Meny

Beskyldninger om korrupsjon i internasjonal skiskyting

– Denne saken viser hvor hjelpeløse systemene er

Tidligere IBU-president Anders Besseberg er i hardt vær. Ifølge avisen Le Monde skriver WADA i en konfidensiell rapport at Russland tilbød penger for hjelp til å hindre at dopede utøvere ble avslørt. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Tidligere IBU-president Anders Besseberg er under etterforskning. Blant annet er han mistenkt for å ha skjult dopingprøver.

– Jeg lar meg aldri overraske av det som avsløres i internasjonal idrett på ledernivå. Det er ingen kjempeoverraskelse at det har vært doping i skiskyting. Det er heller ingen overraskelse at prøver manipuleres og at særforbund beskytter utøverne. Dette er et speilbilde av avsløringer i andre særforbund, sier TV 2s antidopingekspert Mads Kaggestad til ABC Nyheter.

Onsdag bekreftet IBU at østerriksk politi tirsdag gjennomførte en razzia i det internasjonale skiskytterforbundets kontorer i Salzburg, og at det var relatert til en etterforskning av IBUs tidligere president Anders Besseberg og generalsekretær Nicole Resch.

Det er også gjort en politirazzia i Norge.

Besseberg avviser å ha hjulpet Russland å skjule russiske dopingsaker slik han mistenkes for i en fortrolig WADA-rapport avisen Le Parisien har fått tilgang til.

– Det stemmer ikke. Jeg har ikke skjult en eneste dopingutøver, sier Besseberg til Nettavisen.

Torsdag trakk han seg som IBU-president.

WADA: Russerne påvirket Besseberg

Verdens antidopingbyrå (WADA) bekrefter overfor nyhetsbyrået AFP at man har gjennomført en gransking av IBUs aktiviteter, og at man kontaktet politiet både i Norge og Østerrike samt Interpol.

– Vi kan bekrefte at denne saken er relatert til doping, sier en talsmann for WADA til AFP.

Russland prøvde å kjøpe den tidligere IBU-lederes taushet for å skjule doping, står det i en konfidensiell WADA-rapport som den franske avisen Le Monde har sett.

Ifølge den 16 sider lange rapporten har IBU «gjort alt for at det ikke skal åpnes dopingsaker mot russerne», skriver avisen.

– Hovedformålet med korrupsjonen er å beskytte dopede russiske utøvere, konkluderes det i rapporten, som ble utarbeidet i slutten av 2017. Le Monde omtaler den onsdag kveld på sitt nettsted.

Ifølge Le Monde mener WADA at russerne greide å påvirke både Besseberg og Resch.

Les også: Dopingvarsler: – I skiskyting blir blodpass-systemet manipulert og sabotert

– Systematisk svindel

Antidopingbyrået skal ha vært bekymret over Bessebergs «stadige støtte til russiske interesser» og at VM i 2021 ble tildelt Russland.

TV 2s antidopingekspert Mads Kaggestad er ikke overrasket over beskyldningene om korrupsjon i internasjonal skiskyting. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Dette er systematisk svindel. Det er veldig bra at det ryddes opp. Også må vi ta forbehold om at denne saken er under etterforskning, og at vi venter på bevis. Men noe hold må det jo være i det som foreløpig har kommet frem, ettersom politiet er på banen, sier Mads Kaggestad.

Han mener at systemet er «hjelpeløst».

– Det er en seier for rene utøvere at det tas tak, men denne saken viser hvor hjelpeløse systemene er. Det må politi og varslere på banen hver eneste gang for at det skal skje noe, sier Kaggestad til ABC Nyheter.

Videre sier TV 2-eksperten at idretten er avhengig av hjelp til etterforskningen, og at de trenger bistand fra politiet.

– Nå blir det gjort skikkelig. Det blir for tamt hvis antidopingorganisasjonene gjør jobben.

Hanevold: – Besseberg har gjort mye bra

Tidligere skiskytter Halvard Hanevold er overrasket over saken.

Halvard Hanevold mener Anders Besseberg har gjort mye bra for internasjonal skiskyting. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

– Ja, jeg er overrasket over at det er razziaer, og de beskyldningene som kommer frem, sier han til ABC Nyheter.

Hanevold mener det er for tidlig å si noe om hvordan dette påvirker Norge som skiskytternasjon.

– Det kommer an på hvordan dette utvikler seg. Det viktigste er at dette håndteres med full åpenhet, påpeker han.

– Hva er ditt inntrykk av Anders Besseberg?

– Jeg har kjent Anders i mange år, og han har gjort veldig mye bra for internasjonal skiskyting, sier Hanevold.

– Det er en fryktkultur i skiskyting

Besseberg har vært president i IBU siden 1992. Mads Kaggestad mener det er altfor lenge.

– Jeg skjønner ikke at han har vært president over så lang tid når det har vært så mye misnøye blant utøverne. Det jeg registrerer med Besseberg er at han ikke har så mye tillit i eget miljø. Jeg opplever at det er en fryktkultur i skiskyting. Utøverne tør jo ikke å uttale seg, sier han.

Den kjente russiske dopingvarsleren Gregorij Rodtsjenkov er intervjuet av NRK på hemmelig sted i USA. Han kommer med kraftige beskyldninger mot IBU.

Russeren hevder at forbundet var med på å «manipulere og sabotere» russiske skiskytteres blodpass før OL i Sotsji.

– I skiskyting blir blodpass-systemet manipulert og sabotert, sier Rodtsjenkov.

– Han prøver å gjøre opp for tidligere synder

Han var leder for antidopinglaboratoriet i Moskva og en nøkkelmann da utbyttingen av dopede russeres prøver skal ha funnet sted under Sotsji-OL i 2014. Han er varsleren som mer enn noen bidro til at dopingskandalen i Russland ble kjent i full bredde.

– På nåværende tidspunkt er det lite som tilsier at Rodtsjenkov ikke skal betraktes som troverdig, sier jurist og CAS-ekspert Robin Mackenzie-Robinson til ABC Nyheter.

– Hva tror du er årsaken til at han velger å gå ut med disse beskyldningene?

– Det kan virke som han har dårlig samvittighet og prøver å gjøre opp for tidligere synder ved å avsløre doping og korrupsjon i idretten som han har kjennskap til. Rodtsjenkov har tidligere uttalt at han ønsker å beskytte de rene utøverne mot utøverne som doper seg. Dette hevder han at han skylder idretten og de rene utøverne, forklarer Mackenzie-Robinson.

Populært