Meny

Danmark kan få hvithai om 20–25 år

Med stigende temperaturer i vente, kan det hende hvithai blir en del av den danske fauna i fremtiden. Foto: Discovery Channel via AP/ NTB

Det forventes at sørlige dyr vil trekke nordover de kommende årene, og det inkluderer den beryktede hvithaien.

– Når temperaturene stiger cirka én grad, vil dyrelivet bevege seg 100 kilometer mot nord, sier Bo Øksnebjerg, generalsekretær i Verdens naturfond (WWF) i Danmark, i et intervju med danske TV 2.

Han sier også at plantelivet vil komme til å trekke nordover.

Danske TV 2 minner om at Europa i 2018 så sin varmeste sommer på over hundre år, og at det attpåtil ble det varmeste året noensinne, da temperaturene lå 1,78 grader over det normale. EU estimerer, ifølge Øksnebjerg, at rundt en fjerdedel av EUs dyre– og plantearter vil komme til å forsvinne om temperaturene øker med mer enn 2,5 grader fra dagens nivå.

– I havene vil for eksempel tunfiskene søke mot nord, og jeg tror ikke at det er urealistisk at vi om 20–25 år får hvithaier i Danmark, sier han.

Måling: Klimaendringer er klodens største sikkerhetstrussel

Øksnebjerg uttrykker sin bekymring, og sier temperaturstigningene vil få størst betydning i sør og i nord. Blant annet kan det forventes at 30 prosent av Middelhavets dyreliv vil forsvinne. I nord vil isbjørnen kunne komme til å trekke inn på land i mangel på is og vanskeligheter med å jakte sel.

Generalsekretæren er kanskje mest bekymret for at naturens syklus blir forandret av temperaturøkningen.

– Blomster og trær springer tidligere ut. Det er mange avhengige av. For eksempel insekter. Og hvis blomstene kommer mye tidligere, ender det med at det kanskje ikke er larver, og dermed fôr til fuglenes unger senere på året.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært