Lan Marie Nguyen Berg (MDG): Erna Solberg kan ikke bli statsminister igjen

– Vi vet at forståelsen og tilgivelsen som Erna Solberg ber om fra det norske folk ikke er det samme som hun mener folk med utfordringer med Nav og UDI bør få. Hun hadde måttet gå på dagen om hun var statsminister. Mange har gått for vanvittig mye mindre saker enn dette, sier stortingspolitiker Lan Marie Nguyen Berg (MDG).
– Vi vet at forståelsen og tilgivelsen som Erna Solberg ber om fra det norske folk ikke er det samme som hun mener folk med utfordringer med Nav og UDI bør få. Hun hadde måttet gå på dagen om hun var statsminister. Mange har gått for vanvittig mye mindre saker enn dette, sier stortingspolitiker Lan Marie Nguyen Berg (MDG). Foto: Heiko Junge / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at Erna Solberg kunngjorde at hun blir sittende som Høyre-leder, og er partiets statsministerkandidat i 2025, har ikke reaksjonene latt vente på seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant dem som uttrykker sjokk og vantro, er tidligere MDG-leder og stortingspolitiker Lan Marie Nguyen Berg. Hun deltok selv under utspørringen av Erna Solberg i regi av Stortingets kontrollkomite.

– Hun har som statsminister i åtte år ikke hatt kontroll over hvor mange saker hun har vært inhabil. Dette er alvorlig og det mest sjokkerende som har skjedd i norsk politikk. Jeg tror ikke folk forstår det når dette ikke får konsekvenser, sier Berg til Nettavisen.

– Det gjør dypt inntrykk på meg

Under Høyres sentralstyremøte i Høyres Hus mandag feide Erna Solberg all tvil til side: Hun blir sittende som Høyres partileder og statsministerkandidat i 2025.

– Jeg vet at mange får mindre tiltro til politikken og oss politikerne av saker som denne. Det gjør dypt inntrykk på meg. Jeg tror at vi som er politikere, som alle andre, lærer av feilene vi gjør. Og jeg tror ikke at denne saken gjør meg til en dårligere politisk leder, sa Solberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun la til at hun nå er mer motivert enn på lenge til å gå løs på oppgavene som venter frem mot neste stortingsvalg. Da er målet å velte dagens Støre-regjering.

– Det er overraskende

Erna Solberg fikk sterk støtte fra Høyres sentralstyre. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Erna Solberg fikk sterk støtte fra Høyres sentralstyre. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

I Rødt slo Solbergs comeback-varsel ned som en politisk bombe.

– Erna Solberg har ikke hatt styr på sin egen habilitet i åtte år, eller tatt fullstendig ansvar for det, men likevel vil hun tilbake til statsministerboligen om to år. Det er overraskende, sier Rødts stortingspolitiker Seher Aydar. Også hun var blant utspørrerne i den åpne habilitets-høringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aydar minner om at det er de folkevalgte som har ansvar for å rydde opp for å gjenreise tilliten i det norske folk.

– Jeg vil oppfordre Høyre og Erna Solberg til å ta til seg konklusjonene når de kommer, er den klare meldingen fra Rødt. Kontrollkomiteen har ennå ikke konkludert etter høringen, men den er ventet å komme i god tid før jul.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis hun ikke gjør det, kan det få konsekvenser

Høyre-ordfører i Sandefjord, Bjørn Ole Gleditsch, uttalte seg til NRK samme dag som Erna Solberg møtte til høringen. Etterpå avklarte hun at ekteskapet med Sindre Finnes ville fortsette.

Gleditsch uttalte at det vil være en ulempe for Høyre-lederen å ha Finnes ved sin side hvis hun fortsatt har ambisjoner om å være partiets statsministerkandidat.

– Hvis du skal stille opp som statsministerkandidat, og da ha en mann du ikke kan stole på, som hun selv har sagt offentlig, så tenker jeg at det er de valgene hun først og fremst må gjøre selv. Hvis hun ikke gjør det, kan det få konsekvenser. Men det vil jeg ikke ta stilling til før høring og sånt er ferdig, sa Gleditsch samme dag som høringen pågikk.

«Har ingen nye synspunkter»

En uke etter høringen skriver Høyre-ordføreren dette i en epost til ABC Nyheter.

«Jeg tar til etterretning hva hun og sentralstyre har besluttet, og har ingen nye synspunkter å komme med i denne saken.»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gleditsch vil ikke svare på hva han nå tenker du om at Erna Solberg fortsetter som partileder og statsministerkandidat, om det er en klok avgjørelse, og om avsløringene og håndteringen av habilitetssakene kan bidra til å svekke velgernes tillit til det politiske systemet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mange har gått for vanvittig mye mindre saker enn dette

Ifølge MDG-politiker Lan Marie Berg påligger det Høyre et stort ansvar for å gjenopprette nordmenns tillit til politikere. Hun mener Solbergs avgjørelse om å fortsette som partileder og statsministerkandidat ikke bidrar til dette.

– Vi vet at forståelsen og tilgivelsen som Erna Solberg ber om fra det norske folk ikke er det samme som hun mener folk med utfordringer med Nav og UDI bør få. Hun hadde måttet gå på dagen om hun var statsminister. Mange har gått for vanvittig mye mindre saker enn dette, påpeker Berg.

Solberg: – Jeg opplevde et sterkt ønske

Frp-nestleder Hans Andreas Limi vil ikke ta stilling til om hans parti støtter Erna Solberg (H) som statsministerkandidat i 2025. Foto: Terje Pedersen / NTB Foto: NTB
Frp-nestleder Hans Andreas Limi vil ikke ta stilling til om hans parti støtter Erna Solberg (H) som statsministerkandidat i 2025. Foto: Terje Pedersen / NTB Foto: NTB

Selv er Solberg inspirert av at partiet nå støtter helhjertet opp om hennes kandidatur.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg opplevde et sterkt ønske om at jeg skal fortsette som partileder. Det har bidratt sterkt til min personlige motivasjon og min konklusjon sånn som saken står nå. Hvis Høyre vil, er jeg fullt motivert, kanskje mer motivert enn på lenge, understreket Solberg overfor pressen.

Frp: – Vi må ta det til etterretning

I Frp, som trolig vil bli en hovedsamarbeidspartner i en eventuelt ny borgerlig regjering, er tonen mer avdempet.

– Det er et standpunkt det er opp til Høyre og Erna Solberg å ta, så må vi ta det til etterretning. Når det gjelder situasjonen fram mot stortingsvalget, har Frp sin egen prosess. Den skal vi lande i god tid før valget i 2025, skriver partiets nestleder Hans Andreas Limi i en epost til NTB.

Venstre: – Mange må gjøre en jobb for å bygge opp tillit

Venstres Grunde Almeland, som er saksordfører i kontroll- og konstitusjonskomiteen, har uttalt at han håper Solberg og de andre involverte statsrådene tar inn over seg alvoret i de regelbruddene de har innrømmet å ha gjort.

– Det vil tiden fremover vise om de gjør. Det er mange som må gjøre en jobb for å bygge opp tillit, understreker komite-lederen.