Meny

Olympiatoppen snur: – Utvilsomt til utøvernes beste

Robin Mackenzie-Robinson mener det er bra at Olympiatoppen har snudd. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jurist og CAS-ekspert Robin Mackenzie-Robinson gir honnør til Olympiatoppen etter helomvendingen.

– Honnør til Olympiatoppen for at de gjør helomvending, og faktisk går ut med informasjon om medisinske fritak under dette OL. Dette er utvilsomt til utøvernes beste, ettersom de slipper ytterligere mistenkeliggjøring, sier Robin Mackenzie-Robinson, ABC Nyheters dopingekspert.

Mackenzie-Robinson er jurist og har skrevet masteroppgave om dopingreglementet. Han har blant annet vurdert flere avgjørelser fra Idrettens voldgiftsrett (CAS).

Forrige uke skrev ABC Nyheter om at Olympiatoppen har tatt med de kontroversielle stoffene Kenacort og Celeston med i kofferten til OL i Sør-Korea.

Robin Mackenzie-Robinson uttalte da at Norge tøyer antidopingregelverket ved at Olympiatoppen ikke kan avkrefte at Celeston og Kenacort har vært brukt i konkurranser.

Olympiatoppen sier nå til TV 2 at det ikke er gitt medisinske fritak (TUE) til noen i den norske OL-troppen.

«Vidunderdop»

Et medisinsk fritak (TUE) er en tillatelse gitt på grunn av skade/sykdom til å bruke et ellers forbudt stoff i konkurranse.

– Det er ingen av utøverne i den norske OL-troppen som har fått kortisonsprøyte av vårt støtteapparat under OL, og det er ingen søknader om TUE fra Norge i OL, svarer lederen for Olympiatoppens helseteam i OL, Mona Kjeldsberg, i en epost til TV 2.

World Anti-Doping Agency (WADA) jobber for å forby bruken av Kenacort og Celeston. De har blitt brukt av flere av verdens største sykkellag. Stoffene har blant annet blitt funnet i prøvene til Lance Armstrong.

Stoffene har en sterk betennelsesdempende effekt, og kan kun brukes i konkurranse om utøverne har fått et medisinsk fritak.

Den tidligere danske syklisten, Michael Rasmussen, har tidligere beskrevet stoffene som «vidunderdop», ifølge TV 2.

– Uten media hadde ikke informasjonen kommet

Olympiatoppen ville først ikke si noe om det er gitt dette fritaket etter at Norge har tatt med seg forbudte stoffer, som kortison med prestasjonsfremmende egenskaper til Pyeongchang. De har henvist til taushetsplikten, men Helsedirektoratet og Antidoping Norge har sagt at argumentet om taushetsplikt ikke gjelder i denne saken. Derfor har man valgt å snu i saken.

– Saken viser også at det nytter å stille kritiske spørsmål, samt å ha fokus på temaet. For hadde det ikke vært for oppslagene i media tviler jeg på at denne informasjonen hadde kommet ut, sier Robin Mackenzie-Robinson.

– Ønsker å strekke oss langt

Daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, synes Norge er et bra antidopingforbilde.

– Ja, jeg mener Norge har etablert et godt og trygt antidopingarbeid. Sånn burde det være i alle idrettsnasjoner. Et viktig grep er at vi har en fri stemme og organisasjon, påpeker Solheim overfor ABC Nyheter.

I svaret fra Kjeldsberg står det blant annet også:

«Olympiatoppen har, i motsetning til andre nasjoner vi sammenlignes med, valgt å være fullstendig åpne om hvilke medisiner vi har med til OL. Vi ønsker å strekke oss langt i åpenhet rundt medisinske spørsmål, men vi må samtidig ivareta personvern og taushetsplikt på vegne av utøverne, slik alle mennesker har rett på. Etter innspill fra Helsedirektoratet, har vi revurdert prinsippet knyttet til TUE for OL-troppen som stor gruppe. Av hensyn til personvernet, vil dette prinsippet i fremtiden ikke gjelde på landslagsnivå/idrettsspesifikt nivå»

Mona Kjeldsberg er Olympiatoppens leder for helseteamet under OL i Pyeongchang. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

«Olympiatoppen bringer med seg to typer kortison til OL (Celeston, Kenacort-T). Dette er medisiner vi har beredskap mot akutt oppståtte skader eller sykdom. Kortison kan brukes ved betennelser i sener og ledd, og er tillatt brukt i konkurranser. Kortison kan også settes som en sprøyte i muskulaturen ved allergiske reaksjoner. Denne bruken av kortison er ikke tillatt i konkurranse, med mindre det foreligger en godkjent TUE på forhånd.»

Hun sier til TV 2 at hun forventer å ha med det meste av de medisinene man har tatt med til OL og Paralympics tilbake til Norge. Ved siden av kortison, har også helseteamet med seg over 6000 doser astmamedisin.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært