Meny

Svensk skiekspert: – Mishandlingen av Northug fortsetter

Den svenske langrennskommentatoren Tomas Pettersson mener det er ubegripelig at Petter Northug vrakes fra Tour de Ski. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Tomas Pettersson forstår ikke hvorfor Petter Northug ikke får gå Tour de Ski.

Torsdag ble det klart at Petter Northug ikke får gå årets Tour de Ski. 31-åringen er satt opp som førstereserve.

Tomas Pettersson, kommentator og langrennsekspert i svenske Expressen, forstår lite av at Northug ikke får gå Tour de Ski.

– Den norske landslagsledelsen fortsetter mishandlingen av Northug. For meg er det ubegripelig, påpeker han til sin egen avis i et videointervju.

Pettersson tror at vrakingen vil ødelegge Northugs oppkjøring til OL.

– Petter Northug sier at han vil være med, at han er i form til å være med, likevel mener altså Vidar Løfshus, Tor Arne Hetland og resten av de nissene at løpere som Sjur Røthe og Finn Hågen Krogh, som har vært i ussel form til nå, bør med i stedet, sier svensken videre.

I uttaksmeldingen fra Norges Skiforbund er det en skissert en OL-plan for Northug som innebærer skandinavisk cup i svenske Piteå, NM på Gåsbu og deretter verdenscup i Planica.

– Det er ødeleggende

På kvinnesiden velger Marit Bjørgen å stå over Tour de Ski. Det samme gjør de svenske stjernene Charlotte Kalla og Stina Nilsson.

Vinterens beste langrennsløper så langt, Johannes Høsflot Klæbo, har også valgt å stå over Tour de Ski.

Pettersson mener at touren har mistet sin status blant utøverne.

Vidar Løfshus og Tor-Arne Hetland. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Seertallene vil synke dramatisk. Det er et stort problem. Det er ikke bare synd, det er ødeleggende. Man må gjøre noe, tvinge løperne til å være med eller endre starttidspunktet. Eller kanskje til og med tilby startpenger til de aller beste. For slik kan vi ikke ha det, sier han.

Tour de Ski starter lørdag 30. desember, og avsluttes 7. januar 2018.

Sundbys helse kan åpne for Northug

Martin Johnsrud Sundby sliter med luftveiene og får ikke lov til å trene utendørs, kun ni dager før Tour de Ski starter.

Langrennsløperen fikk torsdag svar på flere prøver etter å ha tatt en full helsesjekk.

Til VG forteller landslagslege Petter Olberg at Sundby sliter såpass med luftveiene at han tvinges til å trene innendørs.

– Han har en del plager med luftveiene sine som vi nå holder på å få orden på. Det er der det største problemet ligger enn så lenge. Vi har noen prøver som er sendt til analyse, som vi ikke har fått svar på ennå, sier han til avisen og fortsetter.

Olberg sier de ennå ikke har konkludert med om Sundby kan gå Tour de Ski.

Luftveisproblemene kan gi en åpning for Petter Northug.

Populært