– Vi trenger ikke syke nordmenn i denne sporten

Den finske langrennssjefen som ble tatt med nesten hele laget dopet i 2001, langer nok en gang ut mot norske skiløpere: – Langrennsporten har det mye bedre hvis ingen overlegne norske astmatikere deltar i verdenscupen, sier Kari-Pekka Kyrö.
Den finske langrennssjefen som ble tatt med nesten hele laget dopet i 2001, langer nok en gang ut mot norske skiløpere: – Langrennsporten har det mye bedre hvis ingen overlegne norske astmatikere deltar i verdenscupen, sier Kari-Pekka Kyrö. Foto: NTB scanpix/ Ilta-Sanomat
Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2001 var han sjef da store deler av det finske landslaget ble tatt i doping. Nå raser han mot norske løpere: – De kan ha sin egen astma-cup.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kari-Pekka Kyrö var finsk langrennssjef frem til nesten hele laget ble tatt i doping under Lathi-VM i 2001. Han ble da sett på som hovedmannen bak den organiserte dopingen, og ble utestengt fra alle idrettslige verv og jobber på livstid.

Nå raser han mot de norske skiløperne som har dominert sporten de siste årene:

– Langrennsporten har det mye bedre hvis ingen overlegne norske astmatikere deltar i verdenscupen, sier Kyrö til avisen Ilta-Sanomat.

Uttalelsene kommer etter at Astrid Uhrenholdt Jacobsen kritiserte det harde programmet som FIS la opp til for neste sesong. Hun mente skiløperne risikerte astrengelsesastma når det legges opp til 41 konkurranser i en sesong uten VM eller OL.

Kari-Pekka Kyrö skal i avisen ha stemplet Jacobsen som løgner og også sagt:

– Vi trenger ingen syke nordmenn i denne sporten. De kan arrangere sin egen astma-cup sammen med andre astmatikere, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I februar var han ute og mente Norge slapp lettere unna skandaler enn Russland, noe svenskene skulle ha skylden for:

– Svenskene er hyklere og bidrar til taushet. Når noe går galt hos nordmennene, stiller svenskene opp for å forsvare dem, sa han da, i følge TV2.

Tidligere angrep

Kyrö deltok også i den finske dokumentaren fra 2012 der det fremkom påstander om at norske langrennsløpere dopet seg på 1990-tallet.

I den svenskspråklige finske avisen Hufudstadsbladet får han motbør. Her stemples Kyrö som sjefsarkitekten bak den organiserte finske dopingen under VM på hjemmebane.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I en kommentarartikkel slås det fast at nyere forskning bekrefter tendensen av at stadig flere toppidrettsutøvere pådrar seg anstrengelsesastma. Det vises i den forbindelse til en undersøkelse som blir gjengitt i European Clinical respiratory Journal. Det blir også poengtert at stadig flere finske løpere benytter seg av astmamedisin for åpne irriterte luftveier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Skitsnack»

Avisen mener Kyrös uttalelser er «skitsnack», er uttrykk for en konspirasjonsteori og at de avslører at han er fullstendig inkompetent i spørsmål om legemidler.

Hufudstadsbladet slår også fast at bakgrunnen til den norske suksessen heller er å spore i landets store bredde og ressurser, samt at Norge ved hjelp av gode smørere og teknikk har oppnådd mer enn med bloddoping.

Aktuelt: – Ski-VM-skandalen ingen overraskelse