter det i en offisiell uttalelse fra den ortodokse kirken i Ukraina. Foto: Efrem Lukatsky / AP

En fremtredende ukrainsk kirkeleder gikk hardt ut mot homofile da pandemien var et faktum. Nå er han syk – av corona.

– Coronavirus-krisen er Guds straff for menneskers synder, menneskehetens synder. Først og fremst mener jeg ekteskap av samme kjønn.

Slik ordla han seg, den ukrainske patriarken Filaret i et intervju med ukrainsk TV i mars i år.

Uttalelsen skapte store overskrifter og førte til heftig debatt. Men den ortodokse kirken svarte raskt på kritikken.

«Frihet til å uttrykke synspunkter basert på moral»

«Som leder av kirken, og som mann, har patriarken friheten til å uttrykke sine synspunkter, som er basert på moral», het det i kirkens offisielle svar.

Den ukrainske ortodokse kirken er landets største kristne kirkesamfunn og har millioner av tilhengere.

Nå viser det seg imidlertid at overhodet i den ukrainske ortodokse kirken selv er innhentet av coronavirusets nådeløse fremmarsj.

Nasjonale medier bekrefter at 91-åringen har testet positivt, men at han ikke er alvorlig syk.

– Han er veldig takknemlig

«Tilstanden til patriark Filaret er stabil, og behandlingen fortsetter. Han er veldig takknemlig for alle som viser sin kjærlighet og støtte i form av bønner for hans helbredelse,» heter det i en offisiell uttalelse fra den ortodokse kirken i sosiale medier, ifølge CNN.

I Ukrania er det lovlig å inngå parforhold mellom personer av samme kjønn i Ukraina, men ikke inngåelse av ekteskap.

Den ukrainske patriarken ble saksøkt av den ukraniske LGBTQ-bevegelsen for kommentarene som gruppen mente potensielt kunne føre til hat og diskriminering.

– Slike uttalelser er veldig skadelige

Det ble også stilt krav om en uforbeholden unnskyldning og at TV-innslaget ble fjernet.

– Vårt mål er å vise folk at det ikke lenger er plass for slike uttalelser fra kirkeledere i Ukraina, uttalte Olena Shevchenko, leder av organisasjonen Insight.

Patriarkens uttalelse ble også fordømt av Amnesty International.

– Slike uttalelser er veldig skadelige fordi det kan føre til økte angrep, aggresjon, diskriminering og aksept av vold mot visse grupper, sa talsperson Maria Guryeva.

Personvernpolicy