Nordmenn corona-faste i Tyrkia: – Det eskalerer. Folk får panikk

Sammendrag: Hotellrommet desinfiseres og badebyen Alanya har nærmest blitt en spøkelsesby. Arve Michelsen aner ikke når han og andre nordmenn kan få komme hjem.

I ferieparadiset Alanya i Tyrkia sitter Arve Michelsen og aner ikke når han og kona kan komme seg hjem til Norge. Mens UD ringes ned av 10.000 bekymrede nordmenn i utlandet, savner man informasjon i den tyrkiske badebyen.

– Det eskalerer ganske mye nå. Vi merker at folk får panikk og jeg vet om nordmenn som sitter på tre forskjellige billetter hjem for de aner ikke hvilke av dem som blir avlyst, sier Arve Michelsen (70) på telefon fra Alanya til ABC Nyheter.

Han og kona aner ikke når de får komme hjem fra ferieparadiset. Det er usikkerheten som bekymrer dem mest.

Samleside: Her får du siste nytt om corona-krisen

Tyrkia med jerngrep mot corona

Tyrkia har tatt sterke grep for å hindre spredningen av coronaviruset. De har nylig innført portforbud for personer over 65 år. Tyrkia har tidligere lagt på strenge restriksjoner og innstilt alle flyginger til og fra landet fra 13. mars og frem til 17. april for en større gruppe nasjoner, inkludert Norge.

(Saken fortsetter under bildet)

Det er ingen som bruker strendene i badebyen Alanya i Tyrkia. Fortvilte nordmenn aner ikke når de får komme hjem. Foto: Arve Michelsen
Det er ingen som bruker strendene i badebyen Alanya i Tyrkia. Fortvilte nordmenn aner ikke når de får komme hjem. Foto: Arve Michelsen

Utlendinger får heller ikke fly innenriks i landet. Michelsen melder om tomme gater og strender i det som til vanlig er en svært populær destinasjon for solhungrige nordmenn.

– Portforbudet ble innført natt til søndag. Vi kan gå til butikken som er 3-4 minutter unna. Går du noe lengre enn det, blir du stanset av politiet som pent ber deg snu, sier han. Strender, restauranter og vanlige butikker er stengt. Det er kun matbutikker og apotek som er åpne.

Det er tomme gater i det tyrkiske ferieparadiset Alanya. Nordmenn strandet i byen aner ikke når de kan komme hjem etter at Tyrkia innførte strenge restriksjoner som nekter norske fly å fly til landet. Foto: Arve Michelsen
Det er tomme gater i det tyrkiske ferieparadiset Alanya. Nordmenn strandet i byen aner ikke når de kan komme hjem etter at Tyrkia innførte strenge restriksjoner som nekter norske fly å fly til landet. Foto: Arve Michelsen

Michelsen og kona har de siste 13 årene tilbrakt norske vintre i Tyrkia. De reiste ned i januar og har billett med SAS tilbake til Norge 7. april. Tyrkias restriksjoner gjør at flyet ikke får lande. SAS har enn så lenge ikke kansellert billetten.

– Vi sjekker hver dag om det dukker opp nye billetter. Når vi ringer SAS så sier de at flyet ikke er kansellert og at vi skal forholde oss til billetten. Men det går jo ikke noe fly frem til 17. april. Og hvem vet hva som skjer etter det?

– Kaotisk

Lørdag 14. mars dag gikk utenriksminister Ine Eriksen Søreide ut og ba nordmenn i utlandet komme hjem så fort som mulig. Da hadde restriksjonene i Tyrkia allerede trått i kraft.

– Vi har svært begrenset mulighet til å hjelpe nordmenn som settes i karantene i utlandet, sa utenriksministeren da.

Det er innført portforbud for personer over 65 år i Tyrkia. Strandpromenadene er folketomme. Foto: Arve Michelsen
Det er innført portforbud for personer over 65 år i Tyrkia. Strandpromenadene er folketomme. Foto: Arve Michelsen

– Det er kaotisk her. Jeg har spurt den norske ambassaden, men de henviste bare til informasjonen på sine nettsider og flyselskapenes sider, sier Michelsen.

Michelsen og kona bor på et fast lite leilighetshotell i Alanya de tre månedene de er i landet hver vinter.

De er ikke spesielt redd for viruset. Det er usikkerheten for når de får komme hjem som bekymrer.

– Vi opplever at tyrkiske myndigheter tar dette på alvor og i dag skal de desinfisere hele hotellet. Vi har daglig kontakt med datteren vår som sier: bare bli der. Ikke kom hjem, for hjemme er det helt kaos. Vi vet ikke om vi kan, skal eller må dra hjem, sier han.

