Meny

Cambridge Analytica:

Programvaren påvirket valget av Trump 2016

Bedriften skaffet data fra 50 millioner Facebook-profiler uten brukernes tillatelse i 2014. To år senere la opplysningene grunnlaget for programvare som påvirket det amerikanske presidentvalget, skriver New York Times.

Dataene den russisk-amerikanske forskeren Aleksandr Kogan sanket gjennom en «personlighetstest» på Facebook ble brukt av analysebedriften til å lage et dataprogram for å påvirke velgere.

Oppdragsgiverne var republikanerne, deriblant Donald Trumps valgkamp. Det skrev New York Times og Observer i omfattende reportasjer i helgen.

Daværende presidentkandidat for Republikanerne, Donald Trump, under valgakampen, 1. juni 2016. Foto: Scanpix/AP.

Cambridge Analytica ble etablert i 2013, og tilbyr tjenester til bedrifter og politiske parti som ønsker å «endre publikums adferd»:

«Cambridge Analyticas arbeid for Trump-valgkampen er et klart eksempel på hvordan datadrevne markedsføringsteknikker kan endre adferd i målgrupper», skriver bedriften på sine hjemmesider.

Analysebedriften tok oppdrag for tre republikanske kandidaters valgkamp, deriblant Trump. På bedriftens nettsted står det:

«Ved å analysere millioner av datapunkt klarte vi gjennomgående å påvise de lettest påvirkelige velgerne, og sakene de brydde seg om. Vi sendte dem målrettede budskap på nøkkeltidspunkt, for å få dem til å handle.»

Les også: Facebook suspenderer dataselskap knyttet til Trumps valgkamp

Nyutvikling tirsdag:

Britiske journalister utga seg for å ville påvirke valgkampen på Sri Lanka, i møte med Cambridge Analytica-sjef Alexander Nix fra november 2017 til januar 2018. De brukte skjult kamera og filmet Nix som foreslo å utpresse politikere ved hjelp av bestikkelser og ukrainske sexarbeidere. Han beskrev hvordan slik informasjon kunne «plantes» i sosiale medier, og hvordan bedriften gjennom dekkselskap og tredjeparter driver valgkamp-påvirkning. Dokumentaren ble sendt på britiske Channel 4 mandag:

  • I en uttalelse mandag kveld sa Cambridge Analytica at de avviser enhver anklage om bruk av bestikkelser eller utpressing. Bedriften ha forsøkt å stanse dokumentaren før den gikk på lufta, melder CBS News.
  • Facebooks visepresident for markedsføring, Carloyn Everson, sa mandag at bedriften er «rasende, og mer enn forstyrret» av anklagene, og sier det er en «et utrolig brudd med alt vi står for.» Hun er den første Facebook-sjefen som har besvart spørsmål på direkten om saken, skriver CNBC.
  • Tirsdag vil britiske tilsynsmyndigheter gå rettens vei for å søke om en ransakingsordre for å gjennomgå Cambridge Analyticas dataservere fordi selskapet ikke har vært samarbeidsvillig, melder NTB.
  • EU har varslet sin egen gransking, melder BuzzFeed News.
  • Facebook-aksjen falt 6,8 prosent på Wall Street mandag i kjølvannet av helgens avsløring i flere britiske og amerikanske medier.

Personlighetstest på Facebook

I 2014 skal forskeren Aleksandr Kogan ved Cambridge-universitetet ha samlet inn en enorm mengde Facebook-data på vegne av analysebedriften. 270.000 Facebook-brukere fikk betalt for å delta i en personlighetstest («thisisyourdigitallife»), men også opplysninger om deres intetanende kontakter i nettverket ble støvsugd. Til sammen satt forskeren igjen med data fra 50 millioner brukere.

Disse ble siden delt med analysebedriften, som brukte dem til å lage sine verktøy, ifølge avisenes kilder. Begge baserer seg på intervjuer med et halvt dusin tidligere ansatte, og en gjennomgang av dokumenter fra Cambridge Analytica.

Les også: Trump har utpekt sjef for valgkampen i 2020

(Artikkelen fortsetter under faksimilen)

Faksimile fra Cambridge Analyticas hjemmeside.

Var 24 år da han fikk ideen

– Dette enorme hvelvet av data fra Facebook-profiler ble grunnlaget for all fremtidig virksomhet for Cambridge Analytica, sier Christopher Wylie til Observer.

Skilt ved Facebook-hovedkvarteret i California. Arkivfoto: Scanpix/AP.

Wylie skal som 24-åring ha klekket ut ideen om å bruke de enorme datasettene til å studere velgeradferd.

Han var sentral da Cambridge Analytica ble grunnlagt, og står frem som angrende «varsler» i begge avisene i helgen.

Utgangspunktet for Wylie ble en studie fra Cambridge-universitetet i 2014: «Data-baserte personlighetsvurderinger er mer presise enn dem mennesker gjør».

Denne forskningen, sammen med dataene fra Kogan, ble nøkkelen. Programmet bedriften utviklet ble blant annet brukt under Donald Trumps valgkamp i 2016.

Facebook skrev fredag at brukerkontoene til Cambridge Analytica og partnere er suspendert mens nettstedet gransker påstandene om at det London-baserte analysebyrået likevel ikke har slettet data videreformidlet i strid med Facebooks retningslinjer.

Lekkasje?

Detaljene om Cambridge Analyticas bruk av Facebook-data har kommet i drypp i flere reportasjer siden 2016. Men omfanget, og det at dataene ennå ikke skal være slettet, har ikke vært tidligere kjent. Facebook har heller «ikke tidligere innrømmet hvor stor lekkasjen var», skrev New York Times i sin reportasje lørdag.

Facebook avviser at det dreier seg om en «lekkasje»: «Påstanden om at dette var et datainnbrudd er helt feilaktige. (…) Brukerne visste at de oppga sin informasjon, ingen systemer ble infiltrert, ingen passord eller sensitive opplysninger ble stjålet eller hacket».

Både Cambridge Analytica og Facebook avviser å ha gjort noe galt i saken, melder BBC News.

Facebook: – Det var frivillig

«Som alle app-utviklere ba Kogan om tilgang til informasjon om [Facebook-brukere], etter at de hadde valgt å laste ned hans app (…) «’thisisyourdigitallife’», skrev Facebook fredag.

Facebook-grunnlegger og sjef Mark Zuckerberg. Arkivfoto fra våren 2017. Scanpix/Reuters.

Kogan skal ha opplyst til Facebook og brukerne at dataene ble brukt til forskningsøyemed. Men selv om Kogans opprinnelige adgang til informasjonen regnes som «legitim» av Facebook brøt han siden reglene ved å selge dataene til Cambridge Analytica og Christopher Wylie.

Forskeren ønsket ikke å uttale seg til New York Times om detaljene ved appen, og viste til taushets-avtaler med Facebook og analysebedriften. Han sier imidlertid at «appen var en veldig vanlig type Facebook-app».

Les også: Facebook overleverer russiske annonser til Kongressen

– Skrekkelig, hvis det stemmer

Facebook anklages etter oppslagene i helgen for ikke å ha gitt tilstrekkelig informasjon til brukerne som var omfattet av «innhøstingen».

EUs justiskommissær Vera Jourova uttalte at hun vil kreve flere svar fra Facebook-sjef Mark Zuckerberg under sitt besøk i USA denne uken.

– Dette er jo skrekkelig, hvis det blir bekreftet, skriver hun på Twitter.

Saken har også vakt kraftige reaksjoner blant toppolitikere i USA. Da Wall Street åpnet mandag raste Facebook-aksjen umiddelbart ned med 5 prosent, skriver NTB.

Facebook har tidligere fått hard kritikk for spredningen av russisk propaganda og villedende nyhetsartikler på nettstedet under valgkampen.

Støtte fra en av verdens rikeste

Mangemilliardæren Robert Mercer er en stor-giver til Det republikanske partiet i USA, og investerte 15 millioner dollar i opprettelsen av Cambridge Analytica. Han var selv en pionér innen kunstig intelligens og maskinoversettelse, og bidro til oppfinnelsen av datastyrt aksjehandel. Ifølge magasinet Forbes’ oversikt var Mercer i fjor verdens 24. rikeste person.

Ved hjelp av disse investeringene kunne Kogan betale de 270.000 brukerne for å gjennomføre personlighetstestene, og siden sanke data fra ytterligere millioner av Facebook-brukere, ifølge Observer.

