Den russiske skiskytterlegenden Anfisa Reztsova (58) er død: Nå hylles hun

Anfisa Reztsova sikret Russland stafettgull under Lillehammer-OL i 1994.
Anfisa Reztsova sikret Russland stafettgull under Lillehammer-OL i 1994. Foto: Per Løchen / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den russiske skiskytterlegenden pådro seg et hjerteinfarkt tidligere i år. For få dager siden ble hun sendt til sykehus i bevisstløs tilstand. Fredag døde 58-åringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun var blant annet kjent for være den eneste utøveren som har vunnet olympiske gullmedaljer i både langrenn og skiskyting.

Reztsova (58) var dessuten en av få idrettsutøvere som har vunnet gull ved tre OL på rad under tre forskjellige flagg, ifølge Wikipedia. Først med Sovjetunionen i 1988, så med Unified Team i 1992, og til sist med den russiske føderasjonen i 1994, samme år som hun vant OL-gull på Lillehammer.

Hylles: – Hun var unik på alle måter

Nå står russiske idrettslegender i kø for å hylle hennes innsats. Hun beskrives som unik, som et fenomen og med et sjeldent vinnerinstinkt.

– Hun var unik på alle måter. Det er trolig ingen i sovjetisk og russisk idrett som kunne vinne medaljer i to idretter. Hun hadde et vanvittig fokus på å vinne, sier den russiske skiskytterhelten Vladimir Dratsjov til nyhetsbyrået Tass.

Ifølge en uttalelse fra Det russiske skiskytterforbundet regnes Reztsova fortsatt som en av de mest suksessrike idrettsutøverne i russisk vintersporthistorie.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Innrømmet bruk av prestasjonsfremmende medisiner

Under folkefesten på Lillehammer-OL i 1994 dominerte den russiske skiskytteren Anfisa Reztsova under OL-stafetten. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix
Under folkefesten på Lillehammer-OL i 1994 dominerte den russiske skiskytteren Anfisa Reztsova under OL-stafetten. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix

Anfisa Reztsova startet som langrennsløper og vant sin første internasjonale gullmedalje under VM-stafetten i 1985. Hun vant senere stafettgull i 1988, og plukket edelt metall som langrennsløper i flere VM og OL i årene som fulgte.

I 1989 byttet Reztsova til skiskyting. Som skiskytter vant hun blant annet stafettgull under VM i 1992 i Albertville, og under OL på Lillehammer i 1994.

Etter å ha slitt litt på midten av 1990-tallet byttet Reztsova tilbake til langrenn i 1998. Hun vant sin tredje stafetttittel under VM i 1999, før hun trakk seg tilbake.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at karrieren var over innrømmet Reztsova overfor det russiske skimagasinet Ski Sport at hun hadde brukt prestasjonsfremmende medisiner i sesongen 1998-99, skriver olympics.com.

Kalte nordmenn «kakerlakker»

I mars 2023 pådro Reztsova seg et hjerteinfarkt, og på grunn av lavt hemoglobin fikk hun flere blodoverføringer. Ifølge russiske Telegram skal Reztsova ha blitt sendt til sykehus i bevisstløs tilstand, og blitt innlagt ved intensivavdelingen den 15. oktober, skriver Aftenposten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da Russland invaderte Ukraina i 2022 reagerte hun kraftig da norske skiskyttere krevde at russiske idrettsutøvere skulle ekskluderes fra internasjonale konkurranser. Reztsova sammenlignet nordmenn med kakerlakker, og argumenterte med at Norge bare ønsket å kvitte seg med sine argeste konkurrenter, og at russiske idrettsutøvere alltid ville være bedre enn de norske.

Har to skiskytterdøtre

Anfisa Reztsova etterlater seg to døtre, som også er skiskyttere: Kristina Reztsova og Daria Virolaynen.

I russiske medier hylles Reztsova for sin enorme idrettskarriere, og som en av de største idrettsstjerner Russland noensinne har fostret.

I løpet av langrennskarrieren vant hun totalt fem VM-medaljer, inkludert tre gull.

Hun ble olympisk mester i langrenn to ganger med stafettlaget, før hun fortsatte å imponere som medaljesanker for det russiske skiskytterlandslaget.