Meny

Adressa-kommentator: – Northug bør tilbake på landslaget

Petter Northug på fredagens pressekonferanse i forbindelse med helgens verdenscuprenn på Lillehammer. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Det begynner å haste for Petter Northug hvis han skal gå for Norge i OL. – Det er krise, mener langrennsekspert.

Adressa-kommentator Kjetil Kroksæter mener Petter Northug må tenke nytt. I en kommentar skriver han at han er sikker på at Northug kan slå tilbake.

«Men den jobben krever at han tar et oppgjør med seg selv. I stedet for å lete etter snarveier, bør han vurdere en retur til landslaget», skriver Kroksæter.

Til ABC Nyheter sier han at Northug trenger mer struktur og impulser.

– Petter går litt sine egne veier, men jeg tror han har godt av å komme tilbake på landslaget. Da får han også bedre matching på trening, sier Kroksæter.

Videre sier han at kjemien var dårlig mellom Northug og landslaget, da førstnevnte valgte å stå utenfor for noen år siden.

– Er apparatet rundt Northug godt nok?

– Det synes jeg er vanskelig å svare på, men ja, jeg tror det, sier Kroksæter til ABC Nyheter.

– Blitt offer for annerledes gåing

Northug har de siste seks månedene trent sammen med Chris Jespersen. Sistnevnte har tidligere blant annet blitt nummer to sammenlagt i Tour de Ski.

Stig Rune Kveen har trent Northug siden 2014.

– Petter Northug er blitt offer for annerledes gåing i renn. Tidligere gikk hele feltet og så på hverandre til det var igjen en kilometer, da vant Northug alltid spurten. Men nå når Martin Johnsrud Sundby for eksempel går hardt fra start, klarer ikke Northug å henge med, sier Krokstæer.

Adressa-kommentatoren tror Northug får flere sjanser til å bevise god form før OL.

– Jeg tror han får gå Tour de Ski, og Petter liker å gå seg i form på denne måten, påpeker han.

Les også:   Svensk rival: – Jeg tror Northug har gjort sitt på toppnivå

Klæbo usikker på Tour de Ski

Verdens beste langrennsløper så langt i årets sesong, Johannes Høsflot Klæbo, har ikke bestemt seg for om han vil gå Tour de Ski eller ikke.

– Jeg er usikker på hva jeg gjør. Jeg kommer til å ta en beslutning etter rennene i Davos, tidligst, sier Klæbo.

Rennene i Davos er førstkommende helg.

Landslagsledelsen mener han ikke bør stille i Tour de Ski.

– Personlig, og slik vi har diskutert det i trenerteamet, så tror vi det beste er at han ikke går Tour de Ski, sa Vidar Løfshus til Adresseavisen for en drøy uke siden.

Klæbo hevder at han skal ta beslutningen selv.

Lekene i Sør-Korea går av stabelen en knapp måned etter touren.

Svak sesongstart

Petter Northug har hatt en turbulent sesongåpning. Han valgte å stå over den svenske sesongåpningen i Bruksvallarna. Deretter ble han syk, og 31-åringen gikk ikke den nasjonale åpningen på Beitostølen. Det førte til at han ikke fikk gå verdenscupåpningen i Kuusamo, noe Northug var sterkt uenig i.

Dretter harselerte han med lagkamerater på landslaget og landslagets ledere.

Northug gikk helgens sprint under verdenscupen på Lillehammer, men ble slått ut i prologen. Søndagens tremil gikk uten trønderen på startstreken.

– Det lille han fikk vist i dag, er ikke nok, var dommen fra sprinttrener Arild Monsen.

– Krise for Northug

Videre sa Monsen til NTB at «det bare er å kjøre på videre», og poengterte at det fortsatt er en god stund til OL i februar.

Petter Northug på vei inn på hotellet etter sitt fiaskoløp i  prologen. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

– Petter behøver en god treningsperiode etter forkjølelsen han pådro seg rett før Beitostølen. Med et par uker trening håper vi han får den responsen han trenger. Det er framgang, og han vurderte helt til det siste å gå søndagens renn, sa Northugs trener Stig Rune Kveen til NTB.

Nå tror NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland at Petter Northug får en lang vei til OL.

– Dette er en krise for Petter Northug fordi han kanskje må endre på treningsopplegget blant annet med tanke på høydopphold. Det er kritisk at han ikke kom videre i dag, og det er kritisk at han ikke går i morgen fordi han nå får en lang vei til OL, sa Aukland til NRK etter lørdagens sprint.

Populært