SAS: Ingen fly før tidligst 18. april

Pressesjef i SAS John Eckhoff sier til ABC Nyheter at det ikke går noen av deres fly til Tyrkia før tidligst 18. april, dagen etter de tyrkiske restriksjonene opprinnelig skal være over. Han kan ikke si noe på hvorfor Michelsen hevder sine billetter 7. april fortsatt ikke er kansellert.

– Generelt kan jeg si at ulike lands restriksjoner endrer seg hele tiden og det er opp til de reisende å holde seg oppdatert på landet de oppholder seg og landet de skal til. Blir flyvingen kansellert så får du beskjed om det med en gang, sier Eckhoff til ABC Nyheter.

(Saken fortsetter under bildet)

Parkene er stengt med sperringer og butikkene er også stengt. Tyrkia har innført portforbud for personer over 65 år. Foto: Arve Michelsen
Parkene er stengt med sperringer og butikkene er også stengt. Tyrkia har innført portforbud for personer over 65 år. Foto: Arve Michelsen

Han bekrefter at om nordmenn skal hentes ut før det så må det være på bestilling fra UD.

– Skulle det skje og det er praktisk mulig, så er vi innstilt på å stille opp, sier pressesjefen.

UD ringes ned: Kan ikke hjelpe alle

Utenriksdepartementet sier de hadde over 10.000 henvendelser fra nordmenn forrige uke. De har bemannet opp sine operative sentre og får 1500 henvendelser daglig.

– Utenriksdepartementet har stor forståelse for at mange nordmenn på reise nå opplever å være i en vanskelig situasjon. For å hjelpe nordmenn som ønsker å komme seg hjem, samarbeider vi tett med SAS, Norwegian og Widerøe for å de reisende skal kunne returnere trygt til Norge. Dette tiltaket hjelper mange, sier pressetalsperson i UD, Ingrid Kvammen Ekker til ABC Nyheter.

– Vi vil dessverre ikke ha mulighet til å sikre at alle norske borgere på reise i utlandet kan returnere til Norge i nærmeste fremtid. Derfor er det viktig at norske borgere lytter til råd og informasjon fra lokale myndigheter, påpeker hun.

Hun ber alle nordmenn i utlandet registrere seg på reiseregistrering.no slik at myndighetene kan gi dem informasjon og oppdateringer fortløpende.

Norwegian med ekstrafly

For nordmenn i Tyrkia henviser hun til at oppdatert informasjon vil bli lagt ut på den norske ambassadens nettsider. Der kom det tirsdag melding om at Norwegian hadde satt opp en flyving onsdag fra Antalya til Oslo. Billettene måtte kjøpes på vanlig måte gjennom flyselskapets nettsider.

Denne beskjeden fikk Arve Michelsen med seg, men da han skulle bestille billetter, var de ifølge ham revet bort før han rakk å bestille. Fra Alanya til Antalya er det en cirka to timer lang biltur.

– Flygningen fra Antalya i dag er i skrivende stund ikke fullbooket og kan bestilles på våre nettsider. Det gjør vi for at kunder selv kan gå inn og endre på sine billetter i stedet for å gå via kundesenteret, som opplever stor pågang for tiden. Det vil også åpne for andre som ikke har kommet seg hjem til å kjøpe seg billetter, sier pressevakt i Norwegian, Christer Baardsen til ABC Nyheter onsdag, to timer før flyet har avgang fra Antalya.

Samarbeidet med UD

Baardsen bekrefter at de har samarbeidet med UD for å få satt opp flyvingen, men at det i skrivende stund ikke er planer om flere flyvinger til Tyrkia.

