Russerne reagerer på Bjørgen-avsløring: – Nordmenn er uærlige

Tårene trillet og det var vanskelig å sove, fortalte Marit Bjørgen etter sjokktelefonen om avvik i prøvene etter Ski-VM i Lahthi i 2017. Bjørgen har vunnet åtte gull-, fire sølv- og tre bronsemedaljer i OL. I VM har hun vunnet 26 medaljer, hvorav 18 gullmedaljer. Foto: Terje Pedersen / NTB
Tårene trillet og det var vanskelig å sove, fortalte Marit Bjørgen etter sjokktelefonen om avvik i prøvene etter Ski-VM i Lahthi i 2017. Bjørgen har vunnet åtte gull-, fire sølv- og tre bronsemedaljer i OL. I VM har hun vunnet 26 medaljer, hvorav 18 gullmedaljer. Foto: Terje Pedersen / NTB Foto: Terje Pedersen / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kaller nordmenn for «hyklere».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunnen for de kraftige russiske reaksjonene er de nye avsløringene i boken «Vinnerhjerte: Historien om Marit Bjørgen».

Her forteller skidronningen selv åpent om den dramatiske situasjonen som oppsto i etterkant av en dopingtest som ble tatt under Ski-VM i Lahti vinteren 2017.

– Jeg tenkte at det ikke er mulig

Da landslagslege Petter Olberg tok kontakt kunne han fortelle at dopinglaboratoriet i Finland hadde funnet et avvik i prøven hun hadde avgitt etter tremila.

Sjokkbeskjeden fikk det til å gå kaldt nedover ryggen på tidenes største norske vinterolympier. Hun fikk deretter en fysisk reaksjon i form av tårer, pustebesvær og kvalme etter samtalen.

– Jeg fikk skikkelig klump i magen. Nå hadde man vært gjennom det med Martin og Therese, og jeg tenkte at det ikke er mulig, forteller Bjørgen i boken.

Det er disse opplysningene som nå får russiske utøvere og idrettsledere til å sette kaffen halsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nordmenn er uærlige

Den russiske landslagstreneren Egor Sorin sier at han er sjokkert, mens sportskommentator i russiske MatchTV, Dmitri Gubernjev, reagerer med vantro.

– Andre vil alltid trekke opp våre gamle saker. Nordmenn er uærlige, de er løgnere og hyklere, sier Gubernjev ifølge xc-ski.de.

Presidenten i Russlands skiforbund, Jelena Välbe, er heller ikke nådig.

– Jeg er litt sjokkert over disse nyhetene. Jeg har alltid sett på henne, og vil fortsatt se på henne, som en fantastisk utøver, men jeg har alvorlige spørsmål til de som bestemmer hva som tolkes som doping . Hva regnes som doping og hva slags straff burde gis, spør Välbe ifølge Daily Skier , skriver Nettavisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tårene trillet

Marit Bjørgen slapp imidlertid med skrekken da Det internasjonale skiforbundet (FIS) to uker etter sjokkbeskjeden om avvik i prøvene hadde konkludert med at forklaringene hennes stemte overens med funnene til laboratoriet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men jeg klarte jo ikke å slippe det helt. Tårene trillet og det var vanskelig å sove, det var vanskelig å slappe av også dagen etterpå, fortalte Bjørgen til NRK.

Marit Bjørgen har vunnet åtte gull-, fire sølv- og tre bronsemedaljer i OL. I VM-sammenheng har hun vunnet 26 medaljer, hvorav 18 gullmedaljer.

Bjørgen er samboer med den tidligere kombinertløperen og olympiske mester Fred Børre Lundberg. Sammen har de to barn.