– 70 prosent av Nord-Koreas befolkning er avhengig av matforsyninger fra staten

Se video: Sanksjonene mot Nord-Korea rammer befolkningen. Så mange som 60.000 barn står i fare for å dø av underernæring i Nord-Korea.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sanksjonene mot Nord-Korea går hardt utover befolkningen. Ifølge FN kan 60.000 barn dø av underernæring.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– To av fem nordkoreanere er underernærte. Politikken, stigende temperaturer, langvarig tørke og global oppvarming forverrer den humanitære situasjonen, skriver Care International, som er en uavhengig hjelpeorganisasjon.

Organaksjonen har listet opp ti land som har forsømte humanitære kriser, og det er Nord-Korea som topper listen.

Andre land som nevnes på listen til Care International er Eritrea, Burundi, Sudan, Kongo, Mali, Vietnam og Peru.

– FN estimerer at 18 millioner mennesker, omtrent 70 prosent av befolkningen, er avhengig av matforsyninger fra staten, skriver Care.

Fakta om Nord-Korea

* Grunnlagt i 1948 etter delingen av den koreanske halvøya som følge av Japans nederlag i andre verdenskrig. Landet er siden blitt styrt med hard hånd, først av Kim Il-sung, og siden av hans sønn og sønnesønn.

* Invaderte Sør- Korea i 1950, noe som utløste Koreakrigen. Flere millioner mennesker ble drept i konflikten hvor Nord- Korea og Kina kjempet mot Sør- Korea og FN-styrker anført av USA.

* Det ble aldri undertegnet noen fredsavtale etter krigen, og konflikten er derfor formelt sett ikke avsluttet.

* Nord- Korea har rundt 25 millioner innbyggere. Landets hær er den femte største i verden med én million soldater.

* Det fattige landet er nærmest fullstendig isolert internasjonalt. Viktigste handelspartner er Kina.

* Nord- Korea har pådratt seg verdenssamfunnets vrede ved å utvikle atomvåpen og langtrekkende raketter.

* FNs sikkerhetsråd har gjentatte ganger krevd full stans i disse programmene, noe det nord koreanske regimet har nektet. En lang rekke sanksjoner er innført mot Nord- Korea.

* Landets ledere mener de trenger våpnene for å forsvare seg mot USA og Sør- Korea, som ofte gjennomfører store militærøvelser nær Nord- Koreas grenser.

* I løpet av det siste året har Nord- Korea og USA flere ganger truet hverandre med krig. Forholdet mellom Nord- Korea, Sør- Korea og USA har imidlertid bedret seg drastisk de siste månedene.

* Nord- Koreas leder Kim Jong-un og Sør- Koreas president Moon Jae-in ble i et møte 27. april enige om å jobbe for en permanent fredsavtale og kjernefysisk nedrustning.

Det siste året har Nord-Korea blitt ilagt strenge sanksjoner fra omverdenen på grunn av deres kontinuerlige testing av atomvåpen. Målet med sanksjonene er at Nord-Korea skal gi opp sitt atomprogram, men sanksjonene har også en bakside. De påvirker landets økonomi, og dette går hardt utover befolkningen. Forsyninger av mat og medisiner hemmes som følge av sanksjonene mot Nord-Korea.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå står 60 000 barn i fare for å dø av underernæring. Sanksjonene gjør det veldig vanskelig for oss å få inn forsyningene og alt tar mye lengre tid, sier visedirektør for FNs barnefond, Omar Abdi, til Reuters.

Behovet for nødhjelp har nå nådd et kritisk nivå, ifølge Care International. De skriver også at nesten en tredjedel av alle ammende og gravide i landet lider av underernæring.

Sanksjonene opprettholdes

Sist helg var USAs utenriksminister Mike Pompeo i Nord-Koreas hovedstad Pyongyang for å gjennomføre diplomatiske samtaler. Etter møtet lørdag uttalte Pompeo at samtalene han hadde hatt med utenriksminister Kim Yong-chol fredag og lørdag, var «svært produktive».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Uttalelsen står i sterk kontrast til Nord-Koreas oppfatning av møtene, som de kaller «beklagelige».

En talsmann for myndighetene mener Pompeo presset fram «ensidige og gangster-lignende» krav om atomnedrustning, uten å tilby konstruktive steg fra USAs side, skriver det statlige nyhetsbyrået KCNA.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det ser ut som USA misforsto vår velvilje og tålmodighet, sa talsmannen.

Nordkoreanerne viser til at de allerede har ødelagt et testanlegg for atomprøvesprengninger, en handling USAs president Donald Trump selv har priset som en seier for freden. De kritiserer videre Pompeo for ikke å ville komme med tilsvarende tiltak fra USAs side.

(Se video: Pompeo: – Sanksjonene vil fortsette)

Til tross for tøffe ord mot Pompeo har Nord-Korea vært veldig forsiktige med ikke å snakke stygt om den amerikanske presidenten.

I uttalelsene ble det nevnt at landet «opprettholder helt og holdent» sin tillit til Trump. Samtidig legger de til at Trump-administrasjonen ikke må tillate at ledernes vilje blir endret.

Pompeo gjentok lørdag budskapet om at sanksjonene mot Nord-Korea opprettholdes inntil landet har gjennomført en fullstendig atomnedrustning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Japan advarer mot å belønne Nord-Korea

– Trump er ikke i stand til å gjøre en detaljert avtale

Donald Trump og Kim Jong-un under toppmøtet i Singapore. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix
Donald Trump og Kim Jong-un under toppmøtet i Singapore. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix

Nord-Korea har på sin side lovet at landets atomvåpenprogram skal opphøre. Det forpliktet landets leder Kim Jong-un seg til under det historiske møtet med Trump i Singapore i juni.

Likevel er flere kritiske. Historiker og Asia-forsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO), Stein Tønnesson, regner ikke med at et utfall blir at Trump får det som han vil: «fullstendig etterprøvbar og ugjenkallelig nedrustning».

– Kim vil ikke gå med på å gi fra seg alle atomvåpnene. Der blir det nok bare en avtale om gradvis avvikling. Hvis det blir det, er det sannsynlig at Trump ikke er i stand til å gjøre en detaljert avtale, fordi det ikke har vært forhandlet nok mellom partene, uttalte han etter møtet.

Nord-Korea har ikke utført testing av atomvåpen siden november 2017.