Meny

Europeisk organisasjon:

– Trumps CIA-sjef må pågripes hvis hun reiser til Europa

CIAs nestsjef Gina Haspel er president Donald Trumps favoritt til å overta som CIA-sjef. «Black ops»-veteranen ledet i 2002 et av organisasjonens hemmelige fengsel i Thailand, der al-Qaida-mistenkte ble utsatt for brutale avhør. Foto: NTB scanpix/AFP.

USAs president Donald Trumps favoritt til ny CIA-sjef står overfor tøffe spørsmål i den kommende Senats-høringen før hun kan tiltre. En europeisk organisasjon krever at hun arresteres for sin rolle i CIAs program med hemmelige fengsel.

Det europeiske senteret for grunnlovs- og menneskerettigheter (ECCHR) er en uavhengig, ikke-statlig organisasjon med fokus på menneskerettsspørsmål.

«Vi har bedt om at flere europeiske land gjennomfører en felles etterforskning av CIA og den amerikanske hærens torturprogram fra 2002 og 2006», skriver koordinator ved ECCHRs program mot internasjonale forbrytelser, Andreas Schüller, i en e-post til ABC Nyheter.

Rettighetsorganisasjonen ba sommeren 2017 om en arrestordre mot CIAs daværende nestsjef, Gina Haspel, nå president Trumps favoritt til toppjobben i spionbyrået.

ECCHR mener det er dokumentert at Haspel spilte en direkte rolle ved CIAs hemmelige fengsel i Thailand i 2002, der al-Qaida-mistenkte ble utsatt for brutale avhørsmetoder.

«Den føderale tyske påtalemyndigheten la vår anmeldelse av Gina Haspel til sin forundersøkelse av CIA-tortur, som har pågått siden den amerikanske senatskomiteen i desember 2014 offentliggjorde sin oppsummering om behandlingen av CIA-fanger», skriver Schüller.

Anmeldelsen ble levert til tyske påtalemyndigheter i 2017, skriver ECCHR på sine hjemmesider.

Les også: Trump vil ha CIA-sjefen som utenriksminister

– Direkte rolle i hemmelig fengsel

CIAs nåværende nestleder har jobbet for etterretningsorganisasjonen siden 1985. Scanpix/AP.

I 2002, et år etter terrorangrepene mot USA 11. september 2001, ble Haspel sendt til Thailand for å lede et hemmelig CIA-fengsel. Haspels tid ved anlegget med kodenavn «Cat’s Eye» ble begynnelsen på hennes nære bånd til CIAs anti-terroroperasjoner og RDI-programmet; «utlevering, varetekt og avhør», skriver New York Times.

Les også: Raser mot Trumps nye topp-spion: – Bokstavelig talt en krigsforbryter

Haspel spilte en langt mer direkte rolle enn hva som tidligere har vært kjent, het det i en gjennomgang gravejournalistikk-organisasjonen ProPublica publiserte i februar 2017.

«(…) Hun så på mens Zubaydah kastet opp, besvimte og urinerte på seg mens han var fastlenket. (…) Haspel tillot at avhørene fortsatte selv om den mistenkte ikke ga noen [ny eller vesentlig informasjon]», skriver ProPublica.

Den saudi-arabiske statsborgeren Abu Zubaydah har vært i amerikansk varetekt siden mars 2002, og tilbrakte fire og et halvt år i CIAs nettverk av hemmelige fengsel. I 2006 ble han overført til fangeleiren på Guantanamo. Wikimedia/Dep. of Defense.

ECCHR argumenterer også for at Haspel hadde oppsyn med «daglig tortur» av de al-Qaida-mistenkte Abu Zubaydah og Abd al-Nashiri i 2002.

Les også: Tidligere CIA-agent pågrepet: – Kan ha avslørt spioner i Kina

«Jeg liker måten du sikler på»

«Ifølge en bok skrevet av en av dem som gjennomførte avhør ved fengselet kom sjefen for basen til cellen og ‘gratulerte [Zubaydah] med hans gode skuespill. Hun sa: ‘Godt jobbet! Jeg liker måte du sikler på; det gjør det mer realistisk. Jeg tror nesten på det. Man skulle ikke tro en voksen mann ville gjort slikt’.»

