Ny krisemåling for Arbeiderpartiet og Senterpartiet

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har slitt tungt på meningsmålingene i lang tid.
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har slitt tungt på meningsmålingene i lang tid.  Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringspartiene er til sammen langt unna Høyre på den ferske målingen til ABC Nyheter og Altinget. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er ikke godt nok. Vi jobber intenst med å styrke oss fram til kommunevalget. Arbeiderpartiet skal gjenvinne tilliten til velgerne ved høstens valg og jeg har troa på at vi skal klare det, sier Ap-nestleder Tonje Brenna til ABC Nyheter.

På junimålingen fra Opinion, laget på oppdrag fra ABC Nyheter og Altinget, får Arbeiderpartiet en oppslutning på 16,3 prosent. Det er en nedgang på 1,4 prosentpoeng fra forrige måling.

– En trend som har vart siden de kom i regjering, sier rådgiver i Opinion Martin Stubban til ABC Nyheter.

Regjeringspartner Senterpartiet går også ned, men marginale 0,3 prosentpoeng til 5,2.

Opinions stortingsbarometer på vegne av Altinget og ABC Nyheter

Partibarometer juni 2023 (endring fra mai i prosentpoeng)

Ap: 16,3 prosent (-1,4)

Høyre: 32,1 prosent (+2,3)

Sp: 5,2 prosent (-0,3)

Frp: 13,2 prosent (+0,7)

SV: 8,3 prosent (-0,6)

Rødt: 8,6 prosent (+2,7)

Venstre: 4,5 prosent (-0,2)

MDG: 3,8 prosent (-)

KrF: 3,1 prosent (-1,3)

Andre: 4,8 prosent (-2,0)

  • Opinions partibarometer for mai 2023 er basert på telefonintervjuer av et tilfeldig utvalg av 1006 personer
  • 71 prosent har avgitt svar om partipreferanse
  • Telefonintervjuene er gjennomført i perioden 23. – 30. mai
  • Barometeret er beregnet på grunnlag av spørsmål om partipreferanse i dag og partipreferanse ved stortingsvalget 2021. Følgende spørsmål ble stilt: «Dersom det var stortingsvalg i morgen, hvilket parti ville du da stemme på?» – «Stemte du ved stortingsvalget i 2021? I så fall, hvilket parti stemte du på da?»
  • Resultatene må tolkes innenfor feilmarginer som varierer mellom 1 og 3 prosentpoeng. De største partiene har de største feilmarginene. Resultatene er vektet på kjønn, alder og stemmegivning ved stortingsvalget 2021.

Kilde: Opinion

For Ap sin del har det sett dårlig ut siden november i fjor, understreker Stubban.

– Vi må tilbake til oktober 2022 sist Arbeiderpartiet var over 20 prosent. Senterpartiet ligger stabilt på seks og fem prosent, en nedgang fra 13,5 prosent etter valget. Det har blitt en slags ny normal. De sliter, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Senterpartiet: – Vi har troa

Marit Arnstad, parlamentarisk leder for Senterpartiet, sier de vil opp på et høyere nivå.

− Vi har troa på at folk vil se at politikken vår utgjør en positiv forskjell i hverdagen. Vi har økt pensjonene, styrket beredskapen gjennom forsvaret og politiet og gjort barnehage og SFO rimeligere for barnefamiliene. Mange av disse grepene vil folk merke i hverdagen fremover, sier hun til ABC Nyheter.

Høyre er fortsatt landets suverent største parti med 32,1 prosents oppslutning. Det er opp 2,3 prosentpoeng fra maimålingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– At Høyre er så mye større enn Ap har ikke skjedd siden Opinion startet opp i 2007. På enkeltmålinger har differansen vært større tidligere i vinter. Men at Høyre har vært såpass mye større over så lang tid, fra rundt oktober 2022, har ikke skjedd tidligere på våre målinger, sier Stubban.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han forteller også at Høyre har knallsterke lojalitetstall, altså hvor mange av partiets velgere som stemmer på partiet igjen. Høyre har en lojalitet på 84 prosent mot Aps 48.

– Høyre har mer eller mindre fullmobilisert sine egne velgere. Det som gjør det frustrerende for Arbeiderpartiet er at mange av deres velgere går til Høyre, men også til SV og Rødt.

Rødt med byks: – Signifikant

Rødt går frem 2,7 prosentpoeng, og øker mest fra forrige måling. Partiet får en oppslutning på 8,6 prosentpoeng.

– Den endringen er signifikant. Jeg klarer ikke helt å se hvorfor de går opp så mye akkurat nå, sier Stubban.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes kan glede seg over junimålingen til ABC Nyheter og Altinget. Foto: NTB
Rødt-leder Bjørnar Moxnes kan glede seg over junimålingen til ABC Nyheter og Altinget. Foto: NTB

Rødt-leder Bjørnar Moxnes gleder seg over den gode målingen.

– Det er veldig motiverende. Samtidig ser vi at Høyre gjør det godt på målingene, og det er all grunn til å frykte at om Høyre kommer til makt vil de privatisere vår felles velferd og forsterke forskjellene. Rødt er den viktigste motkraften mot dette, sier Moxnes til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stubban påpeker at det kan ha noe å si at venstresiden vet at Rødt står litt mer på kravene på blant annet skatt.

– Det er ofte store velgervandringer mellom Ap, SV og Rødt og enkeltsaker kan være nok på en enkeltmåling til å tippe flere velgere i favør av et av partiene.

I forrige uke ble det enighet på Stortinget om lakseskatten. Det ble inngått et skatteforlik mellom regjeringspartiene, Venstre og Pasientfokus som gjorde at skattesatsen ble lavere enn det regjeringen i utgangspunktet foreslo.

– Dette kan ha bidratt til at Rødt henter en del velgere fra Ap som er opptatt av sterkere fordelingspolitikk, høyere skatt for næringslivet eller «rike bedriftseiere», mener Stubban.