Tidligere Trump-strateg Steve Bannon var involvert med Cambridge Analytica fra starten. Scanpix/AP.

Mercer, som også grunnla det høyreorienterte nettstedet Breitbart, ble gjort oppmerksom på Cambridge Analyticas ideer av Steve Bannon, valgkampsjef og senere rådgiver for Trump. Bannon satt i styret til bedriften fra 2014 til 2016.

– Facebook lot det skje

Facebook gjorde ingenting for å etterprøve hvordan dataene ble brukt i 2014, skriver New York Times.

Wylie sier til Observer:

– Facebook kunne se at dette skjedde (i 2014, journ. anm.). Deres sikkerhetsprotokoller ble utløst fordi Kogans app hentet enorme mengder data. Men Kogan skal ha sagt det var til forskningsformål. Så de bare sa ‘greit’.

«Da vi fikk vite om dette bruddet [på våre regler] i 2015 fjernet vi appen fra Facebook, og krevde bekreftelser fra Kogan og alle parter om at dataene hadde blitt slettet. Cambridge Analytica, Kogan og Wylie bekreftet dette», skriver Facebook i sin pressemelding.

Nix sier nei

Direktør i Cambridge Analytica, Alexander Nix, vitner for Mediekomiteen i det britiske parlamentet 27. februar i år. Stillbilde fra parlamentets video. Scanpix/AFP.

Sjefen for Cambridge Analytica, Alexander Nix, og andre ledere i selskapet har gjentatte ganger avvist å ha skaffet seg eller brukt Facebook-data, senest under en høring i det britiske parlamentet forrige måned.

I en uttalelse til New York Times innrømmer bedriften imidlertid å ha hatt tilgang til dataene, men gir forskeren skylden for å ha brutt Facebooks regelverk. Cambridge Analytica fastholder at dataene ble slettet for to år siden.

Både Facebook-representanter og represenanter for Cambridge Analytica har så sent som i februar avvist at analysebyrået har hatt tilgang på Facebook-data, i høringer i det britiske parlamentet.

I parlamentshøringen i februar avviste Nix å ha mottatt datasett fra Kogans bedrift, GSR. Observer skriver at avisen har sett en fullbyrdet kontrakt fra 2014, som bekrefter at SCL, eieren av Cambridge Analytica, inngikk en avtale med Kogans bedrift nettopp om innhenting og bearbeiding av Facebook-data, så de kunne kryssjekkes med personlighetsprofiler og valgregistre.

Ifølge New York Times og Observers gjennomgang sitter bedriften fremdeles på mesteparten av dataene fra 2014.

Les også: Rangerte alle USAs presidenter

Gjenstand for Mueller-gransking

Omkring 30 millioner av brukerprofilene Kogan skal ha høstet, et tall tidligere omtalt av The Intercept, inneholdt tilstrekkelig informasjon til at selskapet kunne holde dem opp mot andre datasett og bygge sine «psykogeografiske profiler», skriver New York Times.

Facebook-annonser knyttet til antatte russiske forsøk på å påvirke politikken i USA under en høring i den amerikanske Kongressens etterretningskomité. Scanpix/AP.

Det er fortsatt omstridt hvor presise resultater slike analyser gir, men innsalget Cambridge Analytica brukte overfor sine kunder (se video over) var i hvert fall klart: «Med slike data kan man avsløre mer om en persons preferanser enn selv foreldrene eller partnerne deres vet.»

Cambridge Analytica er datterselskapet til SCL Group, som tilbyr tilsvarende tjenester verden rundt.

I USA har spesialetterforsker Robert Mueller krevd innsyn i epostene til Cambridge Analytica-ansatte som jobbet for Trump-valgkampen, i forbindelse med sin etterforskning av eventuell russisk innblanding i valget.

Faksimile fra Cambridge Analyticas hjemmeside.

Les også: FBI-veteranen Trumps menn frykter

Øvrige kilder: NTB.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:50 Dette skjer i dag05:43 Japansk sonde landet på asteroide05:30 Dette skjedde i natt05:23 Strømmen tilbake i Møre og Romsdal05:09 Dømt til livsvarig fengsel for bilmassakre i Australia04:46 Zuccarello etter tap: Jeg har hatt veldig mange fine år her04:45 Kraftig brann i bilforretning i Hokksund04:44 Nicaraguas president vil til forhandlingsbordet04:43 Israelsk romfartøy på vei mot månen04:41 Krisemåling for Frp03:42 Ruud imponerte igjen, til kvartfinale i Rio de Janeiro03:34 To av El Chapos sønner siktet i USA03:33 17-åring utsatt for grovt ran på tog i Asker03:11 HBO saksøkt etter Michael Jackson-dokumentar02:08 Tidligere Trump-rådgiver fikk rettsreprimande02:07 Norges Bank anklager aktivister for pengeforfalskning01:39 200 amerikanske soldater blir igjen i Syria00:43 Kvinne avdramatiserer Giske-video00:24 Boasson Hagen syk, bryter i Algarve00:13 4.000 nordmenn pådrar seg korsbåndsskader hvert år23:54 Arsenal slo tilbake etter flaut tap og avanserte i europaligaen23:51 Chelsea sendte Andreas Vindheims Malmö ut av europaligaen23:19 Ulset utenfor pallen på normaldistansen23:06 Guaido på vei mot grensa til Colombia22:41 Alle insektene i Norge skal telles22:17 Vitner: – Drapssiktede i Haugesund truet bilister med stokk22:05 Høgre føreslår fråværsgrense i ungdomsskulen22:03 USA og Kina gjør nytt forsøk på å få slutt på handelskrigen21:39 IS-jente ber britiske myndigheter vise nåde21:09 Fikk ikke kjøre videre med denne stikkende ut20:56 – Stortingets spørretime er vårt Paradise Hotel20:31 Ikea gir Zlatan köttbullar for resten av livet20:11 Kvinnen i Giske-videoen: - Dette var ikke noe mer enn en dans19:57 Iversen oppgitt over Ustjugov: – Det virker som han er litt ukontrollerbar19:39 Knust Skistad ville låse seg inne på rommet19:24 The Monkees-bassist Peter Tork er død19:20 Bronsevinner Eide: – Det har vært den tøffeste tiden i livet mitt19:04 Norsk IS-terrorist vil dø for sekten i Syria18:56 Klopp: – Solskjær hører hjemme i en toppklubb18:45 To til sykehus etter arbeidsulykke på Romerike18:28 Falla-gullet ga full glede etter tøff høst for Eide18:11 Skulle nesten tro varebilen var lastet med bly...18:06 Salmonellasmitte påvist i fem fylker18:06 Klæbo og Iversen går lagsprinten18:01 Monsen: – Johannes brydde seg ikke17:56 Video frigjort: Her forsøker smuglerne å unnslippe militærhelikopteret17:28 Verdens største bie var ikke utryddet16:55 Veltet statue av overgrepsanklaget prest i Gdansk16:08 Klæbo parkerte konkurrentene og tok VM-gull på sprinten15:54 Gull til Falla, bronse til Eide på VM-sprinten15:42 Falla til finale da Skistad falt i semifinale15:39 Skuespiller Henrik Scheele er død15:25 Undersøkelse: Over 30 prosent av etterforskningsressursene brukes på nær 3 prosent av sakene15:23 Ustjugov raste mot Klæbo etter sprintmiss14:47 Adam gruer seg til jobb hver dag14:27 – Doping er ikke forbeholdt russerne13:59 Beboere på eldrehjem får senere middag13:56 USAs finanstilsyn gransker Danske Bank13:44 58 jerv tatt under lisensjakta13:43 TV4-profil mistenkt for grov voldtekt av mindreårig13:23 Vegard Ulvang: – Vi vil bremse utviklingen13:09 Alle norske videre – Klæbo slått av Ustjugov13:05 Helgen kan gi rekordvarme og fare for skred og flom12:44 Fire norske videre til kvartfinalene – Weng ute12:23 Kristoff brøt etter velt i Tour of Oman12:23 Minst 26 personer omkom under uvær i Pakistan12:05 Storebror Kjos: – Dette er katastrofe12:05 – Flypriser er ikke lett å bli klok på11:54 Norwegian erkjenner at