Ifølge ProPublicas gjennomgang av åpne kilder skal CIA-tjenestemennene i Thailand ha vært klar over at avhørsmetodene var livsfarlige.

Da USAs president Donald Trump tirsdag erklærte på Twitter at utenriksminister Rex Tillerson får sparken, annonserte han også at dagens CIA-sjef Mike Pompeo overtar denne jobben. Som en bisetning nevnte han at nettopp Haspel er hans kandidat til toppvervet i den amerikanske etterretningsorganisasjonen.

Både Pompeo og Haspel må godkjennes av Senatet før de kan tiltre i disse stillingene.

– De som begår eller tillater tortur må stilles for retten, ikke minst gjelder dette høytstående tjenestemenn fra mektige land, uttalte ECCHRs generalsekretær Wolfgang Kaleck i forbindelse med anmeldelsen i fjor sommer.

– Om CIAs [daværende visedirektør] Haspel reiser til Tyskland eller Europa må hun pågripes.

Les også: Her lander CIA-fanger i Norge

Mange av de terrormistenkte fangene fra CIAs hemmelige fengsel er i dag overført til Den amerikanske fangeleiren på Guantanamo, Cuba. Arkivfoto fra 2006. Scanpix/AP.

Ødela videobevis

I desember 2014 offentliggjorde etterretningskomiteen i Det amerikanske senatet det nedgraderte sammendraget av rapporten om CIAs fange- og avhørsprogram. Selve rapporten var på 7000 sider, og konkluderte med at tortur ikke fungerte til å skaffe informasjon fra fangene.

Rapporten tok først utgangspunkt i en etterforskning av CIAs ødeleggelse av videomateriale fra avhør. Videomaterialet fra avhørene av Zubaydah og al-Nashiri ble ødelagt i 2005, men utallige skriftlige beskjeder til og fra CIAs hovedkontor beskrev avhørsmetodene.

Daværende leder for CIAs hemmelige operasjoner, Jose Rodriguez, ga ordre om ødeleggelsen av materialet. Haspel var hans stabssjef og skal, ifølge tidligere CIA-offiserer New York Times har snakket med, ha vært en pådriver.

Les også: Hacking-avsløringer: – Folk flest er ikke mål for CIA

Se video om utnevnelsen:

Låst inne i trang boks

President Donald Trump møtte pressen utenfor Det hvite hus tirsdag, etter at nyheten om utenriksminister Tillersons avgang ble kjent. Scanpix/AP.

I forordet til Senats-rapporten het det: «Komiteens studie dokumenterer overgrep og utallige feilgrep fra sent 2001 til tidlig 2009». «CIA-personell, med bistand fra to uavhengige kontraktører, besluttet å starte et program for hemmelig fengsling med udefinert varighet, og bruken av brutale avhørsteknikker i strid med amerikansk lov, internasjonale avtaler og våre verdier.»

Metodene inkluderte:

  • Stressposisjoner der fangene måtte stå lenket mot en vegg i opptil 40 timer, slik at fangenes vekt hvilte kun på en eller to muskler.
  • Simulert drukning («waterboarding»), der fangen bindes til en plate med helling, tekstiler pakkes om ansiktet og vann helles over.
  • Å låses inne i en trang boks, eventuelt dekket med insekter.
  • Å nektes søvn opptil en uke av gangen.
  • Å røske fanger hardt mot en vegg ved hjelp av bånd rundt halsen.
  • Slag mot ansiktet med åpen hånd.

Stanset av Obama

Tillerson (t.v.) blir erstattet av nåværende CIA-direktør Mike Pompeo (t.h.) Scanpix/EPA.

I januar 2009 undertegnet den da nylig tiltrådte president Barack Obama en ordre om å forby CIA fra å holde fanger på ubestemt tid, og å begrense avhørsmetoder til det som er tillatt i hærens feltmanual.

«Disse begrensningene er ikke del av amerikansk lovgivning, og kan bli fjernet ved et pennestrøk av en fremtidig president. De bør stadfestet i lovgivningen», advarte styreleder for Senatets etterretningskomité, Dianne Feinstein, i 2014.

Under presidentvalgkampen i 2016 lovet Trump å hente tilbake simulert drukning som avhørsform, og uttalte på et tidspunkt at «tortur virker». Han har siden gått tilbake på dette.

Senator John McCain (republikaner) ble selv utsatt for tortur i fem og et halvt år, som krigsfange i Vietnam. Han skrev tirsdag på Twitter:

– Krigsforbrytelser

Menneskerettsorganisasjonen ECCHR anmeldte etter offentliggjøringen av senatsrapporten også tidligere CIA-sjef George Tenet, tidligere forsvarsminister Donald Rumsfeld og andre medlemmer av Bush-regjeringene. Organisasjonen anklager dem for krigsforbrytelser.

– De som var ansvarlige for å utforme og gjennomføre tortursystemet, politikere, tjenestemenn, etterretningspersonell, offiserer og advokater, bør stilles for retten, uttalte ECCHRs generalsekretær Kaleck i 2017.

– Ved å etterforske [daværende nestsjef i CIA] Gina Haspel kan Tyskland sikre at utleveringer, mishandling og ulovlig fengsling ikke forblir ustraffet.

Navnene til CIAs agenter er overstrøket i den delen av rapporten som ble offentliggjort, og det er fortsatt uklart nøyaktig hvor omfattende Haspels rolle var, skrev New York Times tirsdag.

61 år gamle Haspel blir CIAs første kvinnelige leder om hun godkjennes av Senatet. I bekreftelseshøringen er det ventet at hun vil bli konfrontert med harde spørsmål om RDI-programmet og hennes rolle i det. Det blir første anledning senatorene får til å stille spørsmål til en som var direkte involvert i programmet.

Les også: CIA-sjefen står ved konklusjonen om at Russland blandet seg i valget

(Artikkelen fortsetter under bildet)

USAs utenriksminister Rex Tillerson fikk sparken av president Trump denne uken. Scanpix/AP.

– En av de fremste

Haspel får gode skussmål fra flere som har jobbet med henne. Hun har ledet CIAs kontor i London i to perioder og sittet i to av de tre øverste stillingene i CIA.

– Haspel er en av de fremste CIA-offiserene i sin generasjon, og hun har ledet en rekke viktige kommandoer i felt og ved hovedkvarter, sier tidligere direktør for CIAs hemmelige tjenester, John Bennett, til Cipher Brief. Haspel var hans nestsjef og etterfulgte ham i stillingen.

– Hun tok på seg noen av de mest krevende og minst populære oppdragene i Krigen mot terror, ikke fordi hun søkte seg til dem, men fordi hun følte det var hennes ansvar i usikkerheten som rådet etter 11. september-angrepene, sier Bennett.

Han tror også Haspel på nytt vil bli konfrontert med spørsmålet om den hemmelige fangeleiren i Thailand, og det destruerte videomaterialet fra den, i senatshøringen.

– Hun er en utmerket person jeg har blitt godt kjent med, sa president Trump i en kort kommentar utenfor Det hvite hus tirsdag.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:33 Ulveklager skal behandles om én uke21:31 Britisk IS-jente fratatt statsborgerskapet20:52 FBI utviklet backup-plan for å beskytte Russlands-bevis20:49 Sjømatbedriftene vil ha 50 milliarder til nasjonal rassikringsplan20:36 80 jødiske graver vandalisert i Frankrike20:23 «Jeg kysset ikke ham, han kysset meg,»19:07 Ungarn varsler våpenkjøp i Norge18:59 Kvinne kritisk skadd i angrep i Haugesund18:50 Ruud herjet og tok seg enkelt videre i Rio18:40 Franske medier: Knivangrep i Marseille18:29 Kristoffersen rett ut av parallellslalåmen i Stockholm18:25 EU-razzia mot norske oppdrettsselskaper18:22 Sju barn mistet livet i brann i Canada18:09 Halvparten av oss har opplevd dette på nært hold17:46 – Jeg trodde Thon ville vist større raushet17:42 – Kolonne står klar til å hente ut sivile fra IS-område i Syria17:41 Polen krever unnskyldning fra Israel for «rasistiske» kommentarer17:36 Danske Bank stenger i flere land etter hvitvaskingssak17:17 Sju av åtte Ap-lag i Nord-Trøndelag ønsker Giske velkommen17:11 Fire års fengsel for mishandling av familien i 25 år16:46 Elvestuen på miljømøte i Moskva16:40 Noen må betale dyrt for de billige klærne dine16:27 Flere mennesker tatt av snøskred i sveitsisk skianlegg16:19 Ungarn gjør Juncker til skyteskive i ny kampanje16:13 Frp vil ikke hente fremmedkrigere hjem til Norge16:10 15 skadd i skipskollisjon i Østersjøen16:09 Svenske som kjempet mot IS, dømt for krigsforbrytelser15:21 Tilspisset mellom atommakter etter sammenstøt15:19 Svensk Nilsson-hysteri, nå går sprintesset for VM-gull15:15 Ap-Raymond krever tiltak etter kniv-vold i Oslo14:55 Lindmo måtte endre programmet14:45 Rema vokser kraftig i Danmark14:36 Kristoffersen trener på egenhånd ut sesongen13:48 Indonesia søker OL i 203213:44 Tredobling av utstedelse av nødpass på Oslo lufthavn13:04 Nedgangen i anmeldte lovbrudd flater ut13:03 Laveste britiske ledighet på 44 år12:59 Over 40 i forsvaret sier de har blitt voldtatt det siste året12:47 Bernie Sanders vil forsøke seg på nytt presidentvalg12:42 – Vi er i ferd med å spise de store dyrene til utryddelse12:24 Moteskaperen Karl Lagerfeld (85) er død12:18 Innfører nye utslippskrav for busser og lastebiler11:55 Nytt «kart» over universet viser 300.000 flere galakser11:43 Nordkoreansk eksdiplomat: Kim ønsker ikke atomnedrustning11:21 Påskevær skaper hodebry for VM-smørerne11:06 Thoresen forventer snarlig avklaring om landslagsjobben10:44 Tyrkia utsteder nye arrestordre på 300 personer10:42 Europas største bank styrker resultatet10:28 Kristoffer sitt portrett gjekk viralt – no vert det utstilling10:10 Ektepar mistet livet i helikopterulykken09:59 Fra bu til buss09:30 Pollensesongen starter to uker tidligere enn vanlig09:27 Dansk Folkeparti vil innføre grensekontroll mot Sverige09:26 Japansk bilgigant legger ned fabrikk i England09:25 Myndighetene i Haiti nekter å ha rekruttert leiesoldater09:23 Regjeringen lukker døra for selvbestemt tvillingabort08:41 Wengs trøst – slipper VM-presset08:20 Giske-kandidatur splitter Trøndelag Ap07:42 Iran og Kina forsøker å bevare atomavtalen07:31 – Jeg har blitt stadig mer ukomfortabel med å bruke 1,90 dollar dagen som fattigdomsgrense07:31 Matbutikk knivranet i Oslo – gjerningsperson på frifot07:24 Sykehuset i Tromsø avlyste over 1.800 operasjoner i fjor07:09 Sure fjerdeplasser til Skarstein og Olsrud i para-VM07:04 16 delstater mener Trump bryter loven med unntakstilstand06:53 Barca vil lege såret fra i fjor06:41 Equinor med miljøplan for oljeboring utenfor Australia06:38 Falla tviler på flere drømme-VM06:25 Vinterferien er den nye påskeferien06:12 LO-sjefen vil at ansatte skal få ta en del av overskuddskaka06:03 Maduro vil arrangere konsert og matutdeling05:50 Dette skjedde i natt05:50 Dette skjer i dag05:45 Boligbrann i Hedmark slukket05:30 Kinas visestatsminister til Washington05:01 Aktor ber om flere års fengsel for nettovergrepstiltalt04:53 Weinsteins rettssak utsatt04:49 Tidligere Trump-rådgiver beklager instagrambilde04:06 To politimenn drept i eksplosjon i Kairo03:59 Oslo-byråd vil stramme inn tilskuddene til private barnehager03:39 CNN: Rosenstein går av i midten av mars02:51 Pelsdyrstopp kan føre til kraftig fall i eksport fra jordbruket02:34 Huawei-grunnlegger: USA kan ikke knuse oss02:21 StormGeo blir det største værselskapet i Latin-Amerika02:03 Tredobling i antall snøskred på norske veier01:30 Trump ber militæret i Venezuela støtte opposisjonen01:09 NATO bekymret over Forsvarets kapasitet00:57 Norsk kvinne skadd i Spania – hentet med helikopter00:56 Person skal ha skutt med gasspistol mot folk i Oslo00:47 Høy sigarføring for cubansk tobakksfirma00:45 To VM-gull på to dager for Vilde Nilsen00:24 Politiet må sette straffesaker på vent som følge av forsvinningssaken23:48 Wara vil straffeforfølge norske IS-krigere22:28 United nedkjempet Chelsea, Wolves neste for Solskjær i FA-cupen22:05 Gjensidige Bank sletter gjelden til norsk svindeloffer22:04 Tusenvis evakuert etter funn av bombe fra annen verdenskrig21:50 Ap-veteran Ragnar Christiansen er død19:54 Trond Giske vil bli nestleder i Trøndelag Ap18:55 Trump står overfor en krise som han selv har skapt18:42 EU om Trumps IS-krav: Lettere sagt enn gjort18:10 Politiet etterforsker drap på norsk statsborger på Sri Lanka
Siste nytt
21:33NorgeUlveklager skal behandles om én uke21:31VerdenBritisk IS-jente fratatt statsborgerskapet20:52VerdenFBI utviklet backup-plan for å beskytte Russlands-bevis20:49NorgeSjømatbedriftene vil ha 50 milliarder til nasjonal rassikringsplan20:36Verden80 jødiske graver vandalisert i Frankrike20:23Verden«Jeg kysset ikke ham, han kysset meg,»19:07PolitikkUngarn varsler våpenkjøp i Norge18:59NorgeKvinne kritisk skadd i angrep i Haugesund18:50SportRuud herjet og tok seg enkelt videre i Rio18:40VerdenFranske medier: Knivangrep i Marseille18:29SportKristoffersen rett ut av parallellslalåmen i Stockholm18:25VerdenEU-razzia mot norske oppdrettsselskaper18:22VerdenSju barn mistet livet i brann i Canada18:09MotorHalvparten av oss har opplevd dette på nært hold17:46Næringsliv– Jeg trodde Thon ville vist større raushet17:42Verden– Kolonne står klar til å hente ut sivile fra IS-område i Syria17:41VerdenPolen krever unnskyldning fra Israel for «rasistiske» kommentarer17:36VerdenDanske Bank stenger i flere land etter hvitvaskingssak17:17PolitikkSju av åtte Ap-lag i Nord-Trøndelag ønsker Giske velkommen17:11NorgeFire års fengsel for mishandling av familien i 25 år16:46PolitikkElvestuen på miljømøte i Moskva16:40VerdenNoen må betale dyrt for de billige klærne dine16:27VerdenFlere mennesker tatt av snøskred i sveitsisk skianlegg16:19VerdenUngarn gjør Juncker til skyteskive i ny kampanje16:13PolitikkFrp vil ikke hente fremmedkrigere hjem til Norge16:10Verden15 skadd i skipskollisjon i Østersjøen16:09VerdenSvenske som kjempet mot IS, dømt for krigsforbrytelser15:21VerdenTilspisset mellom atommakter etter sammenstøt15:19SportSvensk Nilsson-hysteri, nå går sprintesset for VM-gull15:15PolitikkAp-Raymond krever tiltak etter kniv-vold i Oslo14:55KulturLindmo måtte endre programmet14:45PengerRema vokser kraftig i Danmark14:36SportKristoffersen trener på egenhånd ut sesongen13:48SportIndonesia søker OL i 203213:44ReiseTredobling av utstedelse av nødpass på Oslo lufthavn13:04NorgeNedgangen i anmeldte lovbrudd flater ut13:03PengerLaveste