Europeiske land samler seg bak britisk eskorteplan for Persiabukta

<p>Revolusjonsgarden i Iran rettet våpen mot det britiskflaggede tankskipet Stena Impero, tilhørende det svenske rederiet Stena Bulk, fredag. Skipet ble tatt i arrest og fraktet til kai i havnebyen Bandar Abbas. Foto: AP / NTB scanpix</p><p></p><p></p>
Revolusjonsgarden i Iran rettet våpen mot det britiskflaggede tankskipet Stena Impero, tilhørende det svenske rederiet Stena Bulk, fredag. Skipet ble tatt i arrest og fraktet til kai i havnebyen Bandar Abbas. Foto: AP / NTB scanpix Foto: Morteza Akhoondi / AP

Frankrike, Italia og Danmark gir støtte til Storbritannias plan om en europeiskledet eskorteoperasjon for å sikre skip trygg ferdsel gjennom Hormuzstredet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Støtten fra de tre landene på et EU-møte i Brussel tirsdag står i skarp kontrast til den lunkne mottakelsen som europeiske allierte ga USA da Washington tok til orde for en lignende idé i forrige måned.

Argumentet den gang var at europeiske land fryktet de ville bidra til å forverre spenningen mellom USA og Iran.

– Storbritannias anmodning, fremfor USAs, gjør det enklere for europeerne å stille seg bak dette, sier en høytstående EU-diplomat til Reuters.

– Frihet til å navigere er avgjørende, og dette er separat fra USAs kampanje om å legge maksimalt press på Iran, uttaler vedkommende.

Bakgrunn : Hunt: Europeisk eskortetjeneste skal sikre trygg ferdsel i Hormuzstredet

Flere interessert

Storbritannias forslag omfatter verken EU, NATO eller USA direkte, opplyser tre høytstående EU-diplomater etter tirsdagens møte, som var det første formelle EU-møtet etter at britenes utenriksminister Jeremy Hunt la fram sin plan i Parlamentet mandag.

Det britiske utenriksdepartementet og forsvarsledere har også diskutert muligheten for en operasjon som mest sannsynlig ikke bare omfatter skip, men også luftfartøy, i møte med kolleger fra Italia, Spania, Frankrike og Tyskland.

På EU-møtet viste også Belgia, Sverige, Polen og Tyskland interesse for det britiske forslaget, og britene vil ha ytterligere møter med Spania og Sverige, ifølge de tre kildene. En av kildene sier at oppdraget kan bli underlagt en felles fransk-britisk ledelse.

Enhver operasjon av denne typen trenger godkjenning i nasjonalforsamlingene i noen av EU-landene, legger kildene til.

Les også : Forsvarsdepartementet: Norge kontaktet av Storbritannia om eskorteplaner i Persiabukta

Norge vurderer

Nederland vurderer det britiske forslaget om å delta i en europeiskledet operasjon. Det gjør også Norge.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) er blitt orientert om de planene. Det opplyser statssekretær Tone Skogen i Forsvarsdepartementet.

– Forsvarsministeren ble i går ettermiddag, som en av flere europeiske forsvarsministre, kontaktet av sin britiske kollega og orientert om de fransk-britiske planene for å øke sikkerheten for skipsfarten i Persiabukta, sa hun til NTB tirsdag.

Britene har varslet at Norge vil få mer informasjon om planene. Tidligere har regjeringen fått en henvendelse fra USA om et engasjement i Persiabukta for å bedre sikkerheten for internasjonal skipsfart.

Hvordan Norge skal svare, er under vurdering.

Advarer : Bondevik advarer Solberg mot koalisjon i Persiabukta

Svensk rederi avventer

Samtidig avventer nå det svenske rederiet Stena Bulk situasjonen. Rederiets tankskip Stena Impero, som seiler under britisk flagg, ble fredag tatt i arrest av iranske myndigheter idet det var på vei gjennom Hormuzstredet.

– Heldigvis har vi bare ett skip med britisk flagg der inne akkurat nå, og det er Stena Impero. Øvrige flagg kjører vi videre med som vanlig i området, noe som betyr høyt sikkerhetsnivå, sier rederiets administrerende direktør Erik Hånell.

Rederiet frykter at flere fartøy som seiler under britisk flagg kan bli konfiskert av Iran. Hånell opplyser at rederiet derfor venter med å gå inn i Persiabukta med flere britiskregistrerte skip inntil det er sikkert at de får eskorte.

– Vi har jo et antall fartøy med britisk flagg, så sjansen eller risikoen for at vi kommer til å få last i området er stor. Men akkurat nå sier vi nei, sier Hånell.

Rederiet har så langt ikke fått noen offisiell forklaring fra Iran på hvorfor skipet Stena Impero er tatt i arrest, og har heller ikke fått svar på en anmodning om å få komme om bord og treffe besetningen på 23 personer.

– Det har vært veldig, veldig stille, sier Hånell.

Personvernpolicy