Meny

Drapet på Kim Jong-uns halvbror

«Ugjerningen sa tydelig noe om hvilke metoder regimet er villig til å ta i bruk»

Kim Jong-nam til venstre og halvbroren Kim Jong-un til høyre. Foto: NTB scanpix
Drapet på Kim Jong-nam var amatørmessing gjennomført, mener forfatter.

– Når det er snakk om et overlagt drap, er det jo vanlig at en gjerningsperson gjør alt for å skjule spor. I dette tilfellet hadde de også all mulighet til å gjøre det, men de velger å benytte seg av to amatører. I tillegg er agentene synlige i kulissene. Det må ha vært et poeng at folk skulle se til Nord-Korea. Jeg tror regimet er opptatt av å sende et budskap - blant annet til avhoppere, sier journalist og forfatter Sun Heidi Sæbø til ABC Nyheter.

Hun er i disse dager aktuell med boken «Kim Jong-un - et skyggeportrett av en diktator». Dette er hennes andre bok om Nord-Korea.

I boken går hun blant annet nærmere inn på drapet på Kim Jong-nam, Kim Jong-uns halvbror.

Kim Jong-nam ble drept på flyplassen i Kuala Lumpur i Malaysia 13. februar i fjor. Obduksjonen avdekket at det var nervegift i Kims øye og blod. Det var også spor av den på skjortekragen og ermene.

«Bruken av nervegift på en tett befolket flyplass utenfor Nord-Koreas grenser utløste et skred av nye foruroligende spørsmål. Regimet hadde krysset den «røde linjen», det vil si normene for krigføring som det ofte refereres til i internasjonal politikk. Var likvideringen av Kim Jong-nam tidenes mest håpløse drapskomplott? Eller lå det et tilsiktet, dobbelt budskap i Kim Jong-uns dødskyss vi ikke fikk med oss? Flere kilder hevder at diktatoren – med sin avskjed til halvbroren – hadde en foruroligende meddelelse til omverdenen. En sentralt plassert forsker, med ansvar for strategiske Nord-Korea-studier i Sør-Korea, hevder derimot at det var det «perfekte mordet» som gikk galt», skriver Sun Heidi Sæbø i sin bok.

«En blanding av blod, oppkast og spytt»

To kvinner er tiltalt for å ha smurt giften i ansiktet på Kim, noe som resulterte i at han falt om og døde 20 minutter senere. En overvåkningsvideo viser at de to kvinnene møtte to nordkoreanske menn i forkant av drapet.

Slik beskriver Sæbø tilstanden til Kim Jong-nam etter angrepet:

«Svimmelheten og muskelsammentrekningene blir kraftigere og hyppigere. Pustebesværet er så ille at helsepersonellet skjønner at det står om livet. Pasienten responderer ikke lenger når han blir spurt om noe. Det ene øyeblikket stiger blodtrykket og pulsen voldsomt, og han viser symptomer på slag. Kjeven låser seg, øynene ruller bakover i hodet. En blanding av blod, oppkast og spytt fosser ut av munnen på ham».

(Se video: Overvåkningsvideo skal vise angrepet på Kim Jong-nam)

Under angrepet tok de to kvinnene i bruk nervegiften VX.

VX står på FNs liste over masseødeleggelsesvåpen, og obduksjonen fastslo at den nordkoreanske lederens halvbror var påført 1,4 ganger det som regnes som dødelig dose.

«I små doser kan VX forårsake svekket syn, svimmelhet og kvalme. En dråpe på huden er nok til å drepe i løpet av minutter. Kim Jong-nam døde etter 20 smertefulle minutter. Nervegiften førte til ukontrollerte muskelsammentrekninger, og til syvende og sist var det spasmer i pustemuskelen som tok livet av ham. Kim Jong-nam døde av kvelning», skriver Sun Heidi Sæbo.

– Drapene sier noe om psyken til Kim Jong-un

Nord-Korea hevder på sin side at Kim Jong-nam døde av hjerteinfarkt.

«Ugjerningen sa tydelig noe om hvilke metoder regimet er villig til å ta i bruk. Henrettelsen ga et innblikk i psyken til Kim Jong-un, verdens yngste diktator med atomvåpen. Til syvende og sist kunne kanskje også en gjennomgang av offerets liv kaste lys over regimet og de interne forholdene i Kim-familien», skriver Sæbø.

Journalist og forfatter Sun Heidi Sæbø. Foto: Johanna Siring / Cappelen Damm

Rettssaken mot de to kvinnene startet i oktober. Tidligere har det kommet frem i retten at Kim Jong-nam ikke var helt uforberedt på et angrep, for ryggsekken han bar da han ble angrepet inneholdt tolv glassampuller med Atropin, en kjent motgift for nervegift som VX.

– Jeg ble veldig overrasket da det kom frem at han gikk med det på seg. Det er mulig at han hadde en mistanke, sier Sæbø til ABC Nyheter.

Forsvarerne for de to kvinnene har forsøkt å få fire mistenkte nordkoreanske agenter inkludert i tiltalen, men har ikke lykkes.

– Jeg tror saken kommer til å ta veldig lang tid. I utgangspunktet skulle den være ferdig nå i mars, men det kan drøye med dommen, forteller Sæbø.

Medieinteressen for saken var stor de første ukene, men dabbet raskt av. Det overrasker forfatteren.

– Det gikk veldig fort over. Saken virket oppklart fra første stund. Drapet på halvbroren og på onkelen tilbake i 2013, er noe som skiller Kim Jong-un fra alle diktatorer. Han har tatt livet av sine nærmeste. Det sier noe om psyken hans og hvilke maktmidler han er villig i å ta i bruk. Drapene ble først og fremst begått for at Kim Jong-un skal verne om sin egen posisjon, understreker hun.

Trodde det var en spøk

De to kvinnene, indonesiske Siti Aisyah og vietnamesiske Doan Thi Huong, er tiltalt for drapet. De hevder at de fikk betalt for å spraye giften i ansiktet på Kim Jong-nam og at de ble fortalt at det hele var en spøk.

Vietnamesiske Doan Thi Huong, en av de to kvinnene som er tiltalt for attentatet mot halvbroren til Nord-Koreas leder Kim Jong-un, Kim Jong-nam, risikerer nå dødsstraff i Malaysia. Her blir hun ført inn i retten i Kuala Lumpur i midten av november. Foto: NTB scanpix

De har uttalt i retten at de trodde de var med på et TV-show med skjult kamera, og at de ikke visste at det var nervegass de sprøytet i Kim Jong-nams ansikt.

Kim Jong-nam var eldste sønn av Nord-Koreas avdøde leder Kim Jong-il og ble tidligere ansett som arving til det politiske dynastiet som har styrt landet siden grunnleggelsen. Han ble imidlertid tilsidesatt etter at han i 2001 forsøkte snike seg inn i Japan for å besøke en Disneyland-park, og han oppholdt seg etter dette stort sett i utlandet.

Det var ingenting som tydet på at han ønsket å utfordre halvbroren Kim Jong-un, som overtok som nordkoreansk leder i desember 2011.

Se video: Overvåkningsbilder skal vise de siste minuttene til Kim Jung-nam før han døde

Populært