Ukraina-konfliktene:Netanyahu vil prøve å mekle mellom Zelenskij og Putin

Gigantiske plakater viser Netanyahu sammen med både Trump og Putin i Tel Aviv, med påskriften «Netanyahu - i en klasse for seg».
Gigantiske plakater viser Netanyahu sammen med både Trump og Putin i Tel Aviv, med påskriften «Netanyahu - i en klasse for seg». Foto: Nir Elias / Reuters / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge ukrainske og russiske medier vil Benjamin Netanyahu prøve å mekle mellom Ukrainas ferske president Volodymyr Zelenskij og Russlands Vladimir Putin om konflikten i Ukraina. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når Benjamin Netanyahu besøker Ukraina om fire dager, vil det være første gang en israelsk statsminister kommer på besøk siden 1999.

Den gangen var det også Netanyahu, som besøkte Leonid Kutsjma.

Nå besøker han han skuespilleren som nylig ble president, Volodymyr Zelenskij. Zelenskij har selv jødisk bakgrunn. Jødisk bakgrunn har også Zelenskijs egen statsminister og navnebror, Volodymyr Hrojsman.

Dermed kommer Netanyahu til å ha noe til felles med sine kolleger når han ankommer som første statsoverhode fra et annet land siden valget.

Ifølge russiske og hviterussiske medier, «Nasja Versia» og «RBC-Ukraina » som siteres av israelske JTA og Times of Israel, er det ikke bare en høflighetsvisitt.

Netanyahu skal prøve å hjelpe til bak kulissene for å få slutt på konflikten med Russland. Dette skal angivelig være etter påtrykk fra USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Konflikten er håpløst fastlåst. Vesten har innført harde sanksjoner mot Russland etter at Russland tok kontroll over Krim-halvøya, og på grunn av russernes støtte til separatister i Øst-Ukraina. Disse sanksjonene blir neppe opphevet med det første, med mindre noe spesielt skjer.

På talefot med både USA og Russland

Israel har tradisjonelt hatt et nært samarbeid med USA, men Netanyahu er nærmest i konstant telefonkontakt med Putin, ifølge tidsskriftet Ukrainian Jewish Encounter. Han har vært på 15 statsbesøk i Russland.

Zelenskij har tidligere vist til Israel, da han uttalte at «vi må bli som Island i fotball, som Israel i forsvaret av landet vårt, og som Japan i teknologi.»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Zelenskijs administrasjon har allerede forhandlet fram en frihandelsavtale med Israel, ratifisert i Ukraina den 7. august.

Netanyahu trakk fram muligheten overfor bloggere

Netanyahu har tidligere avvist at han egner seg som mekler. Men han åpnet døren for to uker siden i et intervju med israelske bloggere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Vi blir bedt om dette av mange land», sa Netanyahu, for eksempel av land fra Sør-Afrika og Latin-Amerika. «Jeg kan ikke si at jeg kjenner problemene deres godt nok, og vi har nok problemer hjemme. Dessuten kan jeg ende opp med å skape forventninger hos begge sider som jeg ikke kan levere på.»

«Inntil nå har jeg derfor avslått, men siden du spør, så kan jeg undersøke muligheten en gang til», sa Netanyahu.

Ifølge RBC-Ukraina har Ukraina tidligere bedt Netanyahu om hjelp til å frigi ukrainske fanger. Men Israel, som har stilt seg nøytrale i konflikten og forsøker å opprettholde gode relasjoner med begge landene, avslo.

Nå har imidlertid muligheten for å megle mellom Russland og Ukraina seilt opp som hovedformålet med besøket, skriver nyhetsbyrået.

Blant de mest «Rettskaffne»

Opprinnelig er planen at Netanyahu besøker Babij Jar, en ravine i vestlige Ukraina, der nazistene myrdet minst 100.000 mennesker, ifølge historiske kilder. Det var 33.000 ukrainske jøder og andre «uønskede», som krigsfanger, kommunister, homoseksuelle og andre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukraina er på 4. plass på listen over «Rettskaffen blant nasjonene». Listen baserer seg på hvor mange som har risikert eller mistet livet for å hjelpe jøder på flukt under andre verdenskrig. Den toppes av statsborgere fra Polen (6863), Nederland (5669) og Frankrike (4056).

(Norge er registrert med 67, men det er antakelig langt flere, med tanke på at hele den norske motstandsbevegelsen har fått betegnelsen).