Ny måling: Kraftig fall i Trumps popularitet

<p dir="ltr">Blant de spurte i en ny meningsmåling oppgir 38 prosent at Trump utøver sitt presidentembete på en god måte, mens 57 prosent vender tommelen ned. Dette skal være det dårligste resultatet Trump har oppnådd siden januar 2019. (Foto: Scanpix)</p>
Blant de spurte i en ny meningsmåling oppgir 38 prosent at Trump utøver sitt presidentembete på en god måte, mens 57 prosent vender tommelen ned. Dette skal være det dårligste resultatet Trump har oppnådd siden januar 2019. (Foto: Scanpix) Foto: Tom Brenner / Reuters

Trumps håndtering av den dype krisen USA befinner seg i, gir klare utslag på meningsmålingene. Flere amerikanere vender nå tommelen ned for å gi Trump tillit i fire nye år som president.

Knappe fem måneder før høstens valg 3. november har Trump det travelt med å ta igjen forspranget til Joe Biden. Skal han klare det må han snu en klar negativ trend.

USA er sterkt preget av coronavirusets dødelige fremmarsj. Hittil er 2.045.715 amerikanere smittet, og minst 114.151 er bekreftet døde.

Samtidig demonstrerer millioner av opprørte amerikanere mot politivold og rasisme, arbeidsledigheten er enorm og bedrifter bukker under. Nå brenner det under føttene på USAs president.

Ifølge en ny undersøkelse utført på oppdrag av CNN, stuper nå Trumps popularitet i det amerikanske folk. Bare i løpet av én måned har oppslutningen falt med syv prosent.

Biden øker forspranget

Tidligere visepresident Joe Biden og president Donald Trump kjemper om hvem som skal styre USA etter valget 3. november. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Tidligere visepresident Joe Biden og president Donald Trump kjemper om hvem som skal styre USA etter valget 3. november. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Samtidig øker rivalen, demokratenes presidentkandidat Joe Biden, sitt forsprang på Trump. Biden oppnår 55 prosents oppslutning, som er den høyeste resultatet han har opplevd til nå.

Trump på sin side må ta til takke med støtte fra 41 prosent av velgerne i denne undersøkelsen.

Skulle denne differansen holde seg frem til presidentvalget til høsten, ligger det an til brakseier for Demokratene.

Samtidig advarer eksperter mot å ta noe for gitt så tidlig.

Målingen ble gjennomført mellom 2. og 5. juni. Til sammen 1259 respondenter deltok i undersøkelsen.

– Vil kunne være politisk dødelig

Blant de spurte mener 38 prosent at Trump utøver sitt presidentembete på en god måte, mens 57 prosent vender tommelen ned. Dette skal være det dårligste resultatet Trump har oppnådd siden januar 2019.

– Det virker som Trump holder på å få panikk. Vi ser en klar parallell til Nixon med uberegnelig oppførsel og en isolasjon fra folk flest. Dersom tallene hans forblir lave, vil han kunne være politisk dødelig for andre kandidater som er for tett knyttet til ham. Republikanerne er alvorlig bekymret for å tape flertallet i Senatet nå, sier den demokratiske meningsmålingseksperten John Zogby til Dagbladet.

VIDEO: Trump med 160 sekunders selvskryt for fire nye år

Latterliggjør negative målinger

Trump var raskt ute med å ta avstand fra målingen, som han mener er «fake news». Derfor har han bedt analysebyrået McLaughlin & Associates om å faktasjekke den nedslående målingen.

«Dagens CNN-meningsmåling føler jeg var FAKE basert på den utrolige entusiasmen vi får. Dette er det samme de og andre gjorde da vi beseiret Hillary Clinton i 2016. Det kalles undertrykkende målinger, og blir publisert for å dempe entusiasmen. Til tross for 3 1/2 års falske «Witch Hunts», vinner vi, og avslutter den 3. november!», skriver Trump på Twitter.

Rådgivere frykter Trump går mot nederlag

Rådgiverne til Donald Trump frykter at presidenten ligger dårlig an før presidentvalget til høsten, ifølge kilder i Trumps valgkampapparat. Det melder nyhetsbyrået AP.

Meningsmålinger den siste tiden viser svekket oppslutning om Trump, mens Biden får økende støtte. På landsbasis leder Biden med rundt syv prosentpoeng, ifølge Real Clear Politics' sammenstilling av nasjonale målinger.

Trump får også mindre støtte i flere viktige såkalte vippestater. Både offentlige meningsmålinger og Trump-kampanjens interne målinger viser dette, ifølge APs kilder.

Selvsikker, men presset: «Jeg vant»

Utad virker Trump fortsatt selvsikker. Han minnet nylig om situasjonen i vippestatene for fire år siden, før valget der han vant over Hillary Clinton.

– Jeg lå bak Hillary i alle delstatene. Og jeg vant i alle sammen, sa Trump til Fox News.

De neste to ukene er det ventet at Trumps valgkampmaskineri vil mobilisere til større ansamlinger av mennesker, til tross for den pågående coronapandemien som har kostet over 110.000 amerikanere livet.

3. november avgjøres Trumps skjebne

Trump har den siste tiden møtt økende motstand også fra profilerte republikanere. Tidligere president George W. Bush er blant dem som nå sier rett ut at de ikke vil stemme på ham.

USAs tidligere utenriksminister Colin Powell uttalte nylig at Trump er en fare for demokratiet.

– Vi har en grunnlov. Vi er nødt til å følge den grunnloven. Og presidenten har beveget seg bort fra den, sa Powell i et intervju med CNN.

Tirsdag 3. november går amerikanerne til urnene for å avgjøre Trumps skjebne.

VIDEO: Donald Trump bekreftet at han går for gjenvalg i 2020

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært