Spent situasjon i Persiabukta:Storbritannia sender et av verdens mest avanserte krigsskip til Hormuzstredet

VIDEO: Storbritannias utenriksminister: – Vi ønsker ikke å eskalere situasjonen. 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Britene viser muskler i den spente situasjonen mellom USA og Iran. Destroyeren HMS Duncan Type 45 har nå passert Suezkanalen for å beskytte oljetransporten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Destroyeren regnes for å være et av verdens mest avanserte krigsskip, og utgjør selve ryggraden i den britiske marinens kampstyrke.

Det 152 meter lange skipet er utstyrt med et Sea Viper rakettsystem som kan treffe bevegelige mål opptil 112 kilometer unna.

Nå rapporteres HMS Duncan å være på plass i det spente Hormuzstredet for å ivareta internasjonal skipsfart og sikre leveranser av olje.

– Type 45 er blant de mest avanserte krigsskip som noensinne er bygd. Det er velegnet til en lang rekke oppgaver. Skipet kan forsvare flåten mot luftangrep, bekjempe pirater og yte humanitær hjelp, heter det i en offisiell kunngjøring fra den britiske flåten.

Les også: Ingen snarlig beslutning om norsk deltakelse i Persiabukta

Iran advarer

Iran på sin side advarer mot en europeisk marineoperasjon i Persiabukta, og er opprørt over at vestlige marinefartøy skal eskortere oljetankere i Persiabukta.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

HMS DUNCAN

Lengde: 152,4 meter

Vekt: 7.500 tonn

Bredde : 21,2 meter

Mannskap: 190

Sjøsatt: 26. september 2013

(Kilde: Royal Navy)

– Vi har hørt at de planlegger å sende en europeisk flåte til Persiabukta, noe som naturligvis vil bli sett på som et fiendtlig budskap. Det vil være provoserende og vil øke spenningen, sier talsmann Ali Rabiei til nyhetsbyrået ISNA.

HMS Duncan har nå sluttet seg til den britiske fregatten HMS Montrose som allerede er på plass og patruljerer i det spente området.

Sabotasje mot flere skip

Flere tankskip har de siste månedene vært utsatt for sabotasje i Persiabukta, og USA og andre land har anklaget Iran for å stå bak.

Dette har iranske myndigheter kategorisk avvist.

Den iranske Revolusjonsgarden tok imidlertid den britiskregistrerte tankskipet Stena Impero i arrest 19. juli, angivelig etter at det hadde kollidert med en fiskebåt.