Professor: – 12.000 kommer til å dø av corona i Sverige

<p>Statsepidemiolog Anders Tegnell i Sverige har måttet se at landet har langt høyere dødstall enn nabolandene. Nå har  en svensk matematiker regnet på hvor stor andel av de smittede som dør i landet.</p>
Statsepidemiolog Anders Tegnell i Sverige har måttet se at landet har langt høyere dødstall enn nabolandene. Nå har  en svensk matematiker regnet på hvor stor andel av de smittede som dør i landet. Foto: Claudio Bresciani / AP

Svensk matematiker har regnet på smittetallene og kommer med sin dom om hvor mange liv som man kan forvente at vil gå tapt.

Matematikkprofessoren Tom Britton ved Stockholms universitetet har gjort utregningen på oppfordring fra nyhetsbyrået TT. Han brukte tallmateriale fra svenske Folkhälsmyndigheten fra Stockholm 6. april, og delte på antall døde 30. april – tre uker senere, med utgangspunkt i tiden det tar fra man blir smittet til man eventuelt dør.

Dødeligheten regnet han frem til å være 0,39 prosent.

– Men jeg tror dødeligheten kommer til å minske noe fremover, ettersom vi antagelig kommer til å bli bedre på å behandle de syke og beskytte de eldre. Så min beste gjetning er at det kommer til å bli omtrent 12.000 døde, sier Britton til TT. Han har tidligere anslått at dødstallene vil være alt mellom 8000 og 20.000.

Bakgrunn: Svenske forskere spår opptil 20.000 coronadødsfall

Han utregninger er nærmere de også tyske estimeringer, som kom frem til en dødelighet på 0,37 prosent, og langt lavere enn den britiske epidemiologen Neil Fergusons anslag på 0,8 til 1 prosent. Disse tallene kan alle høres små ut, men om dødeligheten går ned fra 0,39 til 0,2 prosent, vil det bety 6000 personers forskjell.

– Jeg tror det er der vi kommer til å havne i Sverige, et sted mellom 0,2 og 0,4 prosent. I så fall virker dødeligheten å være lavere enn visse deler av blant annet Nord-Italia og det kommer til å bli veldig spennende, delvis å få det bekreftet om det virkelig stemmer, og i så fall forstå hvorfor det er tilfellet, sier Jan Albert, professor i smittevern ved Karolinska institutt til Aftonbladet.

Sverige har så langt over 3200 dødsfall, langt flere enn nabolandene. Statsepidemiolog Anders Tegnell har vært i hardt vær for håndteringen av viruset, men har stått standhaftig på at Sveriges begrensede nedstengning har vært den riktige taktikken. Norge har til sammenligning søndag 219 bekreftede corona-relaterte dødsfall.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært