Guvernør Cuomo: – En røff newyorker

New York-guvernør Andrew Cuomo har markert seg som en av demokratenes tydeligste stemmer under coronaepidemien. NTB Scanpix/AP.
New York-guvernør Andrew Cuomo har markert seg som en av demokratenes tydeligste stemmer under coronaepidemien. NTB Scanpix/AP.

New York-guvernør Andrew Cuomo har blankt avvist at han er et alternativ til Joe Biden ved demokratenes nominasjonsmøte i august. Men mange demokrater sier i spørreundersøkelser at de ønsker nettopp det.

Guvernør Cuomo har markert seg som en kraftfull demokratisk røst under coronaepidemien, men jevnlige pressemøter.

Hilmar Mjelde, ekspert på amerikansk politikk og postdoktor ved Universitetet i Bergen. Foto: UiB
Hilmar Mjelde, ekspert på amerikansk politikk og postdoktor ved Universitetet i Bergen. Foto: UiB

– Cuomo er litt gammeldags, tradisjonell demokrat, altså en pragmatiker av hestehandler-typen. En problemløser og politisk håndverker, ikke en ideolog. Mye mer som Lyndon Johnson og Joe Biden enn Bernie Sanders, sier postdoktor ved Universitetet i Bergen, Hilmar Mjelde, til ABC Nyheter.

– Han er kjent for en røff fremtoning. Det er jo stereotypen av en newyorker. Men det trengs stort ego og spisse albuer for å nå til topps i New York, som både Cuomo og Trump er gode eksempler på. New York-politikken er ikke for sarte sjeler.

I tottene på Trump

Over 22.800 mennesker er døde i delstaten etter å ha blitt smittet av coronaviruset.

President Donald Trump og New York-guvernøren har flere ganger røket i tottene på hverandre om håndteringen av krisen.

Fredag for to uker siden gikk New York-guvernøren til motangrep mot Trump etter en av presidentens Twitter-tirader, og mente presidenten legger ansvaret for coronakrisen på delstatene.

De to har hatt et vekslende forhold de siste månedene, og skiftevis gitt hverandre komplimenter og kastet verbale håndgranater på hverandre gjennom media, melder CNN.

Tirsdag i forrige uke hadde de to et møte ansikt til ansikt som guvernøren beskrev som «produktivt». Der skal han ha bedt om mer føderal støtte til testingsprogrammer for corona. Mandag denne uken hadde de to ifølge guvernøren en samtale om å beholde de midlertidige helsefasilitetene i New York i drift i tilfelle det kommer en ny bølge coronavirus senere i år. Både presidenten og Cuomo kommer fra Queens i New York.

– Jeg skal ikke til Washington

I august møtes Demokratene i USA for å formelt nominere sin president og visepresidentkandidat.

Det har vært spekulert om New York-guvernør Cuomo kan være aktuell for et av vervene. Selv har han avvist dette kategorisk. Allerede 11. april gjorde han det klart at han ikke var aktuell som presidentkandidat ved en pressekonferanse i Albany, meldte Vanity Fair.

– Man skal ikke nødvendigvis ta Cuomo på ordet når han sier at han ikke er interessert i presidentjobben. Folk på det nivået lukker aldri døren helt. Når det er sagt, kommer han ikke til å utfordre Biden. Det måtte noe ekstraordinært til, sier Mjelde.

Demokratisk presidentkandidat og tidligere visepresident Joe Biden. NTB Scanpix/Reuters.
Demokratisk presidentkandidat og tidligere visepresident Joe Biden. NTB Scanpix/Reuters.

Overfor CBS News har Cuomo sagt: «Jeg skal ikke til Washington, jeg blir her». Cuomo har også bemerket at han allerede har tjenestegjort som minister for byutvikling og boligpolitikk under president Clinton. «Been there, done that», sa han ifølge New York Daily News.

Biden og Cuomo kjenner hverandre fra flere tiår i toppolitikken.

– Biden og faren til Andy Cuomo, Mario Cuomo, var rivaler på 1980-tallet. Men Biden og Andy Cuomo har hatt en politisk allianse de siste årene, hvor de har hjulpet hverandre innimellom, sier Mjelde.

Lovet kvinnelig visepresident

Biden har tidligere lovet å velge en kvinne som sin visepresidentkandidat, men det har ikke fått rykteflommen til å stilne. Cuomo har understreket at han lovet å sitte tiden ut da han ble gjenvalgt til guvernør i 2018.

Likevel er det mange demokrater som er misfornøyd med nominasjonen av Joe Biden (77), og fantaserer om Cuomo (62) som presidentkandidat. President Donald Trump (73) har selv forsøkt å hisse til strid mellom de to, og har uttalt til Fox & Friends at Cuomo «vil være en bedre kandidat enn Sleepy Joe», økenavnet han bruker om Biden.

I en nasjonal meningsmåling New York Post omtalte 10. April uttalte et flertall av de spurte demokratene at de ville foretrekke New York-guvernøren som president fremfor Joe Biden. Den nasjonale spørreundersøkelsen fant at 56 prosent av de spurte demokratene foretrakk Cuomo, mens 44 prosent ville holde seg til den antatte kandidaten Biden. Undersøkelsen ble gjennomført tidlig i april for konservative Club for Growth, som vanligvis støtter republikanske kandidater.

USAs president Donald Trump under en av de daglige pressebriefingene om coronaepidemien. NTB Scanpix/AFP.
USAs president Donald Trump under en av de daglige pressebriefingene om coronaepidemien. NTB Scanpix/AFP.

– Nei, dette er en fantasi. Kun om Biden plutselig måtte trekke seg. Men da ville det blitt liv i Sanders-leiren igjen også, sier Mjelde.

Bernie Sanders trakk seg fra nominasjonskampen 8. april, og har lovet støtte til Bidens kandidatur.

– I dag må man gjøre seg fortjent til nominasjonen ved å delta i primærvalgene. Det gamle systemet, hvor partipampene håndplukket kandidaten, tok slutt med Demokratenes kaotiske nominasjonsvalg i 1968, sier Mjelde.

Sterk talsmann

Guvernør Cuomo har markert seg som Demokratenes sterkeste talsmann under coronaepidemien, med daglige oppdateringer om krisen, mens Biden har holdt en lavere profil. Cuomo har fått mye ros for de daglige oppdateringene. Biden har kalt Cuomos håndtering av coronaepidemien for «et skoleeksempel på lederskap», melder New York Times. Tidligere i april meldte avisen at de to konsulterte med hverandre nærmest hver andre dag, og at deres politiske rådgivere kommuniserer minst like hyppig.

Demonstranter krever at guvernør Cuomo tillater gjenåpningen av forretninger i delstaten New York, 22. april. NTB Scanpix/AFP.
Demonstranter krever at guvernør Cuomo tillater gjenåpningen av forretninger i delstaten New York, 22. april. NTB Scanpix/AFP.

– Cuomo har vært Demokratenes reelle leder under krisen. En guvernør er en president på delstatsplan. Derfor har guvernørstillingen historisk vært et viktig springbrett til presidentembetet. 17 av USAs 44 presidenter var tidligere guvernører, sier Mjelde.

– Dette viser et interessant aspekt ved amerikansk politikk: partiene har ingen enkelt leder i opposisjon. Cuomo har fått en lederrolle i kraft av sin jobb. Biden, derimot, har ingen formell rolle i krisehåndteringen.

– Flatterende, men irrelevant

Ryktene til tross har Cuomo lenge vært en nær venn og politisk støttespiller for Biden. De er begge tydelige sentrumspolitikere i et parti som har dreid mot venstre de siste åra. Biden var støttespiller for Cuomo ved primærvalget i guvernør-racet i 2018.

Likevel har ryktene løpt. Bernie Sanders er ute av dansen, og Biden står igjen som den antatte presidentkandidaten. Flere meningsmålinger har likevel vist at Cuomo er en svært populær kandidat til å erstatte Joe Biden som utfordrer til Trump.

– Flatterende, men irrelevant, sa Cuomo tidligere i april.

– Jeg tror de av oss som mener Andrew Cuomo ville være en glimrende presidentkandidat hadde hatt mye lettere for å overbevise ham om ikke Biden stilte til valg, sier Jay Jacobs, en nær alliert av Cuomo som er styreleder i det demokratiske partiet i New York, til New York Times.

– For markant

Militærpersonell i New York City under krisen. NTB Scanpix/AFP.
Militærpersonell i New York City under krisen. NTB Scanpix/AFP.

«Akkurat nå tror kanskje millioner av tv-seere at presidentvalgkampen står mellom Trump og New York-guvernør Andrew Cuomo, og ikke mellom Trump og Biden.

Cuomo snakker fra den nasjonale scenen om coronaepidemien, og virker stor, varm og siterbar. Biden i sin kjeller virker liten mens han mumler om det ene eller det andre», skriver Boston Herald i en lederartikkel, og anbefaler Biden å droppe sitt løfte om å velge en kvinnelig visepresidentkandidat og heller gå for Cuomo.

– Nei, han har lovet en kvinnelig kandidat. 2004 var sist valg Demokratene stilte med to hvite menn på topp. I dag forventes det at man tar etnisitet og kjønn i betraktning i langt større grad enn før, sier Mjelde.

– Cuomo er nok litt for markant til å være en nr. 2 for Biden. Av samme grunn kunne ikke Trump velge den høylytte Chris Christie som sin visepresidentkandidat i 2016. Visepresidentkandidaten skal ikke stjele glansen fra presidentkandidaten.

Cuomo har vært New Yorks guvernør siden 2011.

Video: Cuomo hardt ut mot Trumps corona-utsagn: – Det stemmer ikke:

Les også:

Trump tvitret om «Noble Prizes» som burde tilbakekalles

Trump og Putin hyllet samarbeid under andre verdenskrig

Biden spår at Trump vil forsøke å utsette valget

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært