Nordmenn corona-faste i Tyrkia: – Det eskalerer. Folk får panikk

Sammendrag: Hotellrommet desinfiseres og badebyen Alanya har nærmest blitt en spøkelsesby. Arve Michelsen aner ikke når han og andre nordmenn kan få komme hjem.

I ferieparadiset Alanya i Tyrkia sitter Arve Michelsen og aner ikke når han og kona kan komme seg hjem til Norge. Mens UD ringes ned av 10.000 bekymrede nordmenn i utlandet, savner man informasjon i den tyrkiske badebyen.

– Det eskalerer ganske mye nå. Vi merker at folk får panikk og jeg vet om nordmenn som sitter på tre forskjellige billetter hjem for de aner ikke hvilke av dem som blir avlyst, sier Arve Michelsen (70) på telefon fra Alanya til ABC Nyheter.

Han og kona aner ikke når de får komme hjem fra ferieparadiset. Det er usikkerheten som bekymrer dem mest.

Samleside: Her får du siste nytt om corona-krisen

Tyrkia med jerngrep mot corona

Tyrkia har tatt sterke grep for å hindre spredningen av coronaviruset. De har nylig innført portforbud for personer over 65 år. Tyrkia har tidligere lagt på strenge restriksjoner og innstilt alle flyginger til og fra landet fra 13. mars og frem til 17. april for en større gruppe nasjoner, inkludert Norge.

(Saken fortsetter under bildet)

Det er ingen som bruker strendene i badebyen Alanya i Tyrkia. Fortvilte nordmenn aner ikke når de får komme hjem. Foto: Arve Michelsen
Det er ingen som bruker strendene i badebyen Alanya i Tyrkia. Fortvilte nordmenn aner ikke når de får komme hjem. Foto: Arve Michelsen

Utlendinger får heller ikke fly innenriks i landet. Michelsen melder om tomme gater og strender i det som til vanlig er en svært populær destinasjon for solhungrige nordmenn.

– Portforbudet ble innført natt til søndag. Vi kan gå til butikken som er 3-4 minutter unna. Går du noe lengre enn det, blir du stanset av politiet som pent ber deg snu, sier han. Strender, restauranter og vanlige butikker er stengt. Det er kun matbutikker og apotek som er åpne.

Det er tomme gater i det tyrkiske ferieparadiset Alanya. Nordmenn strandet i byen aner ikke når de kan komme hjem etter at Tyrkia innførte strenge restriksjoner som nekter norske fly å fly til landet. Foto: Arve Michelsen
Det er tomme gater i det tyrkiske ferieparadiset Alanya. Nordmenn strandet i byen aner ikke når de kan komme hjem etter at Tyrkia innførte strenge restriksjoner som nekter norske fly å fly til landet. Foto: Arve Michelsen

Michelsen og kona har de siste 13 årene tilbrakt norske vintre i Tyrkia. De reiste ned i januar og har billett med SAS tilbake til Norge 7. april. Tyrkias restriksjoner gjør at flyet ikke får lande. SAS har enn så lenge ikke kansellert billetten.

– Vi sjekker hver dag om det dukker opp nye billetter. Når vi ringer SAS så sier de at flyet ikke er kansellert og at vi skal forholde oss til billetten. Men det går jo ikke noe fly frem til 17. april. Og hvem vet hva som skjer etter det?

– Kaotisk

Lørdag 14. mars dag gikk utenriksminister Ine Eriksen Søreide ut og ba nordmenn i utlandet komme hjem så fort som mulig. Da hadde restriksjonene i Tyrkia allerede trått i kraft.

– Vi har svært begrenset mulighet til å hjelpe nordmenn som settes i karantene i utlandet, sa utenriksministeren da.

Det er innført portforbud for personer over 65 år i Tyrkia. Strandpromenadene er folketomme. Foto: Arve Michelsen
Det er innført portforbud for personer over 65 år i Tyrkia. Strandpromenadene er folketomme. Foto: Arve Michelsen

– Det er kaotisk her. Jeg har spurt den norske ambassaden, men de henviste bare til informasjonen på sine nettsider og flyselskapenes sider, sier Michelsen.

Michelsen og kona bor på et fast lite leilighetshotell i Alanya de tre månedene de er i landet hver vinter.

De er ikke spesielt redd for viruset. Det er usikkerheten for når de får komme hjem som bekymrer.

– Vi opplever at tyrkiske myndigheter tar dette på alvor og i dag skal de desinfisere hele hotellet. Vi har daglig kontakt med datteren vår som sier: bare bli der. Ikke kom hjem, for hjemme er det helt kaos. Vi vet ikke om vi kan, skal eller må dra hjem, sier han.

