Johaug får finsk støtte: – Det gjør meg kvalm

<p>Therese Johaugs dopingdom har også blitt diskutert i Finland.</p>
Therese Johaugs dopingdom har også blitt diskutert i Finland. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Therese Johaug får uventet støtte av en finsk TV-sjef.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Johaug fikk i august sin endelige dom da Idrettens voldgiftsrett (CAS) ila henne en 18 måneder lang utestengelse.

Et snaut år tidligere hadde langrennsstjernen testet positivt for det forbudte stoffet clostebol etter å ha brukt en krem for en solbrent leppe.

Dopingsaken har fått stor oppmerksomhet i Norge, men også i andre land har saken blitt heftig diskutert.

Les også: Slik er Johaugs forhold til landslagslegen nå

– Ille berørt

Nå går nyhetssjefen for den finske TV-kanalen YLE, Christoffer Herberts, ut mot de som sammenligner Johaugs dom med den organiserte dopingen som har foregått i Russland.

– Den finske holdningen der man på en måte prøver å sammenligne det russiske jukset med Therese Johaug, gjør meg ille berørt. Jeg har ikke tall på hvor mange saker jeg har lest som dreier seg om at doping er doping. Slik er det jo ikke i det hele tatt. Det finnes en enorm bredde av doping, sier han til sin egen kanal.

Han liker ikke skadefryden finnene viser.

– Skadefryden som finnes i Finland rundt det som skjedde med Johaug gjør meg kvalm. Jeg synes at Therese Johaug er et offer, og jeg synes veldig synd på henne. Det som skjedde i Russland er så pill råttent at det ikke engang fortjener å nevnes i samme setning som Johaug, mener han.

Les også: Glemte å fjerne Johaug-bilde: – Bør ikke assosiere seg med juks

– Hun stolte på legen

Også den svenske alpinlegenden Ingemar Stenmark har de siste dagene kastet seg inn i Therese Johaug-debatten.

Han bruker sakene til Johaug og den svenske mellomdistanseløperen Abeba Aregawi som eksempler på at ansvarsspørsmålet ikke trenger å være svart-hvitt.

– Ta det som skjedde med Aregawi. Hun fikk hard medfart i Sverige til tross for at man aldri har kunnet bevise at hun var dopet. Ja, hun hadde fått i seg hjertemedisin, men var hun klar over det selv? Eller var det en lege som ga henne det? Skal man kunne stole på en lege? Jeg synes det er interessant å diskutere slike saker. Man må alltid forsøke å se alt fra ulike hold, sier Stenmark til Expressen og fortsetter:

– Det samme gjelder Therese Johaug. Jeg tror ikke at hun dopet seg, med derimot at det var en feil. Hun stolte på legen sin, og det synes jeg man må kunne få lov til.

Personvernpolicy