Tegnell: – Det er så mye som skiller oss fra Norge

Seks av ti svensker har fortsatt tillit til statsepidemiolog Anders Tegnell, viser en ny meningsmåling. Foto: Fredrik Sandberg / TT via AP / NTB scanpix
Seks av ti svensker har fortsatt tillit til statsepidemiolog Anders Tegnell, viser en ny meningsmåling. Foto: Fredrik Sandberg / TT via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Det er mye som skiller Norge og Sverige når det kommer til coronaviruset, mener Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er så mye som skiller oss fra Norge når det kommer til pandemien, vi hadde en helt annen start sammenlignet med Norge, sa statsepidemiolog Anders Tegnell til SVTs program Morgonstudion fredag.

Statsepidemiologen mener at Sveriges start på pandemien er mer sammenlignbart med land som Belgia, Nederland og Storbritannia, ettersom de også hadde en drastisk start på smittespredningen.

– Bak kurven er det mange forskjellige ting. Det er en rekke land som har gjennomført like alvorlige driftsstanser som Norge, som ikke har hatt den typen effekt i det hele tatt. Da må du tenke på om det er avstengningene som er forskjellige eller om det er forholdene som er forskjellige, fortsetter Tegnell til SVT.

Forrige uke uttalte Tegnell på en pressekonferanse at han tror Sverige vil klare seg bedre enn Norge til høsten, når det ventes en ny bølge av smitte.

– Jeg vil ikke si at vi er bedre forberedt, men vi kommer til å slippe billigere unna, sa Tegnell under pressekonferansen.

Han begrunnet uttalelsen med at det er markant flere immune i Sverige enn i Norge.

Per 31. juli har Sverige hatt 80.100 smittetilfeller og 5.739 dødsfall relatert til coronaviruset. Norge har 9.208 smittetilfeller og 255 dødsfall.