SAS: Ingen fly før tidligst 18. april

Pressesjef i SAS John Eckhoff sier til ABC Nyheter at det ikke går noen av deres fly til Tyrkia før tidligst 18. april, dagen etter de tyrkiske restriksjonene opprinnelig skal være over. Han kan ikke si noe på hvorfor Michelsen hevder sine billetter 7. april fortsatt ikke er kansellert.

– Generelt kan jeg si at ulike lands restriksjoner endrer seg hele tiden og det er opp til de reisende å holde seg oppdatert på landet de oppholder seg og landet de skal til. Blir flyvingen kansellert så får du beskjed om det med en gang, sier Eckhoff til ABC Nyheter.

(Saken fortsetter under bildet)

Parkene er stengt med sperringer og butikkene er også stengt. Tyrkia har innført portforbud for personer over 65 år. Foto: Arve Michelsen
Parkene er stengt med sperringer og butikkene er også stengt. Tyrkia har innført portforbud for personer over 65 år. Foto: Arve Michelsen

Han bekrefter at om nordmenn skal hentes ut før det så må det være på bestilling fra UD.

– Skulle det skje og det er praktisk mulig, så er vi innstilt på å stille opp, sier pressesjefen.

UD ringes ned: Kan ikke hjelpe alle

Utenriksdepartementet sier de hadde over 10.000 henvendelser fra nordmenn forrige uke. De har bemannet opp sine operative sentre og får 1500 henvendelser daglig.

– Utenriksdepartementet har stor forståelse for at mange nordmenn på reise nå opplever å være i en vanskelig situasjon. For å hjelpe nordmenn som ønsker å komme seg hjem, samarbeider vi tett med SAS, Norwegian og Widerøe for å de reisende skal kunne returnere trygt til Norge. Dette tiltaket hjelper mange, sier pressetalsperson i UD, Ingrid Kvammen Ekker til ABC Nyheter.

– Vi vil dessverre ikke ha mulighet til å sikre at alle norske borgere på reise i utlandet kan returnere til Norge i nærmeste fremtid. Derfor er det viktig at norske borgere lytter til råd og informasjon fra lokale myndigheter, påpeker hun.

Hun ber alle nordmenn i utlandet registrere seg på reiseregistrering.no slik at myndighetene kan gi dem informasjon og oppdateringer fortløpende.

Norwegian med ekstrafly

For nordmenn i Tyrkia henviser hun til at oppdatert informasjon vil bli lagt ut på den norske ambassadens nettsider. Der kom det tirsdag melding om at Norwegian hadde satt opp en flyving onsdag fra Antalya til Oslo. Billettene måtte kjøpes på vanlig måte gjennom flyselskapets nettsider.

Denne beskjeden fikk Arve Michelsen med seg, men da han skulle bestille billetter, var de ifølge ham revet bort før han rakk å bestille. Fra Alanya til Antalya er det en cirka to timer lang biltur.

– Flygningen fra Antalya i dag er i skrivende stund ikke fullbooket og kan bestilles på våre nettsider. Det gjør vi for at kunder selv kan gå inn og endre på sine billetter i stedet for å gå via kundesenteret, som opplever stor pågang for tiden. Det vil også åpne for andre som ikke har kommet seg hjem til å kjøpe seg billetter, sier pressevakt i Norwegian, Christer Baardsen til ABC Nyheter onsdag, to timer før flyet har avgang fra Antalya.

Samarbeidet med UD

Baardsen bekrefter at de har samarbeidet med UD for å få satt opp flyvingen, men at det i skrivende stund ikke er planer om flere flyvinger til Tyrkia.

– Men det kan selvfølgelig endre seg. Vi forstår at det er mange frustrerte reisende der ute som er bekymret. Dette er en ekstraordinær situasjon, og vi jobber på spreng for å finne løsninger til kunder som fremdeles ikke har kommet seg hjem, sier Baardsen og oppfordrer alle som fremdeles ikke har kommet seg hjem til å sjekke flyselskapet nettsider for siste oppdaterte informasjon.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:29 Trosset corona-grensen. Tok med 40 liter sprit på ryggen21:24 Nordmenn synes regjeringens coronahåndtering er god21:23 Over 800 dødsfall i boliger for eldre i Frankrike21:20 Feltsykehus tas i bruk etter 30 nye dødsfall i Stockholm21:16 To falt i vannet fra større fartøy i Randaberg21:15 Statens banker kutter ikke renten20:50 Forsvaret snur om beordring av sivilt ansatte19:37 Virke: Regjeringen har lyttet til våre innspill19:36 SMB svært fornøyd med kompensasjonsordningen19:35 NHO-sjef ønsker likebehandling for alle koronarammede bedrifter19:33 LO-lederen vil unngå at useriøse aktører får kompensasjonspenger19:32 Høyre om krisetiltak for landbruket: – Hva i alle dager holder Ap på med?19:29 Stockholm vil gi helsepersonell opptil 220 prosent høyere lønn19:28 Hareide med personlig avskjedshilsen til fansen19:27 Norsk Hydro dropper utbytte19:03 Camillas Parker Bowles eksmann smittet – skaper corona-uro blant det britiske aristokratiet18:40 Rolls-Royce-fabrikk i Bergen med permitteringsvarsel til nær 750 ansatte18:39 Byrådet i Oslo vurderer å sette inn Sivilforsvaret i påsken18:36 Russerne må holde seg hjemme ut måneden18:35 Nybø: Nå handler det om å overleve17:52 Nesten 3.000 coronadødsfall i Storbritannia17:41 Nytt coronadødsfall ved OUS17:39 16 Nav-saker blir gjenopptatt17:35 Trump-uttalelse om olje sender Wall Street opp17:35 Stor støtte til hytteforbudet i TV 2-måling17:17 Ba om smittevern-hjelp – mer enn 4000 har meldt seg16:35 Justisministeren: Dette kan du gjøre og ikke i påsken16:34 Funn vekker oppsikt: 50 prosent av coronasmittede hadde ingen symptomer15:54 Savnet isklatrer funnet død utenfor Rjukan15:53 Mor i Bergen tiltalt for drapsforsøk mot sine tre barn15:25 Leir med asylsøkere isolert i Hellas grunnet coronautbrudd15:24 Thailand innfører portforbud15:02 Frankrike klare til å nasjonalisere selskaper dersom nødvendig15:01 Britisk flertall mener coronatiltak kom for sent14:50 Tidligere norsk landslagstrener skal lede svensk langrenn14:28 Bane Nor erkjenner ikke straffskyld for Filipstad-ulykken14:23 Tusenvis av kunder uten strøm etter sterk vind14:11 Første kommune avlyser 17. mai-feiring14:10 Omstridt Brescia-president vil tape kamper med vilje13:34 Norway Cup sikter mot å arrangere13:33 Lånekassen utvider mulighet for betalingsutsettelse13:17 Slik blir kontantstøtten13:15 Leger frykter mangel på malariamedisin13:10 Tidligere FHI-forsker vil myke opp hytteforbudet13:08 Sparket politimann går til sak mot Politidirektoratet13:05 Forskere gjorde oppsiktsvekkende funn: – Visste ikke klimaet var så ekstremt12:45 Ni siktet for drapsforsøk i Oslo12:44 Nesten 50 medier har permittert folk12:27 Vekst i lakseeksporten til Kina12:25 Skuffet Graham Hansen om EM-utsettelsen: – Kom ikke som noen stor overraskelse12:10 Samantha Fox forlovet med sin norske kjæreste11:35 Flere alvorlig coronasyke enn antatt overlever11:33 Vaksine-stiftelse frykter meslingutbrudd som følge av coronatiltak11:05 Israels helseminister coronasmittet11:03 Tour de France-sjefen varsler avlysning10:57 For mange er det en kamp på liv og død å få være seg selv10:56 – En dypt inngripende måte å endre dagpengereglene på10:51 Coronatiltakene fører til doptørke10:48 Boligmarkedet har klart seg bedre enn ventet under coronakrisen10:46 Skudd avfyrt fra to biler i Oslo10:32 12 prosent av arbeidsstyrken i Norge har søkt dagpenger de siste ukene10:31 EU-dom: Ulovlig å ikke ta imot flyktninger10:27 Corona sprer seg blant norsk-somaliere: – Vi har ingen å miste10:22 Kutt i boliglånsrentene kan koste DNB en halv milliard10:19 Astrid Nøklebye Heiberg er død10:07 Hund og katt fjernes fra menyen i Shenzhen10:07 Fotballstjerne besøkte sønnen – bøtelagt for brudd på virusregler10:01 Bygget nytt sykehus på to uker: – Vi trenger at folk holder seg hjemme09:45 – Umoralsk å la permitterte arbeidere jobbe09:44 Færre nyregistrerte biler09:12 Stor konkursfrykt i bilbransjen09:09 Advokat advarer mot corona-appen08:52 29 nyansatte politifolk skal kontrollere svenskegrensen08:39 Bil brant på Bogerud i Oslo08:36 Rokollegene om Tuftes OL-dilemma: – Fantastisk om han fortsetter08:14 Folket delt om «søringkarantene»08:13 Over 5.000 coronadødsfall i USA08:07 Stadig yngre dødsofre i kriminelle konflikter i Sverige08:06 Mer volds- og seksualkriminalitet gir økt press på politiet07:20 Dybala spøkefullt til Ronaldo: Argentina hater deg07:03 Uro blant norske helsearbeidere – ser kolleger over hele verden bli syke og dø06:52 Kraftig økning i anmeldt hatkriminalitet i Norge06:40 Verdens coronafrie hjørner stålsetter seg for krisen06:30 Solberg: – Vi kan ikke overta alle kostnadene06:27 Dette skjer i dag06:24 350 millioner i tilskudd til rohingya-muslimer06:07 Helsedirektoratet: Neppe fotballstart før til høsten06:00 Dette skal til for at Norge letter på tiltakene05:44 EU-land advarer mot krisetiltak mot demokratiet05:40 Enda mer nedgang for kollisjonsskader05:30 Dette skjedde i natt05:16 112 år gamle Bob Weighton er verdens eldste mann05:01 Kolonnekjøring for alle over Haukelifjell og Strynefjellet04:45 4.935 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 28004:32 Virusspredningen stiger ennå i Oslo og Viken, men bremser ellers i landet03:54 BBC: British Airways permitterer 80 prosent av sine ansatte03:28 Russisk utstyr ankommet USA02:52 Amerikansk etterretning: Kina skjuler omfanget av virusutbruddet01:50 Seks uker gammelt virussmittet spedbarn død i USA01:14 TV-tittingen øker, men annonsørene uteblir
Siste nytt
21:29NorgeTrosset corona-grensen. Tok med 40 liter sprit på ryggen21:24Helse og livsstilNordmenn synes regjeringens coronahåndtering er god21:23Helse og livsstilOver 800 dødsfall i boliger for eldre i Frankrike21:20Helse og livsstilFeltsykehus tas i bruk etter 30 nye dødsfall i Stockholm21:16NorgeTo falt i vannet fra større fartøy i Randaberg21:15PengerStatens banker kutter ikke renten20:50NorgeForsvaret snur om beordring av sivilt ansatte19:37PengerVirke: Regjeringen har lyttet til våre innspill19:36PengerSMB svært fornøyd med kompensasjonsordningen19:35PengerNHO-sjef ønsker likebehandling for alle koronarammede bedrifter19:33PengerLO-lederen vil unngå at useriøse aktører får kompensasjonspenger19:32PengerHøyre om krisetiltak for landbruket: – Hva i alle dager holder Ap på med?19:29PengerStockholm vil gi helsepersonell opptil 220 prosent høyere lønn19:28SportHareide med personlig avskjedshilsen til fansen19:27PengerNorsk Hydro dropper utbytte19:03VerdenCamillas Parker Bowles eksmann smittet – skaper corona-uro blant det britiske aristokratiet18:40PengerRolls-Royce-fabrikk i Bergen med permitteringsvarsel til nær 750 ansatte18:39Helse og livsstilByrådet i Oslo vurderer å sette inn Sivilforsvaret i påsken18:36Helse og livsstilRusserne må holde seg hjemme ut måneden18:35PengerNybø: Nå handler det om å overleve17:52Helse og livsstilNesten 3.000 coronadødsfall i Storbritannia17:41Helse og livsstilNytt coronadødsfall ved OUS17:39Penger16 Nav-saker blir gjenopptatt17:35PengerTrump-uttalelse om olje sender Wall Street opp17:35PengerStor støtte til hytteforbudet i TV 2-måling17:17Helse og livsstilBa om smittevern-hjelp – mer enn 4000 har meldt seg16:35Helse og livsstilJustisministeren: Dette kan du gjøre og ikke i påsken16:34VerdenFunn vekker oppsikt: 50 prosent av coronasmittede hadde ingen symptomer15:54NorgeSavnet isklatrer funnet død utenfor Rjukan15:53NorgeMor i Bergen tiltalt for drapsforsøk mot sine tre barn15:25VerdenLeir med asylsøkere isolert i Hellas grunnet coronautbrudd15:24VerdenThailand innfører portforbud15:02PengerFrankrike klare til å nasjonalisere selskaper dersom nødvendig15:01VerdenBritisk flertall mener coronatiltak kom for sent14:50SportTidligere norsk landslagstrener skal lede svensk langrenn14:28NorgeBane Nor erkjenner ikke straffskyld for Filipstad-ulykken14:23NorgeTusenvis av kunder uten strøm etter sterk vind14:11NorgeFørste kommune avlyser 17. mai-feiring14:10SportOmstridt Brescia-president vil tape kamper med vilje13:34SportNorway Cup sikter mot å arrangere13:33PengerLånekassen utvider mulighet for betalingsutsettelse13:17PengerSlik blir kontantstøtten13:15Helse og livsstilLeger frykter mangel på malariamedisin13:10NorgeTidligere FHI-forsker vil myke opp hytteforbudet13:08NorgeSparket politimann går til sak mot Politidirektoratet13:05VerdenForskere gjorde oppsiktsvekkende funn: – Visste ikke klimaet var så ekstremt12:45NorgeNi siktet for drapsforsøk i Oslo12:44KulturNesten 50 medier har permittert folk12:27PengerVekst i lakseeksporten til Kina12:25SportSkuffet Graham Hansen om EM-utsettelsen: – Kom ikke som noen stor overraskelse12:10KulturSamantha Fox forlovet med sin norske kjæreste11:35Helse og livsstilFlere alvorlig coronasyke enn antatt overlever11:33Helse og livsstilVaksine-stiftelse frykter meslingutbrudd som følge av coronatiltak11:05PolitikkIsraels helseminister coronasmittet11:03SportTour de France-sjefen varsler avlysning10:57Helse og livsstilFor mange er det en kamp på liv og død å få være seg selv10:56Penger– En dypt inngripende måte å endre dagpengereglene på10:51NorgeCoronatiltakene fører til doptørke10:48PengerBoligmarkedet har klart seg bedre enn ventet under coronakrisen10:46NorgeSkudd avfyrt fra to biler i Oslo10:32Penger12 prosent av arbeidsstyrken i Norge har søkt dagpenger de siste ukene10:31VerdenEU-dom: Ulovlig å ikke ta imot flyktninger10:27NorgeCorona sprer seg blant norsk-somaliere: – Vi har ingen å miste10:22PengerKutt i boliglånsrentene kan koste DNB en halv milliard10:19PolitikkAstrid Nøklebye Heiberg er død10:07VerdenHund og katt fjernes fra menyen i Shenzhen10:07SportFotballstjerne besøkte sønnen – bøtelagt for brudd på virusregler10:01VerdenBygget nytt sykehus på to uker: – Vi trenger at folk holder seg hjemme09:45Norge– Umoralsk å la permitterte arbeidere jobbe09:44MotorFærre nyregistrerte biler09:12NorgeStor konkursfrykt i bilbransjen09:09NorgeAdvokat advarer mot corona-appen08:52Norge29 nyansatte politifolk skal kontrollere svenskegrensen08:39NorgeBil brant på Bogerud i Oslo08:36SportRokollegene om Tuftes OL-dilemma: – Fantastisk om han fortsetter08:14NorgeFolket delt om «søringkarantene»08:13VerdenOver 5.000 coronadødsfall i USA08:07VerdenStadig yngre dødsofre i kriminelle konflikter i Sverige08:06NorgeMer volds- og seksualkriminalitet gir økt press på politiet07:20SportDybala spøkefullt til Ronaldo: Argentina hater deg07:03Helse og livsstilUro blant norske helsearbeidere – ser kolleger over hele verden bli syke og dø06:52NorgeKraftig økning i anmeldt hatkriminalitet i Norge06:40VerdenVerdens coronafrie hjørner stålsetter seg for krisen06:30PengerSolberg: – Vi kan ikke overta alle kostnadene06:27NorgeDette skjer i dag06:24Verden350 millioner i tilskudd til rohingya-muslimer06:07SportHelsedirektoratet: Neppe fotballstart før til høsten06:00NorgeDette skal til for at Norge letter på tiltakene05:44VerdenEU-land advarer mot krisetiltak mot demokratiet05:40MotorEnda mer nedgang for kollisjonsskader05:30NorgeDette skjedde i natt05:16Verden112 år gamle Bob Weighton er verdens eldste mann05:01NorgeKolonnekjøring for alle over Haukelifjell og Strynefjellet04:45Norge4.935 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 28004:32NorgeVirusspredningen stiger ennå i Oslo og Viken, men bremser ellers i landet03:54VerdenBBC: British Airways permitterer 80 prosent av sine ansatte03:28VerdenRussisk utstyr ankommet USA02:52VerdenAmerikansk etterretning: Kina skjuler omfanget av virusutbruddet01:50VerdenSeks uker gammelt virussmittet spedbarn død i USA01:14NorgeTV-tittingen øker, men annonsørene uteblir
Populært