Dette kan ha vært historiens farligste sted

<p>I den tørre ørkenen rett ved Atlasfjellene øst i Marokko ligger et eldorado for paleontologer. Men hadde du kunnet reist tilbake i tid, ville du neppe levd lenge her. Foto: Ibrahim et al., ZooKeys, 2020.</p>
I den tørre ørkenen rett ved Atlasfjellene øst i Marokko ligger et eldorado for paleontologer. Men hadde du kunnet reist tilbake i tid, ville du neppe levd lenge her. Foto: Ibrahim et al., ZooKeys, 2020.

Om du kunne reist tilbake i tid, burde du trolig unngått området Kem Kem i dagens Marokko for 100 millioner år siden. Årsaken er kjøttetende og med store tenner. 

I den tørre ørkenen rett ved Atlasfjellene øst i Marokko ligger et eldorado for paleontologer. Forskerne har lenge kjent til dette området, Kem Kem, der geologien er godt blottet og fossilfunnene hyppige.

Nå viser en ny studie at Kem Kem ikke bare har vært et populært møtested for dinosaurer. Det er også en sterk kandidat til å være det farligste stedet å ha vært i live i jordas prehistoriske fortid, på grunn av en svært høy tetthet av fryktinngytende kjøttetere.

– Dette har uten tvil vært et av de aller farligste stedene i jordas historie, et sted hvor menneskelige tidsreisende ikke ville klart å overleve særlig lenge, sier paleontolog Nizar Ibrahim ved University of Detroit Mercy i studien som er publisert i tidsskriftet ZooKeys.

I tillegg til å studere fossile funn i området fra den sene krittiden, forsøkte forskerne også å spore opp tidligere fossiler som er gravd ut i området og spredt til samlinger rundt om i hele verden.

På den måten fikk de et mer korrekt vindu tilbake til Afrikas prehistorie og en bedre forståelse av hva slags sted Kem Kem har vært, skriver nettstedet Sciencealert.

Les også: Dette er en 100 millioner år gammel dinosaur-lus

Oppsiktsvekkende mange kjøttetere

Studien viser at Kem Kem egentlig omfatter to større steder hvor det er funnet mange fossiler, nedre Gara Sbaa og de øvre Douira-formasjonene. Begge stedene er rike på dinosaurer og flygeøgler, i tillegg til å ha fossile rester av eldgamle krypdyr, skilpadder, fisker samt ulike virvelløse dyr, planter og såkalte sporfossiler.

Men det kanskje mest bemerkelsesverdige med Kem Kem er det som innenfor paleontologien gjerne kalles «Stromers gåte», hvordan et økosystem klarer å opprettholde så mange kjøttetere sammenlignet med platespisende dinosaurer.

Et lignende område ble funnet i nærheten av Bahariya-oasen, 40 mil sørvest for Kairo i Egypt, av tyskeren Ernst Stromer von Reichenbach på 1930-tallet.

Ifølge forskerne ble det funnet fire ulike, store og kjøttetende dinosaurarter: Abelisaurid , Spinosaurus (muligens den største av alle kjente kjøttetende dinosaurer), den tyrannosaurus rex-lignende Carcharodontosaurus og den raske løperen Deltadromeus.

På tilsvarende funnsteder fra jordens mellomalder finner man typisk en eller to store rovdyrarter, skriver forskerne i studien.

– I tillegg til store forekomsten av svære rovdinosaurer, tilhører tre av de fire dinosaurartene vi har funnet både i Kem Kem og Bahariya de største rovdinosaurene man kjenner, skriver forfatterne i studien.

Les også: Spor av DNA funnet i baby-dinosaur, ifølge ny studie

Elvesystem

Forskerne har ikke klart å finne spesielt mange planteetende dinosaurer i Kem Kem-området, sammenlignet med tilsvarende funnsteder, men de mener likevel at også de fantes her og levde side om side med kjøtteterne.

Det skal uansett ikke ha manglet på føde da de store dinosaurene levde her for rundt 100 millioner år siden. På den tiden var dagens tørre og golde ørkenområde fullt av elver, som sørget for næring til den omfattende dinosaurpopulasjonen.

– Her kunne man finne en overflod av enorme fisker, som for eksempel kvastfinnefisker og lungefisker, sier paleobiolog David Martill ved Universitetet i Portsmouth.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært