WWF kritiske til rekordmange oljeutvinningstillatelser

Generalsekretær Bård Vegar Solhjell i WWF (Verdens naturfond) fotografert på Sognsvann.
Generalsekretær Bård Vegar Solhjell i WWF (Verdens naturfond) fotografert på Sognsvann. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

WWF er kritiske til at regjeringen i år har gitt 83 utvinningstillatelser på norsk sokkel. Det er ny rekord. WWF mener det er et brudd på regjeringserklæringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Verdens naturfond (WWF) ligger 25 av de 83 utvinningstillatelsene i særlig verdifulle og sårbare områder, blant annet ved Mørebankene og Tromsøflaket, melder NRK.

– Det er hensynsløst overfor naturen og viktige miljøverdier. Disse områdene er særlig sårbare om de blir utsatt for oljeulykker eller annen type påvirkning. Dette er elendig miljøpolitikk i 2019, sier generalsekretær Bård Vegar Solhjell i WWF.

– Bryter sin egen erklæring

Han peker på at i regjeringserklæringen står det at ingen oljeaktivitet skal skje på Mørebankene, som regnes som et av Norges viktigste fiskerifelt med et stort antall fiskearter og gode gyteplasser.

WWF: Populasjonen av ville dyr har gått ned 60 prosent på 44 år

– Slik vi tolker det, er det grunnlag for å si at de bryter med sin egen regjeringserklæring når de tillater det så tett inn på områdene, mener Solhjell.

Uenig

Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) er uenig. I en epost til NRK skriver han blant annet at tildelingene er gjort på bakgrunn av grundige avveininger og at det ikke tildeles nye tillatelser på Mørefeltene.

– Solhjell burde vite forskjellen på preposisjonene «på» og «ved», skriver Freiberg.

Tut og kjør

– Det er tut og kjør i oljepolitikken til regjeringen, selv ikke sårbare områder skal gå fri for oljeindustrien, sier Lars Haltbrekken, SVs representant i energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

– SV kommer til å ta saken opp i Stortinget og utfordre partiene på om de allerede nå forlater regjeringserklæringens fagre løfter, sier Haltbrekken til NTB.

Personvernpolicy