– Men det kan selvfølgelig endre seg. Vi forstår at det er mange frustrerte reisende der ute som er bekymret. Dette er en ekstraordinær situasjon, og vi jobber på spreng for å finne løsninger til kunder som fremdeles ikke har kommet seg hjem, sier Baardsen og oppfordrer alle som fremdeles ikke har kommet seg hjem til å sjekke flyselskapet nettsider for siste oppdaterte informasjon.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:01 Krim, spenning og humor: Her er årets påskeserier15:52 Ytterligere 621 dødsfall på sykehus i Storbritannia15:48 Nå kan Leger Uten Grenser og Røde Kors unntas fra utreiseforbud14:59 Salmedikter Svein Ellingsen er død14:44 Sivilforsvarssjefen vil ikke sette inn sine mannskaper i Oslo14:25 Én av fire mener Senterpartiet er blitt for populistisk14:20 28 nye coronadødsfall i Sverige13:49 Flere har rygg- og nakkesmerter under coronapandemien13:47 18 nye coronadødsfall i Danmark13:33 Fem døde funnet etter ferjeulykke ved Salomonøyene13:17 Rooney hardt ut mot Premier League-toppene13:03 Coronasmittet pasient fra Lillestrøm døde på sykehus13:01 Nytt coronadødsfall i Bærum12:40 Coronasmittet mann døde i Drammen12:38 310 pasienter innlagt med coronasmitte på norske sykehus – oppgang på fire12:20 Anthony Perkins: Mannen bak psykopaten12:15 Ecuadors visepresident beklager lik i gatene12:08 Mann pågrepet etter brann i Bø12:02 Spesialenheten: Skytingen i Sandnes kunne gått mye verre11:24 Joseph (6) har cystisk fibrose – friskmeldt av coronaviruset11:07 – Tigerkongen får tilsendt bikinibilder i fengselet11:03 USA truer med å kutte mer bistand til Afghanistan10:54 Påsken starter med et sjeldent ozonhull10:52 Person ranet med pistol på T-banestasjon – tre pågrepet10:31 Eldre coronapasient døde på Sykehuset Innlandet09:58 30 år siden brannen om bord i Scandinavian Star09:34 DNT om påsken: – Perfekt anledning til å bli kjent i nærområdet09:20 Hvis Tour de France avlyses: – Katastrofe og økonomisk kollaps09:07 Italiensk mafia kan utnytte coronakrisen08:28 To personer alvorlig skadd da bil havnet i elva i Sogn08:22 Økonomer kaller det «sudden stop»: – Det er ingen steder å gjemme seg08:20 Dødsraten stiger08:18 Kilde venter fortsatt på verdenscuptrofeet – kommer i posten07:50 Dødstallet i Sverige er høyere enn rapportert06:30 Tyskland beskylder USA for å ha konfiskert masker06:05 Trump advarer om tøff kommende uke06:00 Dette skjer i dag05:57 Minibuss kjørte av veien – fører til traumemottak05:44 Nær 5 prosent koronatestet i Tromsø05:30 Dette skjedde i natt04:45 5.641 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 13104:41 Enda et cruiseskip til kai i Florida med koronasyke om bord04:13 30 nye koronatilfeller i Kina04:13 Mann tiltalt for overgrep mot barn i Stavanger03:52 Boris Johnsons forlovede har koronasymptomer03:38 Algerie får hjelp av Kina til kampen mot koronaviruset02:52 Mann målt til 182 kilometer i timen på E6 i Viken02:25 19 drept i sammenstøt mellom gjenger i Mexico02:23 Brasil uforberedt på koronaepidemien01:32 Trudeau vil ikke straffe USA for å nekte å eksportere masker00:51 Marianne Faithfull er smittet av koronaviruset00:49 En rekke bilbranner i Oslo – trolig påsatt00:40 Leger Uten Grenser ber om unntak fra reiseforbud22:59 Mann mistet lappen etter å ha kjørt altfor fort på E3922:47 300.000 har fått påvist coronavirus i USA22:02 Norge kan trenge 70 millioner sett med smittevernutstyr, mener professor21:42 Ung tyrkisk folkemusiker døde i protest mot regjeringen21:28 Barnehager skeptiske til åpning etter påske21:27 Løvinne døde i ulykke i Dyreparken20:28 Norges største drive-in-kino åpner på Tryvann20:14 Svenskene stoler på ekspertene sine i coronakrisen19:48 Premier League ba spillerne om å godta lønnskutt, advarte om økonomisk kjempesmell19:47 Person til sykehus etter trafikkulykke i Mysen19:12 Tallet på intensivpasienter faller i Italia19:08 Frp og Ap krever rask løsning for pakkereiseselskapene18:49 Hjørdis var den første norske nazisten som ble arrestert17:58 630 nye coronadødsfall i New York17:55 