– Vi vil drepe deg, det er Proud Boys i et nøtteskall

Gavin McInnes er lederen for alt-right-gruppen Proud Boys.
Gavin McInnes er lederen for alt-right-gruppen Proud Boys. Foto: Stephanie Keith / AFP

Proud Boys er en høyreradikal gruppe som blant annet oppfordrer til vold, avstår fra onani, er våpenforkjempere og ønsker avskaffe fengsel. Selv påstår de at de bare er en herreklubb.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gavin McInnes. Et foreløpig ukjent navn i Norge, men en person det har stormet rundt i USA den siste tiden. Han er lederen og skaperen av gruppa Proud Boys, en pro-Trump, hatefull og voldelig mannsgruppe som er en del av den stadig voksende ‘alt-right’-bevegelsen - en høyreradikal politisk retning som ofte betegnes som rasistisk, islamofobisk og nasjonalistisk.

Selv oppsummerer McInnes gruppa slik:

– Vi vil drepe deg. Det er Proud Boys i et nøtteskall. Vi vil drepe deg. Vi virker snille, vi har «boys» i navnet vårt, men vi vil henrette deg, sa han i sitt eget talkshow, The Gavin McInnes Show.

Ranker innenfor gruppa

Proud Boys består av menn som er selverklærte sjåvinistiske, som defineres som aggressiv nasjonalisme.

For å bli medlem av Proud Boys må man avgi en erklæring - «jeg er en vestlig sjåvinist og jeg nekter å unnskylde for at jeg skapte den moderne verden». Da har man oppnådd første grad av medlemskap.

Neste grad krever at minst tre Proud Boys-medlemmer banker opp det nye medlemmet til vedkommende roper ut navnene på fem frokostblandinger. Dette er for å vise at man kan «kontrollere adrenalinet» sitt. I tillegg må medlemmer avstå fra onani, for å «oppfordre dem til å finne damer».

Rank tre krever at man tatoverer «Proud Boy», og for å oppnå fjerde og siste rank må man enten bli arrestert eller havne i en «alvorlig slåsskamp for saken».

«Alt-light»

McInnes mener selv at Proud Boys hverken er homofobiske, antisemittistiske, rasistiske eller sexistiske. Samme mann har ytret at transmenn egentlig bare er butche lesber, at alle kvinner ønsker å bli dominert, at ofre av seksuell misbruk som følge av #MeToo er prostituerte ettersom de “faktisk hadde” sex med voldtektsmennene og saksøker dem for penger i ettertid, at muslimer er resultat av innavl og at kvinner er for svake til å være i militæret. Han er også glad i å bruke n-ordet og har også tullet om å banke kona si:

– Fireåringen min sa at han ikke liker Trump, og jeg sa «hva? Liker du ikke Trump?», og kona mi sier «han fikk det ikke fra meg!». Hun vet jeg hadde banka dritten ut av henne , uttalte han på talkshowet sitt.

Et Proud Boy-medlem på en Trump-rally, ikledd typiske klær for gruppen - svart poloskjorte med gule striper, Proud Boys-skjerf og 'Make America Great Again'-caps. Foto: Sean Rayford / AFP
Et Proud Boy-medlem på en Trump-rally, ikledd typiske klær for gruppen - svart poloskjorte med gule striper, Proud Boys-skjerf og 'Make America Great Again'-caps. Foto: Sean Rayford / AFP

Samtidig ønsker han ikke å stemple Proud Boys som alt-right, men heller «alt-light».

Peter Simi, førsteamanuensis i sosiologi ved Chapman University, har gjort mye forskning på white power-grupper.

– Proud Boys er et eksempel på «tilslørt hvit overlegenhet», som virker til å være på moten til mange høyrevridde grupper i dag , sa han til avisa Los Angeles Daily News.

Han trekker likheter mellom Proud Boys og kriminelle gjenger.

– Proud Boys dyrker bevisst et image som skal virke truende samtidig som de er velkledde, sa Simi videre.

Medlemmene av Proud Boys er ofte kledd i svarte poloskjorter med gule striper, og Gavin McInnes ses ofte i dress.

«Bare en herreklubb»

Så hva vil egentlig Proud Boys oppnå?

– Ingenting! Det er bare en herreklubb. [...] Det er bare menn som henger sammen. Det er ingen stor agenda. Det er ikke noen hemmelige ritualer eller store planer om å starte den 3.verdenskrig, det er ingen politiske kriterier for å bli med i gruppen, fortalte McInnes til podcasten To the Best of Our Knowledge.

– Vold er en nydelig ting, har McInnes tidligere uttalt. Foto: Stephanie Keith / AFP
– Vold er en nydelig ting, har McInnes tidligere uttalt. Foto: Stephanie Keith / AFP

På sin egen nettside skriver de at de savner tiden da «jenter var jenter og gutter var gutter» og at «den vestlige verden er den beste».

Likevel har de en klar politisk agenda. På hjemmesiden lister de opp åtte måter man kan «redde Amerika». Det er ved å avskaffe fengsel, gi alle våpen, lovliggjøre dop, avskaffe velferdsordningen, stenge landegrensene, ære husmødrene, lovprise entreprenører og avskaffe regjeringen.

Voldelige opptøyer

Den sjåvinistiske gruppa lar ofte den aggressive nasjonalismen sin komme til syne. I oktober holdt McInnes en tale for The Metropolitan Republican Club (MRC) i New York - og det endte med fullstendig kaos.

Antifa, en anti-fascistisk gruppe, protesterte mot Proud Boys og at de hadde blitt invitert til byen av MRC. Protestene endte i en voldsom slåsskamp, hvor det var tre Antifa-medlemmer mot tretti Proud Boys.

Slåsskampen endte med Antifa liggende på bakken mens Proud Boys gjentatte ganger sparket dem. Til en mann skrek de «are you proud now, faggot?» mens han ble banket opp, ifølge den amerikanske nettavisen Advocate.

Her er video av sammenstøtet:

Les også : Mistenkt i synagogemassakre i USA knyttes til høyreekstrem internettkonto

Må møte i retten

John Kinsman var blant de involverte i slåsskampen mot Antifa, og måtte møte i retten. Foto: Pool / Reuters
John Kinsman var blant de involverte i slåsskampen mot Antifa, og måtte møte i retten. Foto: Pool / Reuters

I etterkant ble fire medlemmer av Proud Boys arrestert, og må møte i retten, skriver kringkastingsselskapet CBS. John Kinsman var det første Proud Boys-medlemmet til å bli arrestert, og er anklagd for forsøkt gjengangrep og angrep, medvirkning til opptøyer og ulovlig besittelse av våpen.

I rettshøringen ble han kalt Proud Boys' ondeste medlem av påtalemyndigheten, skriver avisa The New York Post.

Ytterligere fem medlemmer er etterlyst av politiet.

Les også : Trues av høyreekstrem bølge

Ønskes bannlyst fra Australia

Gavin McInnes planlegger å gjennomføre en turné i Australia i løpet av måneden, for å rekruttere flere Proud Boys.

–Venstresiden har skapt en krig mot ytringsfrihet og vi erklærer krig mot dem. Australia har siste rest av maskulinitet i den frie verden, og jeg kommer for å rekruttere soldater til krigen mot sensur , har han fortalte om besøket ifølge den australske nettavisen news.com.

Besøket hans er uønsket av mange australiere, og det har blitt opprettet en underskriftskampanje for å forhindre et besøk som i skrivende stund har nesten 50.000 underskrifter.

Gavin McInnes' og Proud Boys' offisielle twitterkontoer ble i august bannlyst fra Twitter for sine hatefulle ytringer, ifølge CBS . Denne uken ble også Facebook-kontoene til gruppa slettet, melder nettavisen TechCrunch.

Ytterligere kilder i saken:
Gavin McInnes' artikkel fra Thought Catalogue, New York Times, Gavin McInnes' show ved Rebel Media, YouTube og Twitter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:59 Flere døde i gruveulykke i Kina03:43 Forskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla03:22 To av tre jordmødre på Ahus har vurdert å si opp02:46 Kina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover02:28 Politiet med stort etterslep på uttransporteringer02:05 Røyk fra skogbranner gir farlig luft i Sydney01:47 Mellom 30 og 40 nyfødte omplasseres av barnevernet årlig01:04 Dæhli imponerte, men måtte ut med hamstringtrøbbel00:59 Nynazister delte ut propaganda på skoler i Danmark00:50 Digitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner00:49 King frykter strekk00:31 Tyrkia truer med nye angrep i Syria00:20 Norge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier23:37 Ny studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet23:32 USA godtar Israels bosetninger på Vestbredden23:21 Muslimske ledere anmelder SIAN etter Koran-brenningen i Kristiansand22:36 Norge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier22:29 Innbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen22:24 Julio Kopseng etterforskes for to nye voldtekter21:02 Ekspert: Flyskam ikke biter på nordmenn20:50 USA endrer syn på Israels bosetninger20:28 Danmarks statsminister forstår Macrons syn på NATO20:03 28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01 Et flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23 Tre menn varetektsfengslet etter vold på Hadeland i helgen19:04 Frode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55 Uføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47 – Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46 Over 100.000 barn internert i USA18:39 Ropstad kunne løftet en viktig debatt – men feilet18:31 Forslag om forbud mot machete sendes på høring17:58 Avduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57 Tre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51 Frode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42 Kraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38 WADA varsler Russland-dom i desember17:16 Mann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02 Staten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01 NHO får ikke Torp-hjelp: – Bussene står som spekkhoggere foran ankomsthallen16:57 Coop sponser ski-VM fram til 202516:49 Schumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33 Odd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26 Trump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25 Spansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16 PST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46 Airbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44 Død kvinne i Oslo var siktedes mor15:37 Jehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34 Flere drept i protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08 Heggem gir seg i Rosenborgs styre15:00 Kvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00 Tre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48 Politiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30 Tolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16 Trio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38 Tyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36 Vestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35 Bolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14 Platini dømmer VAR nord og ned13:13 Drapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45 Emirates med milliardbestilling fra Airbus12:44 Norske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44 Ungdomsskoleelever rammet av tåregass12:43 Tre smittet av svartedauden i Kina12:07 Åpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57 Catalonias regionale president forklarte seg i retten11:47 Været skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58 Tyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57 Norsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52 En person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30 Norske elever får en mer praktisk skole10:24 Betydelig lavere strømpris i år enn i fjor10:17 Curling-EM: Norge fratatt seier etter bruk av feil kost09:53 Småbedriftene vil ha bukt med tilsynsvelde09:39 Lagerbäck gjør fire endringer mot Malta09:38 Språkprisen til Kristin Fridtun09:22 Ronaldo avviser strid med Sarri: – Medieskapt09:20 Johannes om Johannes: – Han har giv og glød til å bli best09:08 Togreisende på Østlandet mer misfornøyd enn før08:11 Selvaag Bolig varsler utbytte på 2 milliarder kroner08:09 Demonstranter prøvde å rømme omringet universitet etter voldelig natt07:10 Fossilfunn trekker teori om oppreist gange i tvil06:40 UEFA-statistikken disser Norges ungdomsrevolusjon06:06 Politiet: Ti personer skutt på fest i California - fire av dem er døde06:00 Elvestuen smeller døra igjen – vil ikke ha innspill til klimaplan05:54 Dette skjedde i natt05:51 Lundteigen vil ta dykkersaken til Stortinget05:50 Dette skjer i dag05:47 Rouhani beskylder demonstranter for vandalisme04:59 USA fordømmer uberettiget maktbruk i Hongkong04:19 Få opplever at ledelsen tar metoo-grep før julebordsesongen04:19 Barns rettigheter blir bedre, men nye farer har oppstått03:11 Eksplosjon i rekkehus i Helsingborg03:08 Dobbelt så mange cruiseanløp ventes i Kristiansand03:07 Chiles president fordømmer politiets voldsbruk02:31 Bolivias midlertidige regjering varsler snarlig nyvalg01:48 Russland vil frigi ukrainske marineskip01:46 Florø-drapet: Politiet har ikke fått avhørt drapssiktet 27-åring01:10 Donald Tusk blir trolig ny leder for de konservative i Europa01:00 NHO mener tariffsystemet må fornyes
Siste nytt
03:59VerdenFlere døde i gruveulykke i Kina03:43VerdenForskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla03:22NorgeTo av tre jordmødre på Ahus har vurdert å si opp02:46VerdenKina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover02:28NorgePolitiet med stort etterslep på uttransporteringer02:05VerdenRøyk fra skogbranner gir farlig luft i Sydney01:47NorgeMellom 30 og 40 nyfødte omplasseres av barnevernet årlig01:04SportDæhli imponerte, men måtte ut med hamstringtrøbbel00:59VerdenNynazister delte ut propaganda på skoler i Danmark00:50NorgeDigitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner00:49SportKing frykter strekk00:31VerdenTyrkia truer med nye angrep i Syria00:20SportNorge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier23:37NorgeNy studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet23:32VerdenUSA godtar Israels bosetninger på Vestbredden23:21NorgeMuslimske ledere anmelder SIAN etter Koran-brenningen i Kristiansand22:36SportNorge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier22:29NorgeInnbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen22:24NorgeJulio Kopseng etterforskes for to nye voldtekter21:02ReiseEkspert: Flyskam ikke biter på nordmenn20:50PolitikkUSA endrer syn på Israels bosetninger20:28VerdenDanmarks statsminister forstår Macrons syn på NATO20:03Norge28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01PolitikkEt flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23NorgeTre menn varetektsfengslet etter vold på Hadeland i helgen19:04NorgeFrode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55NorgeUføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47Verden– Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46VerdenOver 100.000 barn internert i USA18:39Helse og livsstilRopstad kunne løftet en viktig debatt – men feilet18:31NorgeForslag om forbud mot machete sendes på høring17:58MotorAvduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57VerdenTre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51NorgeFrode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42VerdenKraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38SportWADA varsler Russland-dom i desember17:16NorgeMann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02NorgeStaten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01PengerNHO får ikke Torp-hjelp: – Bussene står som spekkhoggere foran ankomsthallen16:57SportCoop sponser ski-VM fram til 202516:49SportSchumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33PengerOdd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26VerdenTrump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25PengerSpansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16NorgePST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46SportAirbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44NorgeDød kvinne i Oslo var siktedes mor15:37NorgeJehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34VerdenFlere drept i protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08SportHeggem gir seg i Rosenborgs styre15:00NorgeKvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00NorgeTre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48NorgePolitiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30SportTolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16SportTrio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38PengerTyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36VerdenVestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35VerdenBolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14SportPlatini dømmer VAR nord og ned13:13NorgeDrapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45PengerEmirates med milliardbestilling fra Airbus12:44SportNorske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44NorgeUngdomsskoleelever rammet av tåregass12:43VerdenTre smittet av svartedauden i Kina12:07KulturÅpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57PolitikkCatalonias regionale president forklarte seg i retten11:47NorgeVæret skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58VerdenTyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57PengerNorsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52VerdenEn person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30NorgeNorske elever får en mer praktisk skole10:24PengerBetydelig lavere strømpris i år enn i fjor10:17SportCurling-EM: Norge fratatt seier etter bruk av feil kost09:53PolitikkSmåbedriftene vil ha bukt med tilsynsvelde09:39SportLagerbäck gjør fire endringer mot Malta09:38KulturSpråkprisen til Kristin Fridtun09:22SportRonaldo avviser strid med Sarri: – Medieskapt09:20SportJohannes om Johannes: – Han har giv og glød til å bli best09:08ReiseTogreisende på Østlandet mer misfornøyd enn før08:11PengerSelvaag Bolig varsler utbytte på 2 milliarder kroner08:09VerdenDemonstranter prøvde å rømme omringet universitet etter voldelig natt07:10VerdenFossilfunn trekker teori om oppreist gange i tvil06:40SportUEFA-statistikken disser Norges ungdomsrevolusjon06:06VerdenPolitiet: Ti personer skutt på fest i California - fire av dem er døde06:00NorgeElvestuen smeller døra igjen – vil ikke ha innspill til klimaplan05:54NorgeDette skjedde i natt05:51NorgeLundteigen vil ta dykkersaken til Stortinget05:50NorgeDette skjer i dag05:47VerdenRouhani beskylder demonstranter for vandalisme04:59VerdenUSA fordømmer uberettiget maktbruk i Hongkong04:19NorgeFå opplever at ledelsen tar metoo-grep før julebordsesongen04:19VerdenBarns rettigheter blir bedre, men nye farer har oppstått03:11VerdenEksplosjon i rekkehus i Helsingborg03:08NorgeDobbelt så mange cruiseanløp ventes i Kristiansand03:07PolitikkChiles president fordømmer politiets voldsbruk02:31PolitikkBolivias midlertidige regjering varsler snarlig nyvalg01:48VerdenRussland vil frigi ukrainske marineskip01:46NorgeFlorø-drapet: Politiet har ikke fått avhørt drapssiktet 27-åring01:10VerdenDonald Tusk blir trolig ny leder for de konservative i Europa01:00NorgeNHO mener tariffsystemet må fornyes
Populært