Kapteinen under Viking Sigyns døds-kollisjon i Budapest, krasjet også i april

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kapteinen som førte det norskeide cruiseskipet «Viking Sigyn» da det rente i senk skipet Hableány i Budapest, førte også skipet «Viking Idun» som kolliderte med et tankskip i april.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det bekrefter ungarske påtalemyndigheter torsdag, etter å ha fått verifisert saken gjennom politisamarbeidet Eurojust.

De opplyser også at den ukrainske kapteinen som var involvert i båttragedien i Budapest 29. mai, umiddelbart etter døds-krasjet slettet data på mobiltelefonen sin.

Viking Sigyn kolliderte med den ungarske turistbåten Hableány på Donau i den ungarske hovedstaden. Hableány sank i løpet av sekunder, og opp mot 30 personer døde. Mange av de sørkoreanske passasjerene er fortsatt savnet.

Nå viser det seg altså at samme kaptein var sjefen også da et annet av det sveitsiske rederiet Viking Cruises skip, «Viking Idun» i april kolliderte med et tankskip i nederlandsk farvann.

Kapteinen er mistenkt for kriminalitet og ble 1. juni dømt til varetekt i en måned.

Rederiets talsperson Jon Mørland sier imidlertid til NTB at kapteinen på Viking Sigyn 1. april var om bord på skipet Viking Idun, men ikke var kaptein på dette skipet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Viking Sky, Idun og Sigyn ...

Rederiet Viking Cruises eies av norske Torstein Hagen, bosatt i Sveits.

Ulykkene i Ungarn og Nederland er ikke de eneste rederiets skip har vært involvert i.

I mars fikk «Viking Sky» som kjent motorstans i dårlig vær, da det var på vei fra Tromsø til Stavanger. Det skipet hadde 1373 personer om bord, og rundt 470 av dem ble heist om bord i helikopter i en stor redningsaksjon.

«Det norske horror-skipet»

Ungarske HVG.hu minner om flere av rederiet Viking Cruises' ulykkesskip:

I september 2016 dundret «Viking Freya», av HVG omtalt som «det norske horror-skipet» inn i en bru ved tyske Erlangen. To ungarske mannskaper omkom.

I oktober 2013 rente «Viking Bragi» ifølge avisa inn i en vegg i Rhinen og kjørte så inn i et mindre lasteskip, uten at noen ble skadd.

Tre dager tidligere sto «Viking Sun» for en ulykke ved en molo i Strasbourg, også her uten skader på mennesker, men med omfattende skader på skipet.

Artikkelen er oppdatert med uttalelse fra Viking Cruises' advokat.