Jelena Välbe advarer mot russisk OL-deltakelse under nøytralt flagg

I et intervju med det russiske sportsnettstedet Championat, forteller den russiske skipresidenten Jelena Välbe at hun var redd for de russiske utøverne da de var i Oslo i mars 2022.
I et intervju med det russiske sportsnettstedet Championat, forteller den russiske skipresidenten Jelena Välbe at hun var redd for de russiske utøverne da de var i Oslo i mars 2022. Foto: Fredrik Hagen / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det vil forårsake hat og harme i hjemlandet, og føre til splittelse i samfunnet, mener hun.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den russiske skipresidenten Jelena Välbe (54) sier hun var redd for de russiske utøverne da de var i Oslo i mars 2022, og etter hvert ble kastet ut av verdenscupen.

I intervjuet med det russiske sportsnettstedet championat.ru , gjengitt av VG , uttrykker hun også sin støtte til Russlands president Vladimir Putin og hans regime.

Advarer mot russisk OL-deltakelse under nøytralt flagg

Ikke at det tidligere har vært noen tvil om at Välbe er en Putin-tilhenger. Da VG intervjuet henne i 2017, stilte hun for eksempel opp i Putin-T-skjorte.

– Fra første valg har jeg stemt på Vladimir Vladimirovitsj (Putin). Fra første valgkamp var jeg hans fortrolige, og jeg har aldri angret på det. Jeg har aldri tvilt på den mannen. Han elsker Russland hundre ganger mer og gjør alt som står i sin makt for oss, sier Välbe til sportsnettstedet.

Välbe trekker også fram krigen når det snakkes om hvorvidt Russland skal få delta i OL under nøytralt flagg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Soldatene våre ligger i skyttergravene ved frontlinjen og risikerer livet hver dag slik at vi kan leve i fred, slik at flagget vårt fortsatt vaier stolt over hodet på oss.

Välbe mener en russisk OL-deltakelse under nøytralt flagg vil forårsake hat og harme i hjemlandet, og føre til splittelse i samfunnet.

– Jeg hadde en forferdelig frykt

I intervjuet blir den russiske skipresidenten spurt om hun noen gang blir redd. Da trekker hun frem hendelsen med de russiske utøverne i Oslo i mars i fjor.

I forkant av verdenscupløpet i Holmenkollen hadde flere tatt til orde for at russiske løpere måtte utestenges. Dette var i dagene etter at Russlands invasjon av Ukraina var et faktum.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Natt til onsdag 2. mars ble Russlands smøretrailer utsatt for hærverk, og Norges skipresident Erik Røste kunne fortelle at det hadde kommet inn flere trusler mot de russiske utøverne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Truslene kommer fra folk i Norge som sier at de russiske utøverne må gjerne starte, men de kommer ikke i mål, sa Røste.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Slik så den russiske smøretraileren ut etter hærverket i mars i fjor. Foto: Torstein Bøe / NTB
Slik så den russiske smøretraileren ut etter hærverket i mars i fjor. Foto: Torstein Bøe / NTB

Det hele endte med at de russiske løperne måtte forlate Oslo før rennene startet.

– Jeg var veldig redd da laget vårt kom tilbake fra Norge etter å ha blitt utestengt fra verdenscupen. Jeg hadde en forferdelig frykt. Jeg var ikke med laget til Norge, men var hele tiden i kontakt med utøvere og trenere og andre – som hele tiden informerte meg om hvor de var, forteller Välbe i intervjuet.

Se video: Marte Olsbu Røiseland: – Mye følelser