Nye dødsfall i Sverige: – Tror sommeren vil være en stille periode

<p>Statsepidemiolog Anders Tegnell tror på en rolig sommer.</p>
Statsepidemiolog Anders Tegnell tror på en rolig sommer. Foto: Reuters

Statsepidemiolog Anders Tegnell tror på en rolig sommer i Sverige. Mandag har svenske helsemyndigheter registrert åtte nye coronarelaterte dødsfall det siste døgnet.

37.814 har fått påvist coronasmitte i Sverige, og dette er en økning på 461 fra dagen før. 4.403 av de smittede er døde.

Sverige ligger nesten i verdenstoppen målt i antall coronarelaterte dødsfall per innbyggere, med 44 per 100.000.

– Vi hadde null døde i går og bare åtte i dag. Vi kommer med stor sannsynlighet til å se flere døde i morgen. Men det positive er at vi har hatt lave tall i noen dager nå, sa statsepidemiolog Anders Tegnell på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

– Forbi pukkelen

Antallet pasienter som legges inn på intensiven er på vei nedover.

– Kampen går videre. Vi er forbi pukkelen, kurven er på vei nedover. Det er kjempeviktig at vi bli der. Det gjør vi best gjennom å følge rådene, sa han.

Tegnell fikk spørsmål fra journalister om at flere eksperter tror det verste er over.

– Jeg tror at sommeren kommer til å være en relativt stille periode. Men til høsten lurer nok alle på hvordan det kommer til å bli. Det er viktig å ha beredskap for topper på ulike plasser i landet, sa han.

Han advarte samtidig mot at viruset kan blusse opp igjen i andre land.

– Jeg tror vi kommer til å få en andre bølge i flere land, sa Tegnell.

Coronakommisjon

Statsminister Stefan Löfven opplyste mandag at man i sommer vil sette sammen en coronakommisjon, som skal se nærmere på hvordan den svenske strategien har fungert på nasjonalt, regionalt og lokalt nivå.

– Det er åpenbart at den må se på det nasjonale nivået, hvordan det har fungert mellom myndigheter og regjering, mellom regjering og riksdag, og også på regionalt og kommunalt nivå. Det finnes en mengde ulike perspektiver. Jeg synes også at man skal se litt utenfor landets grenser, sier han ifølge SVT.

– Jeg synes det er viktig at vi lærer oss hva som har fungert og hva som ikke har fungert i vårt samfunn, sier han.

I Norge har Erna Solberg og regjeringen opprettet en kommisjon som skal evaluere myndighetenes håndtering av coronaviruspandemien. Kommisjonen skal levere sitt arbeid innen utgangen av mars 2021.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært