De superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk

Utbrente rester av taket ligger inne i Notre-Dame dagen etter brannen mandag. Foto: Christophe Petit Tesson / AP / NTB scanpix
Utbrente rester av taket ligger inne i Notre-Dame dagen etter brannen mandag. Foto: Christophe Petit Tesson / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

De massive bidragene samlet inn for å gjenoppbygge Notre-Dame samler kritikk. – Jesus brydde seg ikke om tilsmusset glass.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I løpet av torsdagen, fire dager etter brannen, er det allerede samlet inn 850 millioner euro i donasjoner for å gjenreise den 850 år gamle katedralen i Paris, noe som tilsvarer over 8 milliarder kroner.

Katedralen overlevde blant annet krigen mot England i middelalderen, der store deler av Paris ble lagt i ruiner på 1400-tallet, og ti år gamle Henrik den 6. ble kronet til konge der.

Den overlevde også de franske religionskrigene på 1500-tallet, med tre millioner falne, der protestanter okkuperte Notre Dame og ble brent på bålet utenfor i 1535.

Under den franske revolusjonen i 1789, som veltet de franske kongenes enevelde, ble katedralen hovedsetet til «Fornuftens kult» etter at gudstjenester ble forbudt, og flere statuer ble halshugget.

Okkupasjonen i kjølvannet av Napoleonskrigene i 1815 og juli-revolusjonen i 1830 var også en påkjenning, der blant annet erkebiskopens bolig ved siden av katedralen ble satt i brann.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag holdt likevel takbrannen på å bli katedralens endelikt.

Ungarsk by takker for 140 år gammel støtte

I etterkant har rike og velstående privatpersoner og selskaper bidratt med gigantiske summer på oppsiktsvekkende kort tid for å bevare bygningen.

Familien Pinault, som kontrollerer luksusmerkene Gucci og Yves Saint Laurent, var raske med å love 100 millioner euro. Disse ble påfølgende morgen fulgt av Arnault, som eier Louis Vuitton og Dior, og lovet 200 millioner euro til. Så fulgte blant annet oljegiganten Total, PR-giganten JCDecaux, bankene BNP, Crédit Agricole, m.fl., farmasigiganten Sanofi, og så videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Donasjonene kommer fra hele verden. Til og med byen Szeged i Ungarn, har så langt skrapt sammen 10.000 euro, som gjengjeld for at Paris donerte penger til gjenoppbygging for 140 år siden da området ble rasert av flom i 1879.

«Crazy cash»

Imidlertid, denne katedral-kollekten har også høstet en del kritikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Et klikk, 100 millioner, 200 millioner. Dette viser ulikhetene i dette landet, som vi regelmessig velger å ignorere, sier den franske fagforeningstoppen Philippe Martinez til France24.

I Frankrike har de såkalte «gule vestene» demonstrert i månedsvis i gatene i Paris mot økende ulikhet, økende avgifter og mye annet. 8,8 millioner mennesker lever under fattigdomsgrensen i Frankrike.

En av initiativtakerne til de leder-løse demonstrasjonene, Ingrid Levavasseur, kaller euro-rullingen for «crazy cash» på kanalen BFMTV. Pengestrømmen til katedralen er på kollisjonskurs med den sosiale elendigheten i landet, mener hun.

Martinez er enig.

– Hvis de kan gi hundrevis av millioner for å gjenoppbygge Notre-Dame så burde de slutte å si at det finnes ikke penger til den sosiale nødsituasjonen i Frankrike, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ebola og skilpadder

Bernard Arnault lar ikke kritikken gå inn på ham.
– Det er bitterhet og misunnelse som ligger i luften, i stedet for å tenke mer på fellesskapet, sier Arnault. – I mange land ville de ha takket oss.

Kritikken kommer dog også fra andre land. På sosiale medier er det mange som etterlyser samme giverglede til saker de mener er viktigere. Og det mangler ikke på forslag. 10 prosent av summen kunne ha hindret spredning av ebola i Kongo, påpeker advokat og jusprofessor Alexandra Phelan og viser til WHO.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det hjelper ikke akkurat at samme dag som donasjonene begynte å strømme inn, døde den siste kjente hunnen av kjempeskilpaddearten Yangtze bløtskjell, som mange på Facebook har knyttet opp mot donasjonene.

Å bevare kultur er bra, men langt eldre monumenter fra antikken har blitt rasert av IS i Syria, uten at det vekket til live globale donasjoner, påpeker andre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Huset vårt brenner

Andre igjen mener at det haster mest å gjøre noe med klimaet, blant dem den verdenskjente svenske tenåringen Greta Thunberg, som inspirerte til verdensomspennende skoledemonstrasjoner.

– I går bevitnet hele verden med sorg og fortvilelse Notre-Dame-brannen i Paris. Men Notre-Dame blir gjenoppbygd. Jeg håper katedralens grunnmur holder, og at vår grunnmur holder, men jeg er ikke så sikker, sa hun under en konferanse i Strasbourg tirsdag. – Mange politikere har sagt til meg at panikk fører ikke noe godt med seg. Vanligvis er jeg enig, men når huset ditt brenner, og du vil hindre at det kollapser, så er det greit å ha litt panikk, sa hun.

– Jesus brydde seg ikke om tilsmusset glass

Den kjente britiske journalisten Janet Street-Porter sier at «Jesus brydde seg ikke om tilsmusset glass», med henvisning til Notre-Dames glassvinduer fra 1200-tallet, «han brydde seg om mennesker», sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den skotske rapperen og aktivisten Darren McGarvey skriver på Twitter: – Disse massive Notre-Dame -donasjonene kommer til å slå tilbake mot Macron. I løpet av de 48 første timene lurte folk fra hele verden på hvilke andre presserende problemer de super-rike kan ordne opp i, i løpet av noen dager.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvinnesaksforkjemper og såret soldatveteran Uma Mishra-Newbery skriver at bidragene er «oppsiktsvekkende, fordi de minner meg om at det er enorme formuer på få hender og at pengene vil renne ut av koffertene kun til saker de rike er opptatte av».

– Kan ødelegge givergleden

Kritikere av kritikken igjen - som Forbes-skribent Oliver Williams - advarer om at kritikken kan ødelegge givergleden til andre saker i fremtiden.

– Oppfordringer til donorer om å heller bidra i kampen mot fattigdommen, og ikke Notre-Dame, tar ikke i betraktning at mange milliardærer donerer allerede til mange saker, skriver Williams.

Han viser til Sackler-familien som har stanset alle donasjoner etter anklager om at de har skodd seg på opiat-avhengigheten i USA. Flere mottakere av deres donasjoner har fått såpass mye pepper at de har sett seg nødt til å takke nei til bidrag.

– Bekymringen øker om at dette er bare starten, skriver han.