kassen nesten var tom11:52 Norsk VM-speaker på sykehus11:26 Frigir navnet på kvinnen som ble drept på gravlund11:21 Over 2.500 barn lever i flyktningleirer i Syria11:19 Oljeselskapene forventer investeringer på 170 milliarder kroner i Norge i år11:18 Paven krever handling på toppmøte om overgrep11:17 Breakdance på OL-programmet i 202410:49 Kvinne må betale millionbeløp tilbake til Nav10:46 Greta (16) ga EU en lekse i klimapolitikk10:04 Mistenkelig dødsfall i Harstad09:51 Guardiola: – Vi er ikke klare til å kjempe om mesterligatittelen09:16 Flyselskap benekter at de spionerer på passasjerene09:16 Mann dømt til 16 års fengsel i overgrepssak09:04 Sentrumskandidater går sammen i Israel08:40 Abort eller ikke – alene om vanskelig valg08:39 Michael Cohen vitner i Kongressen neste uke08:38 Svensken som har vunnet mer enn Marit Bjørgen07:56 Tybring-Gjedde: – Hun misforstår ytringsfrihet07:51 NAF: Folk vil ha kraftigere lut mot farlige vogntog07:47 Pelosi ber om støtte til resolusjon mot unntakstilstanden07:32 Stjernen vil revansjere «nesten-opplevelsen»07:24 – USA må være militært beredt i verdensrommet07:00 Kongen feirer 82-årsdagen i dag06:40 To personer skutt og drept i Bro i Sverige06:38 Klæbo: – Det blir litt bingo06:17 Helse sørøst får refs for dårlig varslingsrutiner etter dataangrep06:05 Drapssiktet 48-åring framstilles for varetekt06:00 Før VM-comebacket lørdag: – Ingen større favoritter enn Johaug06:00 Elefanter truer verdens største flyktningleir05:52 79-årig klimafornekter kan lede Trumps komité for klimaendringer05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt
Siste nytt
05:50NorgeDette skjer i dag05:43VerdenJapansk sonde landet på asteroide05:30NorgeDette skjedde i natt05:23NorgeStrømmen tilbake i Møre og Romsdal05:09VerdenDømt til livsvarig fengsel for bilmassakre i Australia04:46SportZuccarello etter tap: Jeg har hatt veldig mange fine år her04:45NorgeKraftig brann i bilforretning i Hokksund04:44VerdenNicaraguas president vil til forhandlingsbordet04:43VerdenIsraelsk romfartøy på vei mot månen04:41NorgeKrisemåling for Frp03:42SportRuud imponerte igjen, til kvartfinale i Rio de Janeiro03:34VerdenTo av El Chapos sønner siktet i USA03:33Norge17-åring utsatt for grovt ran på tog i Asker03:11VerdenHBO saksøkt etter Michael Jackson-dokumentar02:08VerdenTidligere Trump-rådgiver fikk rettsreprimande02:07NorgeNorges Bank anklager aktivister for pengeforfalskning01:39Verden200 amerikanske soldater blir igjen i Syria00:43NorgeKvinne avdramatiserer Giske-video00:24SportBoasson Hagen syk, bryter i Algarve00:13Norge4.000 nordmenn pådrar seg korsbåndsskader hvert år23:54SportArsenal slo tilbake etter flaut tap og avanserte i europaligaen23:51SportChelsea sendte Andreas Vindheims Malmö ut av europaligaen23:19SportUlset utenfor pallen på normaldistansen23:06VerdenGuaido på vei mot grensa til Colombia22:41NorgeAlle insektene i Norge skal telles22:17NorgeVitner: – Drapssiktede i Haugesund truet bilister med stokk22:05PolitikkHøgre føreslår fråværsgrense i ungdomsskulen22:03VerdenUSA og Kina gjør nytt forsøk på å få slutt på handelskrigen21:39VerdenIS-jente ber britiske myndigheter vise nåde21:09MotorFikk ikke kjøre videre med denne stikkende ut20:56Norge– Stortingets spørretime er vårt Paradise Hotel20:31NorgeIkea gir Zlatan köttbullar for resten av livet20:11PolitikkKvinnen i Giske-videoen: - Dette var ikke noe mer enn en dans19:57SportIversen oppgitt over Ustjugov: – Det virker som han er litt ukontrollerbar19:39SportKnust Skistad ville låse seg inne på rommet19:24KulturThe Monkees-bassist Peter Tork er