Anders Tegnell med vaksine-advarsel

<p>Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell. </p>
Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell.  Foto: NTB scanpix

Den svenske statsepidemiologen mener det er farlig å tro at en vaksine alene kommer til å knekken på coronaviruset. 

Det er i SVT-programmet «Agenda» søndag kveld at Anders Tegnell advarer mot at en vaksine vil løse problemene ved pandemien.

– Det er farlig å tro at vaksiner er den totale løsningen. Vi har bare vaksinert bort en sykdom i verdenshistorien, kopper. Alle vaksiner har styrker og svakheter. En vaksine kan gi oss muligheten til å få ned smitten, men å få den bort er en helt annen sak, sa Tegnell.

Forrige uke uttalte helseminister Bent Høie at han tror de første vaksinedosene forhåpentligvis kan bli klare på nyåret.

– Til jul nærmer vi oss sannsynligvis en godkjenning av første vaksine. De første dosene kan i beste fall bli tilgjengelige på begynnelsen av det nye året, sa Høie.

Risiko for lokale utbrudd

Tegnell sier han ser en risiko for økt smittespredning og særlig lokale utbrudd i forbindelse med atferdsendringer knyttet til skole- og jobbstart etter sommerferien når høstens hverdag begynner.

– Faren er at det blir mange nye kontaktmønstre, noe som medfører en risiko for nye utbrudd. De må vi identifisere kjapt og bryte smittekjedene så tidlig som mulig, understreket statsepidemiologen.

Tegnell sier at det foregår mye smittesporing i Sverige, og han mener at sporingen fungerer bra.

Trenden har snudd

Tidligere i sommer gikk smitten av coronaviruset ned i Sverige, men i likhet med Norge har smitten økt de siste ukene.

Sveriges R-tall, reproduksjonstallet som sier noe om hvor mange en smittet person smitter videre, var nede i 0,5 i juli. De første ukene i august økte tallet nok en gang til over 1, skriver svenske Expressen.

Tegnell forteller at det først og fremst dreier seg om smitte blant unge voksne.

Før helgen var det registrert 85.068 smittetilfeller av covid-19 i Sverige. 5.810 personer har dødd av viruset i landet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden