Åpen for alle - alltid

Rødt-leder Marie Sneve Martinussen ber Høyre snu

– Dette henger ikke på greip. Det blir stadig flere hull i denne sveitserosten av en skandale. De fossror i alle retninger på en gang, sier Marie Sneve Martinussen.
– Dette henger ikke på greip. Det blir stadig flere hull i denne sveitserosten av en skandale. De fossror i alle retninger på en gang, sier Marie Sneve Martinussen. Foto: Lise Åserud / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge partilederen er det flere ubesvarte spørsmål. Nå oppfordrer hun Høyre til å legge frem en ny, komplett liste.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag hevdet flere medier at det er feil og mangler i aksjelisten fra Erna Solberg. Listen inneholder kun informasjon om antall aksjer kjøpt og solgt i ulike selskaper og hvilken dato handlene skjedde. Det er ikke noe informasjon om aksjekurser, hvor mye handlene var verdt, eller klokkeslett for handlene.

I et intervju med VG forteller Marie Sneve Martinussen det er uheldig at den listen man har inneholder feil, og at vi blir stående igjen med ubesvarte spørsmål.

– Vi er i en alvorlig tillitskrise for demokratiet. Da mener jeg at Høyre og Høyres leder har ansvar for å legge alle kortene på bordet, sier Rødt-lederen.

Video: Erna Solberg snakket ut en uke etter aksje-skandalen

Gir ikke etter

Dette er Finnes-saken

  • Fredag formiddag fortalte Erna Solberg at hun har vært inhabil i flere saker som statsminister på grunn av Sindre Finnes' aksjehandler.
  • Finnes gjennomførte mer enn 3600 aksjehandler mens Solberg var statsminister.
  • Ektemannen handlet langt mer enn han underveis fortalte kona og Statsministerens kontor (SMK), sa Solberg under pressekonferansen.
  • Finnes har selv innrømmet at han ikke har vært ærlig om sine aksjekjøp overfor Solberg eller SMK.
  • Totalt har Finnes hatt cirka 1,8 millioner kroner i nettogevinst på aksjehandelen i perioden.
  • Søndag avviste Statsministerens kontor (SMK) en ordning som Solberg foreslo fredag, og at hvis hun blir statsminister igjen, så skal SMK sikres fullt innsyn i mannens kjøp og salg av aksjer.
  • Økokrim vil vurdere om det er grunnlag for videre etterforskning i saken.
  • Aksjekjøpene til Fines inngår i kontroll- og konstitusjonskomiteens pågående habilitetssak.
  • Tirsdag la Høyre frem sin tidslinje i Finnes-saken

Kilder: NTB, NRK, ABC Nyheter med flere

Cato Husabø Fossen, Høyres pressesjef, har uttalt til både Dagbladet og DN at de ikke vil lage noen ny liste, selv om det er mangler i den de har lagt fram. Ifølge Fossen vil ikke mer komplett informasjon ha noen påvirkning i vurderingen av Solbergs habilitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vil derfor ikke ta initiativ fra Høyres side til noen ny sammenstilling og har hele tiden tatt høyde for, og informert om, at det kan være enkelte feil eller mangler i den som er gitt ut, sier Husabø Fossen ifølge NTB.

Torsdag sa Solberg i flere intervjuer at det var viktig å legge fram en komplett liste. Dette var grunnen til at det tok tid å lage den.

I et intervju med Dagbladet kaller Sneve Martinussen det mysterium at Høyre ikke vil bidra til at listen blir komplett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette henger ikke på greip. Det blir stadig flere hull i denne sveitserosten av en skandale. De fossror i alle retninger på en gang, sier hun.

Klar oppfordring

Tirsdag skal Stortingets kontrollkomité diskutere saken.

– Nøyaktig hvordan komiteen går fram i Solbergs sak, og hva vi kan be om å få tilgang på, vil komiteen diskutere og bli enige om i vårt møte på tirsdag, sier komitémedlem Grunde Almeland (V) til VG.

Han presiserer at han og Venstre hele tiden har hatt en klar oppfordring til Solberg om å være så åpen som mulig når det gjelder forhold som kan belyse hennes habilitetsbrudd.

– Solberg vil få mulighet til å legge alt på bordet både i en redegjørelse til kontrollkomiteen og i åpne høringer senere i høst, sier han.