Meny

Mistenkte agenter ikke tiltalt for drapet på Kim Jong-uns halvbror

De fire mistenkte nord-koreanerne, fra venstre Song Hac Hong (33), Jong Gil O (55), Jae Nam Ri (56) og Ji Hyon Ri (32), er etterlyst gjennom Interpol, men nevnes ikke i tiltalen mot to kvinner som nå står for retten for drapet på Kim Jong-nam, halvbroren til Nord-Koreas diktator. Foto: NTB scanpix/ Interpol

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag startet rettssaken mot to kvinner for det ekstraordinære drapet på Kim Jong-nam, Kim Jong-uns halvbror. Men fire mistenkte menn nevnes ikke i tiltalen.

Kvinnene, som er fra Vietnam og Indonesia, skal ha sprøytet nervegass i ansiktet på Kim Jong-nam på flyplassen i Kuala Lumpur 13. februar i år.

20 minutter etter døde han av angrepet.

Forsvarerne for de to kvinnene (25 og 27 år gamle) har forsøkt å få fire mistenkte nord-koreanske agenter inkludert i tiltalen, men har ikke lykkes.

Myndighetene i Malaysia har sendt ut en etterlysning for de fire via Interpol, men man har altså ikke inkludert dem i rettssaken som startet mandag.

– De fire hadde planlagt å drepe ham, sa en av forsvarerne, Naran Singh, før rettsaken startet.

Les også: – To kvinner siktes for drap på Kim Jong-nam

– Ikke skyldig

De to kvinnene i 20-åra erklærte seg ikke skyldig etter tiltalen. De skal ha trodd de var med på et TV-show med skjult kamera, og at de ikke visste at det var nervegass som ble sprøytet i Kim Jong-nams ansikt.

Etter angrepet oppsøkte offeret en politimann på flyplassen og ba om hjelp til å finne frem til medisinsk personale.

– Jeg så han hadde væske i ansiktet og var litt rød i øynene, sa politimannen Zulkarnain Sanudin som vitnet mandag, i følge avisen The Star.

Les også: Nord-Koreas ambassadør utsendt fra Malaysia

Ettersøkte nord-koreanere

Drapet sjokkerte en hel verden. Aktor vil under rettssaken legge fram overvåkningsbilder fra flyplassen som viser angrepet. I tillegg sa aktor at de to kvinnene «øvde» på fire andre personer, før de drepte Jong-nam.

Nord-Korea avviser på sin side at de står bak drapet. Rettsaken kommer på et tidspunkt hvor Nord-Korea og lederen Kim Jong-un allerede er under press. Landet har i lengre tid provosert omverden og særlig USA med atomprøvesprengninger og rakettoppskytninger.

De fire nord-koreanske statsborgerne som ikke er til stede under rettssaken, er alle ettersøkt av Interpol for drap. Den yngste av dem er 32 år gammel, den eldste 56.

Les også: Trump mener forhandlinger med Nord-Korea er bortkastet tid

Populært