Her har de kun tre respiratorer – til fem millioner mennesker17:44 Flere coronapasienter har utviklet nevrologiske symptomer17:37 Oslo-ordføreren: Det ligger an til at 17. mai-toget i hovedstaden blir avlyst17:10 Coronasmittet femåring døde i Storbritannia17:03 Mye høyere dødstall i Sverige enn Norge: Opposisjonen raser mot Löfvens maktbegjær16:45 Norske forskere har funnet metode for å mangedoble antall virustester16:37 Liverpool permitterer ansatte15:49 Mann mistet livet etter ulykke i Randaberg15:09 Danske leger undersøker om legemiddel mot halsbrann kan virke mot covid-1914:51 40 nye coronadødsfall i Sverige14:25 Forskere slår alarm: – Ingen tvil om at viruset spres i luften14:17 Mannskapet på hangarskip hyllet kapteinen som fikk sparken13:38 Konkursfrykt i tysk fotball: Klubber på stupet allerede13:33 Vedum ber regjeringen vurdere å la smittefrie kommuner få lette på restriksjonene13:24 Kvinne i Åsnes døde av coronasmitte13:12 Kina hedrer sine coronadøde12:49 Mann prøvde å kjøre på politiet i Rogaland – politiet skjøt mot dekkene12:43 Vindkraftorganisasjon: – I stedet for at de får dagpenger, kan de grave veier12:40 306 coronasmittede innlagt på norske sykehus12:32 Britiske Labour har valgt Keir Starmer til ny leder12:06 Mange coronasmittede har ingen symptomer11:50 Egeland: Frigi Venezuelas frosne midler11:33 Forsvarer svenske langrennstrenere: – De har fått mye «skitt»11:11 Hemmeligholder ekspertenes coronaråd10:40 Stena Saga kan bli «coronaskip»10:36 Studie: Sex med neandertalerne ga oss gener som bekjemper virus10:34 Spansk festningsby isolerte seg fra omverden – og corona10:32 Hva skjer med 17. mai? Abid Raja har mange ideer!10:08 Sykkelprofil tråkket til i coronakrisen – leverte medisin09:48 Cuba: USA blokkerer coronahjelp09:42 Aftenbladet: Mann ble skutt i magen av politiet09:34 Fortsatt ikke sikkert at København blir EM-vertsby i 202109:19 Sandberg må utsette baråpning: – Ingen grunn for å klage eller sutre
Siste nytt
16:01KulturKrim, spenning og humor: Her er årets påskeserier15:52VerdenYtterligere 621 dødsfall på sykehus i Storbritannia15:48NorgeNå kan Leger Uten Grenser og Røde Kors unntas fra utreiseforbud14:59NorgeSalmedikter Svein Ellingsen er død14:44NorgeSivilforsvarssjefen vil ikke sette inn sine mannskaper i Oslo14:25PolitikkÉn av fire mener Senterpartiet er blitt for populistisk14:20Verden28 nye coronadødsfall i Sverige13:49NorgeFlere har rygg- og nakkesmerter under coronapandemien13:47Verden18 nye coronadødsfall i Danmark13:33VerdenFem døde funnet etter ferjeulykke ved Salomonøyene13:17SportRooney hardt ut mot Premier League-toppene13:03NorgeCoronasmittet pasient fra Lillestrøm døde på sykehus13:01NorgeNytt coronadødsfall i Bærum12:40NorgeCoronasmittet mann døde i Drammen12:38Norge310 pasienter innlagt med coronasmitte på norske sykehus – oppgang på fire12:20KulturAnthony Perkins: Mannen bak psykopaten12:15VerdenEcuadors visepresident beklager lik i gatene12:08NorgeMann pågrepet etter brann i Bø12:02NorgeSpesialenheten: Skytingen i Sandnes kunne gått mye verre11:24Helse og livsstilJoseph (6) har cystisk fibrose – friskmeldt av coronaviruset11:07Kultur– Tigerkongen får tilsendt bikinibilder i fengselet11:03VerdenUSA truer med å kutte mer bistand til Afghanistan10:54NorgePåsken starter med et sjeldent ozonhull10:52NorgePerson ranet med pistol på T-banestasjon – tre pågrepet10:31NorgeEldre coronapasient døde på Sykehuset Innlandet09:58Norge30 år siden brannen om bord i Scandinavian Star09:34NorgeDNT om påsken: – Perfekt anledning til å bli kjent i nærområdet09:20SportHvis Tour de France avlyses: – Katastrofe og økonomisk kollaps09:07VerdenItaliensk mafia kan utnytte coronakrisen08:28NorgeTo personer alvorlig skadd da bil havnet i elva i Sogn08:22PengerØkonomer kaller det «sudden stop»: – Det er ingen steder å gjemme seg08:20VerdenDødsraten stiger08:18VerdenKilde venter fortsatt på verdenscuptrofeet – kommer i posten07:50VerdenDødstallet i Sverige er høyere enn rapportert06:30VerdenTyskland beskylder USA