Overrasket etter massefrafall i langrennsleiren

<p>Therese Johaug og flere andre landslagsløpere stiller ikke start i Toppidrettsveka. </p>
Therese Johaug og flere andre landslagsløpere stiller ikke start i Toppidrettsveka.  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

En lang rekke profilerte norske langrennsløpere har meldt frafall til Toppidrettsveka. Det får tidligere tidligere proffsyklist Mads Kaggestad til å sperre opp øynene.

Toppidrettsveka starter torsdag med renn på Hitra og avsluttes lørdag i Trondheim. Men det blir uten flere av de største langrennsstjernene på startstreken.

Blant annet stiller ikke Therese Johaug til start. Johaugs treningsbelastning har vært for høy, skrev Norges Skiforbund i en pressemelding onsdag.

Heller ikke Ragnhild Haga, Heidi Weng, Maiken Caspersen Falla, Sjur Røthe, Håvard Solås Taugbøl, Marte Mæhlum Johansen, Ansgar Evensen eller Julie Myhre deltar i Toppidrettsveka, av ulike grunner.

– Jeg skjønner ingenting

Tidligere proffsyklist og nåværende TV 2-ekspert Mads Kaggestad. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Tidligere proffsyklist og nåværende TV 2-ekspert Mads Kaggestad. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Det får tidligere proffsyklist og nåværende TV 2-ekspert, Mads Kaggestad, til å reagere.

Han sier til VG at han er overrasket over at løperne har trent såpass hardt, og at de nå må justere. I tillegg påpeker han at Toppidrettsveka er et showarragement, uten noen særlig form for press.

– Jeg stusser litt på at et så erfarent lag går på en slik smell nå. Jeg skjønner ingenting, sier Kaggestad til avisen.

Espen Bjervig, langrennssjef i skiforbundet, sier til VG at det er tilfeldig at såpass mange utøvere melder forfall.

– Det er gjerne på den tiden her man trener veldig mye. Man må ta det på forhånd før det bikker helt over. Nå må noen stoppe opp litt og hente overskudd før de kan kjøre på igjen senere. Man må ta belastningstegn alvorlig, sier Bjervig, som støtter Kaggestads mening om at Toppidrettsveka er mer show enn alvor.

Johaug har ikke respondert som forventet

Ifølge pressemeldingen fra skiforbundet har Johaug ikke respondert som forventet på treningsøktene de siste dagene, og nå har hun i samråd med trener og helseteam besluttet at hun ikke kan delta i rulleskirennene på Hitra, i Aure og Trondheim.

– Det blir nok rart for meg ikke å delta i Toppidrettsveka som jeg har konkurrert i så mange ganger og hatt stor glede av, sier Johaug.

Haga har som Johaug justert treningsbelastningen etter en sommer med høy belastning. Også hun dropper samlingen i Meråker. Weng er forkjølet, men er i bedring og håper å være tilbake i trening i løpet av en ukes tid.

Falla har fått en overbelastning i øvre del av ryggen som gjør at 20 kilometer staking blir krevende. Hun ønsket å gå fredag og lørdag, men reglementet tillater ikke det.

Røthe har siste uke ikke delta på mennenes landslagssamling i Steinkjer fordi han etter Blink-festivalen ikke har respondert som forventet på trening. Taugbøl har en kranglete hofte og må trene med litt mindre belastning.

Sundby står også over

Marthe Mæhlum Johansen er student i et skolemiljø som har fått påvist coronasmitte. Hun er derfor satt i karantene og følges opp i tråd med helseteamets retningslinjer.

Evensen har vært forkjølet, og Toppidrettsveka kommer for tidlig for ham. Myhre pådro seg kink i nakken på et hurtighetsdrag og har fått behandling. Også for henne kommer helgens renn for tidlig.

Heller ikke Martin Johnsrud Sundby stiller til start i Toppidrettsveka.

Sundby, som foran denne sesongen ble vraket fra landslaget, sliter med vond rygg og tar ikke sjansen på å stille til start under Toppidrettsveka, skriver NRK.

Les også: Også Martin Johnsrud Sundby står over Toppidrettsveka