Forskere kan nærme seg løsning på uforklarlig gåte:Mystiske radiosignaler fra verdensrommet fanges opp på jorden

VIDEO: Forskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hver 16. dag skjer det igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I flere år er det registrert uforklarlige radiosignaler fra verdensrommet. Nå har forskere gjort nye oppdagelser som kan bidra til å løse mysteriet.

Det viser seg at signalene ikke skjer tilfeldig, men treffer vår egen planet med jevne mellomrom, nærmere bestemt hver 16. dag.

Ifølge vitenskapsfolk slår de høyenergiske glimtene av radiobølger inn fra dypet av universet. Avstanden er beregnet til om lag 500 millioner lysår unna jorden.

Vitenskapsfolk har grublet over hva det er og hvor det kommer fra. De har ennå ikke kunnet gi svar på hvorfor det skjer eller forklare eksakt hvorfor signalene oppstår.

Men ifølge nye studier kan det være flere ulike kilder som er opphavet til fenomenet, skriver flere internasjonale medier, blant annet Newsweek og CNN.

Fra en kilde langt utenfor vår egen galakse

Den første oppdagelsen skal ha blitt kjent i 2007 da astrofysikeren Duncan Lorimer la merke til et merkelig avvik under en gjennomgang av tidligere observasjonsdata fra Parkes Observatory i Australia. Det viste voldsomme glimt av radiobølger som varte i millisekunder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Signalene, som kalles «fast radio bursts», kommer trolig fra en kilde langt utenfor vår egen galakse.

Flere studier har senere påvist at fenomenet gjentar seg. Nå viser det seg altså at mønsteret er jevnere enn det forskerne hittil har kunnet påvise.

Det er forskere tilknyttet The Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment ( CHIME), som er et samarbeid mellom University of British Columbia, McGill University og University of Toronto, som har gjort de nye oppdagelsene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil avdekke universets hemmeligheter

Observasjoner foretatt i perioden mellom 16. september 2018 og 30. oktober 2019 viste at radiosignalene gjentok seg på intervaller hver 16,35 dag, skriver livescience.com og Cornell University.

Forskerne håper å kunne avdekke flere av universets hemmeligheter dersom de klarer å finne sammenhengen og årsaken til de mystiske signalene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har vært lansert flere teorier om hva fenomenet kan skyldes, blant annet at signalene trolig stammer fra en større stjerne mange millioner lysår unna jorden, skriver space.com. Det også vært spekulert i om signalene kan være tegn på utenomjordiske sivilisasjoner og liv i andre galakser.

Les også: Enorm planet rundt liten stjerne overrasket forskere

Video: Oppdaget flere mystiske radiosignaler fra det ytre rom