død19:20SportBronsevinner Eide: – Det har vært den tøffeste tiden i livet mitt19:04VerdenNorsk IS-terrorist vil dø for sekten i Syria18:56SportKlopp: – Solskjær hører hjemme i en toppklubb18:45NorgeTo til sykehus etter arbeidsulykke på Romerike18:28SportFalla-gullet ga full glede etter tøff høst for Eide18:11MotorSkulle nesten tro varebilen var lastet med bly...18:06NorgeSalmonellasmitte påvist i fem fylker18:06SportKlæbo og Iversen går lagsprinten18:01SportMonsen: – Johannes brydde seg ikke17:56VerdenVideo frigjort: Her forsøker smuglerne å unnslippe militærhelikopteret17:28VerdenVerdens største bie var ikke utryddet16:55VerdenVeltet statue av overgrepsanklaget prest i Gdansk16:08SportKlæbo parkerte konkurrentene og tok VM-gull på sprinten15:54SportGull til Falla, bronse til Eide på VM-sprinten15:42SportFalla til finale da Skistad falt i semifinale15:39NorgeSkuespiller Henrik Scheele er død15:25NorgeUndersøkelse: Over 30 prosent av etterforskningsressursene brukes på nær 3 prosent av sakene15:23SportUstjugov raste mot Klæbo etter sprintmiss14:47Helse og livsstilAdam gruer seg til jobb hver dag14:27Sport– Doping er ikke forbeholdt russerne13:59Helse og livsstilBeboere på eldrehjem får senere middag13:56PengerUSAs finanstilsyn gransker Danske Bank13:44Norge58 jerv tatt under lisensjakta13:43VerdenTV4-profil mistenkt for grov voldtekt av mindreårig13:23SportVegard Ulvang: – Vi vil bremse utviklingen13:09SportAlle norske videre – Klæbo slått av Ustjugov13:05NorgeHelgen kan gi rekordvarme og fare for skred og flom12:44SportFire norske videre til kvartfinalene – Weng ute12:23SportKristoff brøt etter velt i Tour of Oman12:23VerdenMinst 26 personer omkom under uvær i Pakistan12:05PengerStorebror Kjos: – Dette er katastrofe12:05Reise– Flypriser er ikke lett å bli klok på11:54PengerNorwegian erkjenner at kassen nesten var tom11:52SportNorsk VM-speaker på sykehus11:26NorgeFrigir navnet på kvinnen som ble drept på gravlund11:21VerdenOver 2.500 barn lever i flyktningleirer i Syria11:19PengerOljeselskapene forventer investeringer på 170 milliarder kroner i Norge i år11:18VerdenPaven krever handling på toppmøte om overgrep11:17SportBreakdance på OL-programmet i 202410:49PengerKvinne må betale millionbeløp tilbake til Nav10:46VerdenGreta (16) ga EU en lekse i klimapolitikk10:04NorgeMistenkelig dødsfall i Harstad09:51SportGuardiola: – Vi er ikke klare til å kjempe om mesterligatittelen09:16ReiseFlyselskap benekter at de spionerer på passasjerene09:16NorgeMann dømt til 16 års fengsel i overgrepssak09:04PolitikkSentrumskandidater går sammen i Israel08:40Helse og livsstilAbort eller ikke – alene om vanskelig valg08:39VerdenMichael Cohen vitner i Kongressen neste uke08:38SportSvensken som har vunnet mer enn Marit Bjørgen07:56PolitikkTybring-Gjedde: – Hun misforstår ytringsfrihet07:51MotorNAF: Folk vil ha kraftigere lut mot farlige vogntog07:47VerdenPelosi ber om støtte til resolusjon mot unntakstilstanden07:32SportStjernen vil revansjere «nesten-opplevelsen»07:24Verden– USA må være militært beredt i verdensrommet07:00KulturKongen feirer 82-årsdagen i dag06:40VerdenTo personer skutt og drept i Bro i Sverige06:38SportKlæbo: – Det blir litt bingo06:17NorgeHelse sørøst får refs for dårlig varslingsrutiner etter dataangrep06:05NorgeDrapssiktet 48-åring framstilles for varetekt06:00SportFør VM-comebacket lørdag: – Ingen større favoritter enn Johaug06:00VerdenElefanter truer verdens største flyktningleir05:52Verden79-årig klimafornekter kan lede Trumps komité for klimaendringer05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt
Populært