«Kim Jong-un fortsatte å følge i de blodige fotsporene til faren og bestefaren»

Kim Il-sung, Kim Jong-il og Kim Jong-un har ledet Nord-Korea i hver sin epoke. Kim Jong-un har styrt landet siden Kim Jong-ils død i 2011.
Kim Il-sung, Kim Jong-il og Kim Jong-un har ledet Nord-Korea i hver sin epoke. Kim Jong-un har styrt landet siden Kim Jong-ils død i 2011. Foto: AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kim Jong-un står sannsynligvis bak drapet på halvbroren, Kim Jong-nam. Trolig hadde de svært liten kontakt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er sterke motsetninger i denne familien. Familien er adskilt. Kim Jong-un og Kim Jong-nam er på hver sin side, sier journalist og forfatter Sun Heidi Sæbø til ABC Nyheter.

– Møtte de noen gang hverandre?

– Mine kilder sier de skal ha møttes i Pyongyang under Kim Il-sungs begravelse i 1994. I tillegg ved et par andre anledninger i Pyongyang, og i en hotellobby i Sveits, forteller hun.

Sæbø er i disse dager aktuell med boken «Kim Jong-un - et skyggeportrett av en diktator». Dette er hennes andre bok om Nord-Korea.

I boken går hun blant annet drapet på Kim Jong-nam, Kim Jong-uns halvbror.

Etter all sannsynlighet stod det nordkoreanske regimet, med Kim Jong-un i spissen, bak drapet.

Omtalte Trump som «klok»

«Selv med den alvorlige drapsanklagen hengende over seg fremsto Kim Jong-un forbausende uberørt i ukene og månedene etter halvbrorens dødsfall. Han fortsatte å følge i de blodige fotsporene til faren og bestefaren», skriver hun i boken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Journalist og forfatter Sun Heidi Sæbø. Foto: Johanna Siring / Cappelen Damm
Journalist og forfatter Sun Heidi Sæbø. Foto: Johanna Siring / Cappelen Damm

– Kan du beskrive Kim Jong-uns empati og følelsesregister?

– Nei, svarer Sæbø og ler.

I boken skriver hun også om rivaliseringen mellom Kim Jong-un og Donald Trump.

«Under valgkampen hadde han (Trump) vært frempå og sagt han godt kunne tenke seg å ta en hamburger med Nord-Koreas diktator. Avisen DPRK Today (drevet fra Kina, men finansiert av Nord-Korea) hadde på lederplass omtalt Trump som både «klok» og «klartenkt». Ett år senere var det lite igjen av den gryende romansen».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fra et nordkoreansk ståsted har han gjort en god jobb med kjernefysiske våpen, og han har gjort mye for å drive utviklingen av kjernefysiske våpen og missiler raskt fremover. Kim Jong-un tenker strategisk. Han er villig til å ta i bruk hvert virkemiddel for å nå målene sine, påpeker Sæbø overfor ABC Nyheter.

Aktuelt: Sverige kan bli møteplass for Trump og Kim

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Må være gal og paranoid»

Hun skriver videre at «verden ser kort og godt annerledes ut fra Kim Jong-uns ståsted. Man kan kalle det et vrengebilde om man vil».

«Sett utenfra kan løsningen på det komplekse problemet virke såre enkel. Hvis nordkoreanerne bare gir opp atomvåpnene og missilene de har utviklet, vil sanksjonene opphøre, friske penger strømme til, regimet mykes opp, og landet deres kan komme inn i flertallets fold. Kim Jong-un må være både gal og paranoid som ikke ser det, tenker vi. Problemet er bare at det er ikke slik realitetene ser ut fra partikontorene i Pyongyang. Der opererer man med andre tall og målenheter».

Fakta om King Jong-un

* Trolig født 8. januar 1983 eller 1984 i Pyongyang.

* Tredje og yngste sønn av Nord-Koreas forrige leder Kim Jong-il, og sønnesønn av landets grunnlegger Kim Il-sung, som døde i 1994.

* Gikk noen år på skole i Sveits under falsk identitet. Snakker både engelsk og tysk

* Ble først offisielt omtalt i Nord-Korea da han i 2010 ble gitt flere viktige politiske og militære verv.

* Etter farens død i desember i 2011 ble han utpekt til landets øverste leder, som leder av det enerådende kommunistpartiet, Koreas Arbeiderparti, samt leder av Den nasjonale forsvarskommisjonen.

Kim Jong-uns liv har alltid vært skjermet. I starten av tenårene gikk han på skole i Sveits.

Under tiden i Sveits gikk han under et falsk navn. Klassekameratene kjente han som Pak Un. Hans medelever ble fortalt at han var sønnen til en nordkoreansk diplomat. Han var kjent som «den korte fete».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video: Dette skal være Kim Jong-un som barn

«Kim Jong-un var om lag 20 år før man i det hele tatt ble oppmerksom på hans eksistens. Så beskyttet er Kimfamiliens privatliv at mange høytstående avhoppere ikke engang visste om ham», skriver Sæbø.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Kim Jong-uns tante på morssiden, Ko Yung-suk, fikk han allerede på sin åtteårsdag signaler om at han skulle bli Nord-Koreas leder en gang i fremtiden.

Les også: «Ugjerningen sa tydelig noe om hvilke metoder regimet er villig til å ta i bruk»

Avhoppere frykter Kim Jong-un etter drap

Hun forteller at det er krevende å skrive om Nord-Korea, fordi det å prøve å verifisere informasjon er tilnærmet umulig.

– Jeg prøver å jobbe med flest mulig kilder, slik at jeg kan skape et bredest mulig bilde. Men man må ta nødvendig forbehold, mener Sæbø.

Under arbeidet med boken har hun snakket med nordkoreanske avhoppere, flere av dem har vært høytstående i det nordkoreanske regimet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De forteller forskjellig ting. Det var viktig å snakke med avhoppere fra ulik bakgrunn. Disse høytstående embetsmennene var de mest spennende. Nord-Korea har også samfunnsklasser sånn som oss. Kim Jong-un prøver å skape økonomisk vekst, men han legger veldig beslag på ressursene, hevder de. Avhopperne lever veldig i frykt etter at Kim Jong-un drepte sin egen onkel i 2013, forteller Sæbø til ABC Nyheter.