Unike målinger bekrefter: Jorden har blitt mye stillere

<p>Ifølge forskere har det aldri tidligere vært målt så lave støynivå noensinne på jordkloden. I tidsrommet fra mars til mai sank høyfrekvent, menneskeskapt seismisk støy med 50 prosent. (Bilde: Gregory H. Revera, NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA)</p>
Ifølge forskere har det aldri tidligere vært målt så lave støynivå noensinne på jordkloden. I tidsrommet fra mars til mai sank høyfrekvent, menneskeskapt seismisk støy med 50 prosent. (Bilde: Gregory H. Revera, NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA)

Dette har aldri tidligere skjedd i moderne tid. Pandemien har fått store konsekvenser på turismen, industrien og biltrafikken. Nå kan vår egen planet puste litt lettere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årsaken kan spores til coronaviruset.

– Vår studie understreker på en unik måte nøyaktig hvor mye menneskelig aktivitet påvirker den solide Jorden. Det kan gjøre det lettere for oss å differensiere mellom menneskelig og naturlig støy i fremtiden, sier professor Stephen Hicks ved Imperial College London, ifølge universitetets eget nettsted.

Studiet er gjennomført ved Royal Observatory of Belgium i samarbeid med fem forskningsmiljø fra ulike deler av verden.

Aldri tidligere målt så lave støynivå

Menneskelig aktivitet forårsaker vibrasjoner som forplanter seg i bakken som høyfrekvente seismiske bølger. Men de mange restriksjonene som er innført i på flere kontinent for å begrense utbredelsen av Covid-19-pandemien har medført omfattende endringer i menneskelig aktivitet.

Ifølge forskere har det aldri tidligere vært målt så lave støynivå noensinne på jordkloden. I tidsrommet fra mars til mai sank høyfrekvent, menneskeskapt seismisk støy med 50 prosent.

Lengden og roen i denne perioden representerer den lengste og mest sammenhengende globale seismiske støyreduksjonen, viser den globale analysen gjengitt i tidsskriftet Science.

VIDEO: Forskere har oppdaget voksende område med magnetisk svikt

Kunne høre Jordens egen brummelyd

«Dette viser hvordan menneskelige aktiviteter påvirker den faste jorden», heter det i forskningsrapporten. Reduksjonen av støy har vist seg sterkest ved i befolkede områder, som storbyer og land med stor befolkningstetthet.

I perioder har reduksjonen av støy vært så stor at det ifølge forskerne har vært mulig å høre Jordens naturlige brumming og vibrasjoner tydeligere enn før.

Den nye stillheten har også forplantet seg til under jordens overflate, viser de nye målingene.

Mindre støy enn ved jul og nyttår

På det stilleste skal støymålingene i mars, april og mai ha gitt lavere utslag enn det pleier å gjøre selv ved jul- og nyttårshøytider.

Særlig i storbyer, populære turiststeder og andre steder hvor store menneskemengder samler seg, er støybildet snudd fullstendig på hodet.

I løpet av coronapandemien har flere land gjennomført såkalte lockdown, som innebærer at store deler av samfunnet er nedstengt.

Mange har jobbet hjemmefra, restauranter har vært stengt og innbyggerne er oppfordret til å holde seg mest mulig innendørs. Noen land har i perioder innført portforbud, blant annet folkerike nasjoner som India og deler av Kina.

VIDEO: – Livet på jorden er 220 millioner år eldre enn vi trodde

Personvernpolicy