Vil dra USA og Storbritannia inn i Ukraina

Velgere i Kiev har mange å velge imellom. Men det er Volodimir Zelenskij og Julia Tymosjenko som leder an på meningsmålingene.
Velgere i Kiev har mange å velge imellom. Men det er Volodimir Zelenskij og Julia Tymosjenko som leder an på meningsmålingene. Foto: Sergei Supinsky / AFP / NTB scanpix

En av de fremste ukrainske presidentkandidatene vil vekke til live en atom-avtale fra 1994 som garanterte for Ukrainas territorium.

Til tross for medienes rapportering om skittent spill, bestikkelser av velgere og fiksing av meningsmålinger, ser valget i Ukraina ut til å være den mest uforutsigelige i moderne historie.

Den siste som måtte gå som følge av korrupsjonsavsløringene som kommer på rekke og rad, var en av nåværende president Porosjenkos rådgivere, som har en sønn som ble tilsynelatende avslørt for smugling av våpen fra Russland for å så selge dem videre med fet fortjeneste. Han avviser anklagene.

Men enkelte parlamentarikere forsøker nå å bygge en riksrettssak mot Porosjenko. Presidentens rådgivere slår tilbake, og journalistene trues med søksmål.

Av 44 kandidater er det fortsatt 39 igjen, og ingen har over 20 prosent oppslutning på meningsmålingene, som ofte er i seg selv er underholdning og propaganda i Ukraina. Oppnår ingen over 50 prosent på søndag, blir det en ny valgrunde.

– Alle kan knyttes til oligarkiet

Ukrainernes egen oppfatning av korrupsjonen i landet plasserer Ukraina på 120. plass av 188 hos Transparency International. Men større pressefrihet har sørget for at grumset flyter opp til overflaten i dette valget.

Arve Hansen, forsker i russisk historie og kultur ved Universitetet i Tromsø, sier den store mengden kandidater kan vitne om mange interesser i og utenfor Ukraina som prøver å påvirke valget. Det bidrar til at det blir mye drittslenging.

Men han ser også positive tendenser i landet.

Den ukrainske artisten Daria Marsjenko lager en skulptur av sukkertøyembalasje kalt «Korrupsjonens Ansikt», som skal fremstille president Petro Porosjenko. Foto: Sergei Supinsky / AFP / NTB scanpix
Den ukrainske artisten Daria Marsjenko lager en skulptur av sukkertøyembalasje kalt «Korrupsjonens Ansikt», som skal fremstille president Petro Porosjenko. Foto: Sergei Supinsky / AFP / NTB scanpix

– Folk har blitt mer interessert i å sette seg inn i politikken, hva politikerne står for og hva de har gjort tidligere. Selv om det til tider kan være vanskelig å vite hva en kandidat egentlig representerer, sier han.

Problemet med alle kandidatene – ikke bare Porosjenko – er at de på et eller annet vis er knyttet til oligarkiet.

Men det betyr ikke at alle er like korrupte, understreker Hansen. Ukraina har vært gjennom to nylige revolusjoner. Etter den siste, i 2014, har det foregått en prosess som har gått i rykk og napp for å gjøre politikken mer transparent.

– Samtidig har Ukraina et veldig sterkt sivilsamfunn som følger med på hva politikerne gjør, så det finnes en viss grad av gjennomsiktighet, selv om landet fremdeles har et stykke å gå, sier Hansen.

Vil vekke atom-avtale fra 1994

Landet er fortsatt en militær konflikt med prorussiske separatister i østlige Dombass-området, i tillegg til at Russland «tok tilbake» Krim-halvøya i 2014, som utløste vestlige sanksjoner. Krim har vært russisk fra 1783 fram til 1954 da den overdratt i en slags gave til den ukrainske sovjetrepublikken.

I 1994 ble Boris Jelstin og Bill Clinton enige om å sikre Ukrainas grenser mot at de kvitter seg med atomvåpen. Bildet er tatt i 1997. Foto: Heikki Saukkomaa / AP
I 1994 ble Boris Jelstin og Bill Clinton enige om å sikre Ukrainas grenser mot at de kvitter seg med atomvåpen. Bildet er tatt i 1997. Foto: Heikki Saukkomaa / AP

En av den sittende president Porosjenkos største utfordrere, Julia Tymosjenko, vil vekke til live en erklæring undertegnet i Budapest i 1994. Ukraina ga opp sine atomvåpen da Sovjetunionen brøt sammen i 1991 mot at USA og Storbritannia og Russland garanterte for Ukrainas grenser. På det tidspunktet hadde Ukraina verdens tredje største lager av atomvåpen.

– Den eneste veien mot fred er oppfyllelse av garantiene i Budapest-erklæringen. Det første steget til den nye presidenten bør være umiddelbar tilkalling av partene og starte en genuin forhandling som vil føre til fred i Donbass og returnere okkuperte territorier, sa Tymosjenko til en forsamling torsdag.

Tviler på at USA og Storbritannia dras inn

Arve Hansen tviler på realismen i hennes plan.

– Det er ikke veldig reelt å få signaturlandene til forhandlingsbordet. Dessuten, hva populistiske Tymosjenko sier hva hun vil gjøre, og hva hun kan få til, er to helt forskjellige ting. Men ingenting er sikkert, sier Hansen.

Enkelte politikere i Norge har tatt til orde for å gi opp sanksjonene mot Russland på grunn av Krim, og la halvøya være russisk. Men det er ingen av de ledende ukrainske kandidatene som er for noe slikt.

– Det er nok urealistisk å få tilbake ført Krim nå. Til og med de pro-russiske kandidatene er forsiktige med hva de sier. Det er politisk selvmord i Ukraina å påstå at Krim er russisk, sier Hansen.

Svertet av Trumps valgkampsjef

Tymosjenko har en lang karriere i ukrainsk politikk, men hun har også blitt etterforsket for blant annet å bestikke høyesterettsdommere, underslag av offentlige midler og ble dømt til fengsel for maktmisbruk etter å ha forhandlet fram en gassavtale med Russland. I 2014 ble hun frikjent i Høyesterett etter at saken ble gjenopptatt.

Paul Manafort var Donald Trumps valgkampsjef i 2016. Foto: Rick Wilking / Reuters
Paul Manafort var Donald Trumps valgkampsjef i 2016. Foto: Rick Wilking / Reuters

Det har også kommet fram at selveste Donald Trumps valgkampsjef Paul Manafort, tidligere har jobbet for å sverte Tymosjenko.

Tymosjenko har sagt at det første hun vil gjøre når hun vinner er å stenge flyplassene, slik at hennes korrupte motstandere ikke lurer seg unna straffeforfølging.

Dessuten anklager hun president Porosjenko for å sende en annen kandidat - Jurij Tymosjenko - for å være Porosjenkos fotsoldat ment for å «forvirre» velgere med Julia og Jurij.

Vil gi seg selv mer makt

Tymosjenko kan sees på som en populist. På den ene siden har hun uttalt Ukraina vil være medlemmer av EU og Nato, på motsatt side har hun kritisert ukrainere som ønsker en avtale med Det internasjonale pengefondet, IMF, som EU har lagt som kriterie for medlemskap. Pengelån fra IMF er det som holder Ukraina flytende akkurat nå.

Dessuten mener hennes kritikere at hennes planer om grunnlovsendringer vil gi henne mer autoritær makt. Hun har kommet med svulstige valgløfter, som billigere gass, men ikke forklart hvordan hun skal oppnå det.

– Av de ledende kandidatene er det kun Porosjenko som har en klar politikk om å integrere Ukraina inn i EU og Nato. Før Ukraina blir en del av EU må landet imidlertid ha kommet lenger i reformprosessene sine, så det er nok noen år framover i tid.

– Spørsmålet om Nato-medlemskap er avhengig av hvor konfronterende politikk Nato ønsker mot Russland. På den ene siden kan det virke trygt for Ukraina å være en del av verdens største militære allianse, men på den andre siden er det uklart hvordan Kreml vil reagere, sier Hansen.

Avviser avlytting av komiker

Flere meningsmålinger viser at det er en komiker, russiskspråklige Volodimir Zelenskij, kjent fra en slags ukrainsk «House of Cards»-serie med en stor dose humor, som ligger best an.

Volodimir Zelenskij, på settet til sin egen serie «Folkets tjener», der han spiller en ukrainsk president. Foto: Valentyn Ogirenko / Reuters
Volodimir Zelenskij, på settet til sin egen serie «Folkets tjener», der han spiller en ukrainsk president. Foto: Valentyn Ogirenko / Reuters

I serien spiller han en historielærer, Vasil Holoborodko, som blir filmet av en elev der Holoborodko kommer med en lang tirade mot korrupsjonen i Ukraina. Dette blir startskuddet for hans presidentkampanje. Som president prøver han febrilsk å gjøre en god jobb og forholde seg til korrupsjonen.

Serien gjorde han til en kulthelt i Ukraina, og han lanserte sin egen – ekte – presidentkampanje.

Den 4. mars fant Zelenskijs kampanjekontor avlyttingsutstyr på taket. Sikkerhetstjenesten SBU vedgikk utstyret var deres, men at utstyret ikke var ment å avlytte kampanjen.

Kan en komiker være svaret? Til og med har forbindelser til oligarkiet. Zelenskijs største kunde av programmene han lager, oligarken Igor Kolomojski, og hans tv-kanal 1+1, er involvert i en gigantisk bankskandale med Privatbank, som har kostet ukrainske skattebetalere 5,6 milliarder dollar.

Zelenskij har også forbindelser til Russland – selv eiere han et produksjonsselskap på Malta sammen med andre russere.

Russiske medier: Polen vil ta over Ukraina

Selv om Russland, etter de ukrainske revolusjonene i 2004 og 2014, ikke har på langt nær så mye innvirkning på ukrainsk politikk som tidligere, fortsetter russiske programmer med bombardementer mot nabolandet.

Et budskap som ofte går igjen er at Ukraina ikke er en egen stat, siden den ikke oppfyller de folkerettslige kriteriene. For en uke siden meldte også «Politiring» at russisk overtakelse av Krim har hindret landet fra å bli en vassal-stat under Polen og USA.

Hansen tror Russland foretrekker nok en av de tre prorussiske kandidatene, Jurij Bojko, Oleksandr Vilkul eller Jevhen Murajev, men ingen av disse har noen reell sjanse til å vinne dette valget.

– De regionene som tradisjonelt har gitt flest stemmer til prorussiske kandidater er i dag helt eller delvis utenfor Ukrainas kontroll, så det er vanskelig for innbyggerne der å få stemt, sier Hansen.

– Av alle presidentkandidatene blir Porosjenko mest kritisert i russiske medier. Det henger sammen med hans rolle som Ukrainas militære leder. Så jeg vil anta at Kreml foretrekker at Ukraina får en ny president, enten det blir Tymosjenko, Zelenskyj eller Hrytsenko, sier han.

I så fall er det dårlig nytt for president Vladimir Putin. Bjørnene i dyrehagen i Krasnojarsk foretrakk helt klart komikeren Zelenskij da de ble bedt om å spå utfallet:

Den russiske isbjørnen Aurora sniffet litt på alle kjøttbitene, men foretrakk Zelenskij sin. Foto: Ilya Naymushin / Reuters
Den russiske isbjørnen Aurora sniffet litt på alle kjøttbitene, men foretrakk Zelenskij sin. Foto: Ilya Naymushin / Reuters

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:58 Isbjørner beleirer russisk landsby: – De angrep21:33 Ferieloven bryter med EØS-avtalen, ifølge jusseksperter20:38 Død person funnet på strand20:17 Klopp om Haaland før nøkkelkampen: – Han er en eksepsjonell spiller20:15 Gransking «frikjenner» FBI for Russland-gransking19:38 Vurderer å leie inn fly fra Luftransport19:29 Nord-Korea fornærmer Trump19:13 Farevarsel for snø og vind sendt ut over store deler av Sør-Norge18:59 Supervulkanene som kan ødelegge verden18:53 Luftambulanselege sier opp jobben18:35 Fredsprisvinneren i Norge: – Prisen er en oppmuntring til å gjøre mer17:57 Karlsson må stå over flere skirenn17:51 FN-topp: – Klimakrisen største globale trussel siden andre verdenskrig17:42 Bedrageriliga svindlet pensjonister – millioner er sporløst borte17:30 SV truer med mistillit mot Høie i luftambulansesaken – Høie beklager16:58 Norsk skip angrepet: Ni gisler løslatt etter 35 dager16:53 Knallhardt kjør mot Høie i luftambulansesaken16:46 Ny leder for flyoperasjoner i Babcock-ledelsen16:24 Kvinne dømt til 16 års fengsel for å ha drept mannen sin i Halden i 201516:19 Paul Volcker er død15:54 Barthold vraket fra EM-troppen: – Et vanvittig vanskelig uttak15:52 Tildelingen av fotball-VM 2022 etterforskes for korrupsjon15:18 Østberg får fortsatt ikke gå verdenscuprenn15:04 Kjærestens far er sluppet fri – mistanken opprettholdes15:01 Tragedien i Tromsø: Moren døde av drukning og alvorlig nedkjøling14:52 Tidenes varmeste oktober – rammer de mest sårbare14:29 «Marriage Story» årets Golden Globe-grossist14:12 Drømmedag for Norge i VM: Seier over Sør-Korea og hjelp fra alle hold13:52 Helse Nord kaller situasjonen «bekymringsfull» – har satt krisestab13:48 9. ETG: Århundrets julekalender: Velkomen til år 200613:33 Forlatt femåring bar baby gjennom sprengkulde13:25 RUSADA: – En tragedie for rene utøvere13:25 Fredsprisvinner i motvind på hjemmebane13:23 Regjeringsbygning på Malta stormet av demonstranter13:23 Nye regler skal gjøre det enklere å kjøre drosje13:22 Turister må holde avstand fra hvalen13:21 EU gir grønt lys til storstilt batteri-satsing12:48 Haaland beste tenåring i Europa12:34 Putin og Zelenskyj møtes i Paris12:16 Støre innkalles til høring om trygdeskandalen12:15 Bilist kjørte ned i hull der to personer jobbet11:53 Tolletaten advarer mot dødelige ecstasypiller11:28 Toryene øker forspranget på ny måling11:27 Minst 26 omkom i oversvømmelser i Uganda11:17 Russland utestengt fra OL og VM i fire år11:15 Mann siktet for drap på kvinne i Drammen10:38 Guardiola usikker på om City kan kjempe i Europa10:24 Mikael Dorsin erstatter Bjørnebye10:23 Kina vil kvitte seg med utenlandsk datautstyr09:50 Sjefredaktøren i Aftenposten går av09:33 Minst 2.000 koalaer har mistet livet i skogbrannene09:33 Wallin funnet skyldig i å ha ærekrenket Virtanen09:28 Tyrkia returnerte elleve IS-medlemmer til Frankrike09:28 Serbia og Danmark med VM-gave til Norge08:50 Uvær skaper trafikkproblemer08:43 SAS skal fly direkte fra København til Tokyo08:10 Universitet i nord dropper opptak av teologistudenter07:38 Skip grunnstøtte ved Rørvik i Trøndelag07:37 Vy vant kontrakten om togtrafikk på Bergensbanen og Vossebanen07:34 Juletreprodusenter sier de må legge ned på grunn av konkurranse fra store kjeder07:32 PST og tysk politi etterforsker terrorfinansiering via norske banker07:07 USA offentliggjør, Norge hemmeligholder: F-35-fly umulige å bruke06:45 Ingen tegn til liv på vulkanøya på New Zealand06:16 Flere fjellveier åpnet i Sør-Norge – kan stenge på kort varsel06:13 UNN: Åtte uønskede hendelser på ett døgn med ambulanseflymangel06:12 Dette skjer i dag06:01 Norge fremdeles på topp i FNs utviklings-rangering05:37 Sør-Afrika vant Miss Universe05:37 Dette skjedde i natt05:31 Brudd for Løke05:27 Trusler og sjikane preger opptakten til valget05:05 Langfingret tyv gikk rett i fella04:25 Tre banker har brukt 15 milliarder mot økonomisk kriminalitet03:35 Dødsfallene på Samoa stiger etter meslingutbrudd03:33 Norske handelshøyskoler bak andre nordiske på måling03:18 Johnsons parti øker på måling02:19 Nok en statsministerkandidat i Libanon trekker seg02:14 SV vil forby overnatting på lukket SFO01:31 Verdens våpensalg fortsetter å øke01:08 75-årig kvinne omkom etter påkjørsel i Hønefoss01:00 Riksrevisjonens jagerflykritikk holdes hemmelig00:28 Slutt på egne innganger for kvinner og menn på restauranter i Saudi-Arabia00:12 Skarpnord mistet europatourtittelen på målstreken23:37 Farmen-vinner Erik Rotihaug: – Mentalt og fysisk utslitt22:07 Verdens våpensalg fortsetter å øke21:52 Kristoffersen og Nestvold-Haugen på pallen i Beaver Creek21:32 NISO-heder til Johaug og Warholm21:19 SV vil ha statsministeren inn på teppet i ambulanseflysaken21:02 Kvinne omkom etter påkjørsel i Hønefoss20:59 Biler i skiløype i Holmestrand: – Gjentakende problem, ifølge politiet20:15 Uvær stenger fjelloverganger i hele Sør-Norge: To timers ventetid20:03 Drapet på Wilma (17): Politiet har pågrepet kjærestens far18:47 Fotgjenger alvorlig skadd i påkjørsel i Oslo18:25 Havarikommisjonen undersøker ulykke i Rana18:20 Macrons regjering åpner for å utsette omstridt pensjonsreform17:46 19 år gamle Markeng overrasket med femteplass: – Må oppjustere målene for sesongen17:27 Rundt 200 syrere får forlate al-Hol17:18 Hegerberg med hattrick i Lyons storseier17:15 Rapperen Juice Wrld (21) er død17:10 Olsbu Røiseland sikret norsk stafettseier
Siste nytt
21:58VerdenIsbjørner beleirer russisk landsby: – De angrep21:33PengerFerieloven bryter med EØS-avtalen, ifølge jusseksperter20:38NorgeDød person funnet på strand20:17SportKlopp om Haaland før nøkkelkampen: – Han er en eksepsjonell spiller20:15NorgeGransking «frikjenner» FBI for Russland-gransking19:38NorgeVurderer å leie inn fly fra Luftransport19:29VerdenNord-Korea fornærmer Trump19:13NorgeFarevarsel for snø og vind sendt ut over store deler av Sør-Norge18:59VerdenSupervulkanene som kan ødelegge verden18:53NorgeLuftambulanselege sier opp jobben18:35NorgeFredsprisvinneren i Norge: – Prisen er en oppmuntring til å gjøre mer17:57SportKarlsson må stå over flere skirenn17:51NorgeFN-topp: – Klimakrisen største globale trussel siden andre verdenskrig17:42NorgeBedrageriliga svindlet pensjonister – millioner er sporløst borte17:30PolitikkSV truer med mistillit mot Høie i luftambulansesaken – Høie beklager16:58NorgeNorsk skip angrepet: Ni gisler løslatt etter 35 dager16:53PolitikkKnallhardt kjør mot Høie i luftambulansesaken16:46NorgeNy leder for flyoperasjoner i Babcock-ledelsen16:24NorgeKvinne dømt til 16 års fengsel for å ha drept mannen sin i Halden i 201516:19VerdenPaul Volcker er død15:54SportBarthold vraket fra EM-troppen: – Et vanvittig vanskelig uttak15:52SportTildelingen av fotball-VM 2022 etterforskes for korrupsjon15:18SportØstberg får fortsatt ikke gå verdenscuprenn15:04VerdenKjærestens far er sluppet fri – mistanken opprettholdes15:01NorgeTragedien i Tromsø: Moren døde av drukning og alvorlig nedkjøling14:52VerdenTidenes varmeste oktober – rammer de mest sårbare14:29Kultur«Marriage Story» årets Golden Globe-grossist14:12SportDrømmedag for Norge i VM: Seier over Sør-Korea og hjelp fra alle hold13:52NorgeHelse Nord kaller situasjonen «bekymringsfull» – har satt krisestab13:48Kultur9. ETG: Århundrets julekalender: Velkomen til år 200613:33VerdenForlatt femåring bar baby gjennom sprengkulde13:25SportRUSADA: – En tragedie for rene utøvere13:25VerdenFredsprisvinner i motvind på hjemmebane13:23PolitikkRegjeringsbygning på Malta stormet av demonstranter13:23PengerNye regler skal gjøre det enklere å kjøre drosje13:22ReiseTurister må holde avstand fra hvalen13:21MotorEU gir grønt lys til storstilt batteri-satsing12:48SportHaaland beste tenåring i Europa12:34VerdenPutin og Zelenskyj møtes i Paris12:16PolitikkStøre innkalles til høring om trygdeskandalen12:15NorgeBilist kjørte ned i hull der to personer jobbet11:53NorgeTolletaten advarer mot dødelige ecstasypiller11:28PolitikkToryene øker forspranget på ny måling11:27VerdenMinst 26 omkom i oversvømmelser i Uganda11:17SportRussland utestengt fra OL og VM i fire år11:15NorgeMann siktet for drap på kvinne i Drammen10:38SportGuardiola usikker på om City kan kjempe i Europa10:24SportMikael Dorsin erstatter Bjørnebye10:23VerdenKina vil kvitte seg med utenlandsk datautstyr09:50KulturSjefredaktøren i Aftenposten går av09:33VerdenMinst 2.000 koalaer har mistet livet i skogbrannene09:33KulturWallin funnet skyldig i å ha ærekrenket Virtanen09:28VerdenTyrkia returnerte elleve IS-medlemmer til Frankrike09:28SportSerbia og Danmark med VM-gave til Norge08:50NorgeUvær skaper trafikkproblemer08:43ReiseSAS skal fly direkte fra København til Tokyo08:10NorgeUniversitet i nord dropper opptak av teologistudenter07:38NorgeSkip grunnstøtte ved Rørvik i Trøndelag07:37ReiseVy vant kontrakten om togtrafikk på Bergensbanen og Vossebanen07:34PengerJuletreprodusenter sier de må legge ned på grunn av konkurranse fra store kjeder07:32NorgePST og tysk politi etterforsker terrorfinansiering via norske banker07:07NorgeUSA offentliggjør, Norge hemmeligholder: F-35-fly umulige å bruke06:45VerdenIngen tegn til liv på vulkanøya på New Zealand06:16NorgeFlere fjellveier åpnet i Sør-Norge – kan stenge på kort varsel06:13NorgeUNN: Åtte uønskede hendelser på ett døgn med ambulanseflymangel06:12NorgeDette skjer i dag06:01Helse og livsstilNorge fremdeles på topp i FNs utviklings-rangering05:37VerdenSør-Afrika vant Miss Universe05:37NorgeDette skjedde i natt05:31SportBrudd for Løke05:27PolitikkTrusler og sjikane preger opptakten til valget05:05VerdenLangfingret tyv gikk rett i fella04:25PengerTre banker har brukt 15 milliarder mot økonomisk kriminalitet03:35Helse og livsstilDødsfallene på Samoa stiger etter meslingutbrudd03:33NorgeNorske handelshøyskoler bak andre nordiske på måling03:18PolitikkJohnsons parti øker på måling02:19PolitikkNok en statsministerkandidat i Libanon trekker seg02:14NorgeSV vil forby overnatting på lukket SFO01:31VerdenVerdens våpensalg fortsetter å øke01:08Norge75-årig kvinne omkom etter påkjørsel i Hønefoss01:00NorgeRiksrevisjonens jagerflykritikk holdes hemmelig00:28VerdenSlutt på egne innganger for kvinner og menn på restauranter i Saudi-Arabia00:12SportSkarpnord mistet europatourtittelen på målstreken23:37KulturFarmen-vinner Erik Rotihaug: – Mentalt og fysisk utslitt22:07VerdenVerdens våpensalg fortsetter å øke21:52SportKristoffersen og Nestvold-Haugen på pallen i Beaver Creek21:32SportNISO-heder til Johaug og Warholm21:19PolitikkSV vil ha statsministeren inn på teppet i ambulanseflysaken21:02NorgeKvinne omkom etter påkjørsel i Hønefoss20:59NorgeBiler i skiløype i Holmestrand: – Gjentakende problem, ifølge politiet20:15NorgeUvær stenger fjelloverganger i hele Sør-Norge: To timers ventetid20:03VerdenDrapet på Wilma (17): Politiet har pågrepet kjærestens far18:47NorgeFotgjenger alvorlig skadd i påkjørsel i Oslo18:25NorgeHavarikommisjonen undersøker ulykke i Rana18:20PolitikkMacrons regjering åpner for å utsette omstridt pensjonsreform17:46Sport19 år gamle Markeng overrasket med femteplass: – Må oppjustere målene for sesongen17:27VerdenRundt 200 syrere får forlate al-Hol17:18SportHegerberg med hattrick i Lyons storseier17:15KulturRapperen Juice Wrld (21) er død17:10SportOlsbu Røiseland sikret norsk stafettseier
Populært