britiske ledighet på 44 år12:59NorgeOver 40 i forsvaret sier de har blitt voldtatt det siste året12:47PolitikkBernie Sanders vil forsøke seg på nytt presidentvalg12:42Verden– Vi er i ferd med å spise de store dyrene til utryddelse12:24KulturMoteskaperen Karl Lagerfeld (85) er død12:18VerdenInnfører nye utslippskrav for busser og lastebiler11:55VerdenNytt «kart» over universet viser 300.000 flere galakser11:43VerdenNordkoreansk eksdiplomat: Kim ønsker ikke atomnedrustning11:21SportPåskevær skaper hodebry for VM-smørerne11:06SportThoresen forventer snarlig avklaring om landslagsjobben10:44VerdenTyrkia utsteder nye arrestordre på 300 personer10:42PengerEuropas største bank styrker resultatet10:28KulturKristoffer sitt portrett gjekk viralt – no vert det utstilling10:10NorgeEktepar mistet livet i helikopterulykken09:59SportFra bu til buss09:30Helse og livsstilPollensesongen starter to uker tidligere enn vanlig09:27VerdenDansk Folkeparti vil innføre grensekontroll mot Sverige09:26MotorJapansk bilgigant legger ned fabrikk i England09:25VerdenMyndighetene i Haiti nekter å ha rekruttert leiesoldater09:23Helse og livsstilRegjeringen lukker døra for selvbestemt tvillingabort08:41SportWengs trøst – slipper VM-presset08:20PolitikkGiske-kandidatur splitter Trøndelag Ap07:42VerdenIran og Kina forsøker å bevare atomavtalen07:31Norge– Jeg har blitt stadig mer ukomfortabel med å bruke 1,90 dollar dagen som fattigdomsgrense07:31NorgeMatbutikk knivranet i Oslo – gjerningsperson på frifot07:24NorgeSykehuset i Tromsø avlyste over 1.800 operasjoner i fjor07:09SportSure fjerdeplasser til Skarstein og Olsrud i para-VM07:04Verden16 delstater mener Trump bryter loven med unntakstilstand06:53SportBarca vil lege såret fra i fjor06:41VerdenEquinor med miljøplan for oljeboring utenfor Australia06:38SportFalla tviler på flere drømme-VM06:25ReiseVinterferien er den nye påskeferien06:12NorgeLO-sjefen vil at ansatte skal få ta en del av overskuddskaka06:03VerdenMaduro vil arrangere konsert og matutdeling05:50NorgeDette skjedde i natt05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeBoligbrann i Hedmark slukket05:30VerdenKinas visestatsminister til Washington05:01NorgeAktor ber om flere års fengsel for nettovergrepstiltalt04:53VerdenWeinsteins rettssak utsatt04:49VerdenTidligere Trump-rådgiver beklager instagrambilde04:06VerdenTo politimenn drept i eksplosjon i Kairo03:59NorgeOslo-byråd vil stramme inn tilskuddene til private barnehager03:39VerdenCNN: Rosenstein går av i midten av mars02:51NorgePelsdyrstopp kan føre til kraftig fall i eksport fra jordbruket02:34VerdenHuawei-grunnlegger: USA kan ikke knuse oss02:21NorgeStormGeo blir det største værselskapet i Latin-Amerika02:03NorgeTredobling i antall snøskred på norske veier01:30VerdenTrump ber militæret i Venezuela støtte opposisjonen01:09NorgeNATO bekymret over Forsvarets kapasitet00:57VerdenNorsk kvinne skadd i Spania – hentet med helikopter00:56NorgePerson skal ha skutt med gasspistol mot folk i Oslo00:47VerdenHøy sigarføring for cubansk tobakksfirma00:45SportTo VM-gull på to dager for Vilde Nilsen00:24NorgePolitiet må sette straffesaker på vent som følge av forsvinningssaken23:48NorgeWara vil straffeforfølge norske IS-krigere22:28SportUnited nedkjempet Chelsea, Wolves neste for Solskjær i FA-cupen22:05PengerGjensidige Bank sletter gjelden til norsk svindeloffer22:04VerdenTusenvis evakuert etter funn av bombe fra annen verdenskrig21:50PolitikkAp-veteran Ragnar Christiansen er død19:54PolitikkTrond Giske vil bli nestleder i Trøndelag Ap18:55StemmerTrump står overfor en krise som han selv har skapt18:42VerdenEU om Trumps IS-krav: Lettere sagt enn gjort18:10VerdenPolitiet etterforsker drap på norsk statsborger på Sri Lanka
Populært