Europeisk organisasjon:– Trumps CIA-sjef må pågripes hvis hun reiser til Europa

CIAs nestsjef Gina Haspel er president Donald Trumps favoritt til å overta som CIA-sjef. «Black ops»-veteranen ledet i 2002 et av organisasjonens hemmelige fengsel i Thailand, der al-Qaida-mistenkte ble utsatt for brutale avhør. Foto: NTB scanpix/AFP.
CIAs nestsjef Gina Haspel er president Donald Trumps favoritt til å overta som CIA-sjef. «Black ops»-veteranen ledet i 2002 et av organisasjonens hemmelige fengsel i Thailand, der al-Qaida-mistenkte ble utsatt for brutale avhør. Foto: NTB scanpix/AFP.

USAs president Donald Trumps favoritt til ny CIA-sjef står overfor tøffe spørsmål i den kommende Senats-høringen før hun kan tiltre. En europeisk organisasjon krever at hun arresteres for sin rolle i CIAs program med hemmelige fengsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det europeiske senteret for grunnlovs- og menneskerettigheter (ECCHR) er en uavhengig, ikke-statlig organisasjon med fokus på menneskerettsspørsmål.

«Vi har bedt om at flere europeiske land gjennomfører en felles etterforskning av CIA og den amerikanske hærens torturprogram fra 2002 og 2006», skriver koordinator ved ECCHRs program mot internasjonale forbrytelser, Andreas Schüller, i en e-post til ABC Nyheter.

Rettighetsorganisasjonen ba sommeren 2017 om en arrestordre mot CIAs daværende nestsjef, Gina Haspel, nå president Trumps favoritt til toppjobben i spionbyrået.

ECCHR mener det er dokumentert at Haspel spilte en direkte rolle ved CIAs hemmelige fengsel i Thailand i 2002, der al-Qaida-mistenkte ble utsatt for brutale avhørsmetoder.

«Den føderale tyske påtalemyndigheten la vår anmeldelse av Gina Haspel til sin forundersøkelse av CIA-tortur, som har pågått siden den amerikanske senatskomiteen i desember 2014 offentliggjorde sin oppsummering om behandlingen av CIA-fanger», skriver Schüller.

Anmeldelsen ble levert til tyske påtalemyndigheter i 2017, skriver ECCHR på sine hjemmesider.

Les også: Trump vil ha CIA-sjefen som utenriksminister

– Direkte rolle i hemmelig fengsel

CIAs nåværende nestleder har jobbet for etterretningsorganisasjonen siden 1985. Scanpix/AP.
CIAs nåværende nestleder har jobbet for etterretningsorganisasjonen siden 1985. Scanpix/AP.

I 2002, et år etter terrorangrepene mot USA 11. september 2001, ble Haspel sendt til Thailand for å lede et hemmelig CIA-fengsel. Haspels tid ved anlegget med kodenavn «Cat’s Eye» ble begynnelsen på hennes nære bånd til CIAs anti-terroroperasjoner og RDI-programmet; «utlevering, varetekt og avhør», skriver New York Times.

Les også: Raser mot Trumps nye topp-spion: – Bokstavelig talt en krigsforbryter

Haspel spilte en langt mer direkte rolle enn hva som tidligere har vært kjent, het det i en gjennomgang gravejournalistikk-organisasjonen ProPublica publiserte i februar 2017.

«(…) Hun så på mens Zubaydah kastet opp, besvimte og urinerte på seg mens han var fastlenket. (…) Haspel tillot at avhørene fortsatte selv om den mistenkte ikke ga noen [ny eller vesentlig informasjon]», skriver ProPublica.

Den saudi-arabiske statsborgeren Abu Zubaydah har vært i amerikansk varetekt siden mars 2002, og tilbrakte fire og et halvt år i CIAs nettverk av hemmelige fengsel. I 2006 ble han overført til fangeleiren på Guantanamo. Wikimedia/Dep. of Defense.
Den saudi-arabiske statsborgeren Abu Zubaydah har vært i amerikansk varetekt siden mars 2002, og tilbrakte fire og et halvt år i CIAs nettverk av hemmelige fengsel. I 2006 ble han overført til fangeleiren på Guantanamo. Wikimedia/Dep. of Defense.

ECCHR argumenterer også for at Haspel hadde oppsyn med «daglig tortur» av de al-Qaida-mistenkte Abu Zubaydah og Abd al-Nashiri i 2002.

Les også: Tidligere CIA-agent pågrepet: – Kan ha avslørt spioner i Kina

«Jeg liker måten du sikler på»

«Ifølge en bok skrevet av en av dem som gjennomførte avhør ved fengselet kom sjefen for basen til cellen og ‘gratulerte [Zubaydah] med hans gode skuespill. Hun sa: ‘Godt jobbet! Jeg liker måte du sikler på; det gjør det mer realistisk. Jeg tror nesten på det. Man skulle ikke tro en voksen mann ville gjort slikt’.»

Ifølge ProPublicas gjennomgang av åpne kilder skal CIA-tjenestemennene i Thailand ha vært klar over at avhørsmetodene var livsfarlige.

Da USAs president Donald Trump tirsdag erklærte på Twitter at utenriksminister Rex Tillerson får sparken, annonserte han også at dagens CIA-sjef Mike Pompeo overtar denne jobben. Som en bisetning nevnte han at nettopp Haspel er hans kandidat til toppvervet i den amerikanske etterretningsorganisasjonen.

Både Pompeo og Haspel må godkjennes av Senatet før de kan tiltre i disse stillingene.

– De som begår eller tillater tortur må stilles for retten, ikke minst gjelder dette høytstående tjenestemenn fra mektige land, uttalte ECCHRs generalsekretær Wolfgang Kaleck i forbindelse med anmeldelsen i fjor sommer.

– Om CIAs [daværende visedirektør] Haspel reiser til Tyskland eller Europa må hun pågripes.

Les også: Her lander CIA-fanger i Norge

Mange av de terrormistenkte fangene fra CIAs hemmelige fengsel er i dag overført til Den amerikanske fangeleiren på Guantanamo, Cuba. Arkivfoto fra 2006. Scanpix/AP.
Mange av de terrormistenkte fangene fra CIAs hemmelige fengsel er i dag overført til Den amerikanske fangeleiren på Guantanamo, Cuba. Arkivfoto fra 2006. Scanpix/AP.

Ødela videobevis

I desember 2014 offentliggjorde etterretningskomiteen i Det amerikanske senatet det nedgraderte sammendraget av rapporten om CIAs fange- og avhørsprogram. Selve rapporten var på 7000 sider, og konkluderte med at tortur ikke fungerte til å skaffe informasjon fra fangene.

Rapporten tok først utgangspunkt i en etterforskning av CIAs ødeleggelse av videomateriale fra avhør. Videomaterialet fra avhørene av Zubaydah og al-Nashiri ble ødelagt i 2005, men utallige skriftlige beskjeder til og fra CIAs hovedkontor beskrev avhørsmetodene.

Daværende leder for CIAs hemmelige operasjoner, Jose Rodriguez, ga ordre om ødeleggelsen av materialet. Haspel var hans stabssjef og skal, ifølge tidligere CIA-offiserer New York Times har snakket med, ha vært en pådriver.

Les også: Hacking-avsløringer: – Folk flest er ikke mål for CIA

Se video om utnevnelsen:

Låst inne i trang boks

President Donald Trump møtte pressen utenfor Det hvite hus tirsdag, etter at nyheten om utenriksminister Tillersons avgang ble kjent. Scanpix/AP.
President Donald Trump møtte pressen utenfor Det hvite hus tirsdag, etter at nyheten om utenriksminister Tillersons avgang ble kjent. Scanpix/AP.

I forordet til Senats-rapporten het det: «Komiteens studie dokumenterer overgrep og utallige feilgrep fra sent 2001 til tidlig 2009». «CIA-personell, med bistand fra to uavhengige kontraktører, besluttet å starte et program for hemmelig fengsling med udefinert varighet, og bruken av brutale avhørsteknikker i strid med amerikansk lov, internasjonale avtaler og våre verdier.»

Metodene inkluderte:

  • Stressposisjoner der fangene måtte stå lenket mot en vegg i opptil 40 timer, slik at fangenes vekt hvilte kun på en eller to muskler.
  • Simulert drukning («waterboarding»), der fangen bindes til en plate med helling, tekstiler pakkes om ansiktet og vann helles over.
  • Å låses inne i en trang boks, eventuelt dekket med insekter.
  • Å nektes søvn opptil en uke av gangen.
  • Å røske fanger hardt mot en vegg ved hjelp av bånd rundt halsen.
  • Slag mot ansiktet med åpen hånd.

Stanset av Obama

Tillerson (t.v.) blir erstattet av nåværende CIA-direktør Mike Pompeo (t.h.) Scanpix/EPA.
Tillerson (t.v.) blir erstattet av nåværende CIA-direktør Mike Pompeo (t.h.) Scanpix/EPA.

I januar 2009 undertegnet den da nylig tiltrådte president Barack Obama en ordre om å forby CIA fra å holde fanger på ubestemt tid, og å begrense avhørsmetoder til det som er tillatt i hærens feltmanual.

«Disse begrensningene er ikke del av amerikansk lovgivning, og kan bli fjernet ved et pennestrøk av en fremtidig president. De bør stadfestet i lovgivningen», advarte styreleder for Senatets etterretningskomité, Dianne Feinstein, i 2014.

Under presidentvalgkampen i 2016 lovet Trump å hente tilbake simulert drukning som avhørsform, og uttalte på et tidspunkt at «tortur virker». Han har siden gått tilbake på dette.

Senator John McCain (republikaner) ble selv utsatt for tortur i fem og et halvt år, som krigsfange i Vietnam. Han skrev tirsdag på Twitter:

– Krigsforbrytelser

Menneskerettsorganisasjonen ECCHR anmeldte etter offentliggjøringen av senatsrapporten også tidligere CIA-sjef George Tenet, tidligere forsvarsminister Donald Rumsfeld og andre medlemmer av Bush-regjeringene. Organisasjonen anklager dem for krigsforbrytelser.

– De som var ansvarlige for å utforme og gjennomføre tortursystemet, politikere, tjenestemenn, etterretningspersonell, offiserer og advokater, bør stilles for retten, uttalte ECCHRs generalsekretær Kaleck i 2017.

– Ved å etterforske [daværende nestsjef i CIA] Gina Haspel kan Tyskland sikre at utleveringer, mishandling og ulovlig fengsling ikke forblir ustraffet.

Navnene til CIAs agenter er overstrøket i den delen av rapporten som ble offentliggjort, og det er fortsatt uklart nøyaktig hvor omfattende Haspels rolle var, skrev New York Times tirsdag.

61 år gamle Haspel blir CIAs første kvinnelige leder om hun godkjennes av Senatet. I bekreftelseshøringen er det ventet at hun vil bli konfrontert med harde spørsmål om RDI-programmet og hennes rolle i det. Det blir første anledning senatorene får til å stille spørsmål til en som var direkte involvert i programmet.

Les også: CIA-sjefen står ved konklusjonen om at Russland blandet seg i valget

(Artikkelen fortsetter under bildet)

USAs utenriksminister Rex Tillerson fikk sparken av president Trump denne uken. Scanpix/AP.
USAs utenriksminister Rex Tillerson fikk sparken av president Trump denne uken. Scanpix/AP.

– En av de fremste

Haspel får gode skussmål fra flere som har jobbet med henne. Hun har ledet CIAs kontor i London i to perioder og sittet i to av de tre øverste stillingene i CIA.

– Haspel er en av de fremste CIA-offiserene i sin generasjon, og hun har ledet en rekke viktige kommandoer i felt og ved hovedkvarter, sier tidligere direktør for CIAs hemmelige tjenester, John Bennett, til Cipher Brief. Haspel var hans nestsjef og etterfulgte ham i stillingen.

– Hun tok på seg noen av de mest krevende og minst populære oppdragene i Krigen mot terror, ikke fordi hun søkte seg til dem, men fordi hun følte det var hennes ansvar i usikkerheten som rådet etter 11. september-angrepene, sier Bennett.

Han tror også Haspel på nytt vil bli konfrontert med spørsmålet om den hemmelige fangeleiren i Thailand, og det destruerte videomaterialet fra den, i senatshøringen.

– Hun er en utmerket person jeg har blitt godt kjent med, sa president Trump i en kort kommentar utenfor Det hvite hus tirsdag.