for å ha konfiskert masker06:05VerdenTrump advarer om tøff kommende uke06:00NorgeDette skjer i dag05:57NorgeMinibuss kjørte av veien – fører til traumemottak05:44NorgeNær 5 prosent koronatestet i Tromsø05:30NorgeDette skjedde i natt04:45Norge5.641 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 13104:41VerdenEnda et cruiseskip til kai i Florida med koronasyke om bord04:13Verden30 nye koronatilfeller i Kina04:13NorgeMann tiltalt for overgrep mot barn i Stavanger03:52VerdenBoris Johnsons forlovede har koronasymptomer03:38VerdenAlgerie får hjelp av Kina til kampen mot koronaviruset02:52NorgeMann målt til 182 kilometer i timen på E6 i Viken02:25Verden19 drept i sammenstøt mellom gjenger i Mexico02:23VerdenBrasil uforberedt på koronaepidemien01:32VerdenTrudeau vil ikke straffe USA for å nekte å eksportere masker00:51VerdenMarianne Faithfull er smittet av koronaviruset00:49NorgeEn rekke bilbranner i Oslo – trolig påsatt00:40NorgeLeger Uten Grenser ber om unntak fra reiseforbud22:59NorgeMann mistet lappen etter å ha kjørt altfor fort på E3922:47Verden300.000 har fått påvist coronavirus i USA22:02NorgeNorge kan trenge 70 millioner sett med smittevernutstyr, mener professor21:42VerdenUng tyrkisk folkemusiker døde i protest mot regjeringen21:28NorgeBarnehager skeptiske til åpning etter påske21:27NorgeLøvinne døde i ulykke i Dyreparken20:28NorgeNorges største drive-in-kino åpner på Tryvann20:14Helse og livsstilSvenskene stoler på ekspertene sine i coronakrisen19:48SportPremier League ba spillerne om å godta lønnskutt, advarte om økonomisk kjempesmell19:47NorgePerson til sykehus etter trafikkulykke i Mysen19:12VerdenTallet på intensivpasienter faller i Italia19:08NorgeFrp og Ap krever rask løsning for pakkereiseselskapene18:49VerdenHjørdis var den første norske nazisten som ble arrestert17:58Verden630 nye coronadødsfall i New York17:55VerdenHer har de kun tre respiratorer – til fem millioner mennesker17:44NorgeFlere coronapasienter har utviklet nevrologiske symptomer17:37NorgeOslo-ordføreren: Det ligger an til at 17. mai-toget i hovedstaden blir avlyst17:10VerdenCoronasmittet femåring døde i Storbritannia17:03Helse og livsstilMye høyere dødstall i Sverige enn Norge: Opposisjonen raser mot Löfvens maktbegjær16:45NorgeNorske forskere har funnet metode for å mangedoble antall virustester16:37SportLiverpool permitterer ansatte15:49NorgeMann mistet livet etter ulykke i Randaberg15:09VerdenDanske leger undersøker om legemiddel mot halsbrann kan virke mot covid-1914:51Verden40 nye coronadødsfall i Sverige14:25Helse og livsstilForskere slår alarm: – Ingen tvil om at viruset spres i luften14:17VerdenMannskapet på hangarskip hyllet kapteinen som fikk sparken13:38SportKonkursfrykt i tysk fotball: Klubber på stupet allerede13:33PolitikkVedum ber regjeringen vurdere å la smittefrie kommuner få lette på restriksjonene13:24NorgeKvinne i Åsnes døde av coronasmitte13:12VerdenKina hedrer sine coronadøde12:49NorgeMann prøvde å kjøre på politiet i Rogaland – politiet skjøt mot dekkene12:43PolitikkVindkraftorganisasjon: – I stedet for at de får dagpenger, kan de grave veier12:40Norge306 coronasmittede innlagt på norske sykehus12:32PolitikkBritiske Labour har valgt Keir Starmer til ny leder12:06VerdenMange coronasmittede har ingen symptomer11:50VerdenEgeland: Frigi Venezuelas frosne midler11:33SportForsvarer svenske langrennstrenere: – De har fått mye «skitt»11:11NorgeHemmeligholder ekspertenes coronaråd10:40NorgeStena Saga kan bli «coronaskip»10:36VerdenStudie: Sex med neandertalerne ga oss gener som bekjemper virus10:34VerdenSpansk festningsby isolerte seg fra omverden – og corona10:32NorgeHva skjer med 17. mai? Abid Raja har mange ideer!10:08SportSykkelprofil tråkket til i coronakrisen – leverte medisin09:48VerdenCuba: USA blokkerer coronahjelp09:42NorgeAftenbladet: Mann ble skutt i magen av politiet09:34SportFortsatt ikke sikkert at København blir EM-vertsby i 202109:19PengerSandberg må utsette baråpning: – Ingen grunn for å klage eller sutre
Populært