Nederlaget virker uunngåelig

Landsmøtet 5. mai i år: Partiledelsen ved partisekretær Kjersti Stenseng, nestleder Tonje Brenna, partileder Jonas Gahr Støre og nestleder Jan Christian Vestre, flankert av statssekretær og leder av Finnmark Arbeiderparti Kristina Hansen og byrådsleder i Oslo Raymond Johansen. Avgått nestleder Bjørnar Skjæran står bak.
Landsmøtet 5. mai i år: Partiledelsen ved partisekretær Kjersti Stenseng, nestleder Tonje Brenna, partileder Jonas Gahr Støre og nestleder Jan Christian Vestre, flankert av statssekretær og leder av Finnmark Arbeiderparti Kristina Hansen og byrådsleder i Oslo Raymond Johansen. Avgått nestleder Bjørnar Skjæran står bak. Foto: Heiko Junge / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sammen skulle Arbeiderpartiet og Senterpartiet være dynamitt. Men lunta er våt og sitter i en vissen kinaputt.

Kommentar: David Stenerud
Redaktør, ABC Nyheter

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiet er nede på 16,3 prosents oppslutning på Opinions junimåling, gjennomført på vegne av Altinget og ABC Nyheter.

Det er blant de dårligste målingene for Ap siden Opinion startet med partimålinger i 2007, selv om mars i år var verre med målinger på henholdsvis 16,0 og 15,5 prosent.

Regjeringspartner Senterpartiet er ikke mye bedre stilt, med sine 5,2 prosents oppslutning på Altinget og ABC Nyheters siste måling. Skulle dét tallet ende opp som gjennomsnitt for juni, måtte vi gått helt tilbake til juni 2015 for å finne en svakere Sp-måned (5,1 prosent), ifølge Poll of polls, som har gjennomsnittsmålinger tilbake til januar 2008. Kontrasten til ballongferden vinteren 2020/21 er brutal; i desember 2020 var Senterpartiets snitt på partimålingene 20,7 prosent.

Opinions stortingsbarometer på vegne av Altinget og ABC Nyheter

Partibarometer juni 2023 (endring fra mai i prosentpoeng)

Ap: 16,3 prosent (-1,4)

Høyre: 32,1 prosent (+2,3)

Sp: 5,2 prosent (-0,3)

Frp: 13,2 prosent (+0,7)

SV: 8,3 prosent (-0,6)

Rødt: 8,6 prosent (+2,7)

Venstre: 4,5 prosent (-0,2)

MDG: 3,8 prosent (-)

KrF: 3,1 prosent (-1,3)

Andre: 4,8 prosent (-2,0)

  • Opinions partibarometer for mai 2023 er basert på telefonintervjuer av et tilfeldig utvalg av 1006 personer
  • 71 prosent har avgitt svar om partipreferanse
  • Telefonintervjuene er gjennomført i perioden 23. – 30. mai
  • Barometeret er beregnet på grunnlag av spørsmål om partipreferanse i dag og partipreferanse ved stortingsvalget 2021. Følgende spørsmål ble stilt: «Dersom det var stortingsvalg i morgen, hvilket parti ville du da stemme på?» – «Stemte du ved stortingsvalget i 2021? I så fall, hvilket parti stemte du på da?»
  • Resultatene må tolkes innenfor feilmarginer som varierer mellom 1 og 3 prosentpoeng. De største partiene har de største feilmarginene. Resultatene er vektet på kjønn, alder og stemmegivning ved stortingsvalget 2021.

Kilde: Opinion

Juni-målingen er den første fra Opinion på vegne av Altinget og ABC Nyheter som fanger opp eventuelle virkninger av bråket i forkant av Arbeiderpartiets landsmøte, der Jonas Gahr Støre dikterte sin egen partiledelse – blant annet ved å ta en kontroversiell telefon til Helga Pedersen for å få henne til å trekke seg som nestlederkandidat. Kritikken mot Støre for å verne partisekretær Kjersti Stenseng og sørge for nestlederplass til sin egen favoritt Jan Christian Vestre var kraftig, også internt. Og det så virkelig ikke bra ut eksternt. Udemokratisk var et ord som gikk igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå er den samlede oppslutningen til regjeringspartiene 21,5 prosent. Til sammenligning er Høyres oppslutning alene 32,1.

Arbeiderpartiet har vært største parti ved samtlige valg etter krigen. Nå virker det uunngåelig at seiersrekken ryker. For det var bra å få inn Tonje Brenna for Bjørnar Skjæran, men med en Støre-kloning som den andre nestlederen og den gamle partisekretæren fortsatt på post, ble det aldri noen ordentlig fornyelse i Ap-ledelsen, slik ambisjonen var formulert.

Arbeiderklassen kjenner ikke igjen Arbeiderpartiet.

Regjeringen greier heller ikke å svare på folks bekymringer, og være relevante og trygge, i en periode hvor mange kjenner dyrtiden på kroppen, eldreomsorgen virker å vakle og folk er bekymret for landets manglende forsvarsevne i en spent verdenssituasjon med krig i Europa.

Aller viktigst er kanskje imageproblemene. Arbeiderklassen kjenner ikke igjen Arbeiderpartiet. Interne konflikter virker alltid å ligge rett under overflaten, for med ujevne mellomrom å blusse opp igjen. Med unntak av Tonje Brenna, fremstår ledelsen grå, kjedelig og immune mot kritikk inntil det arrogante.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når alt det er sagt, er det ingen lett oppgave å styre landet når piler peker nedover. Sammenligningen med Erna Solbergs krisehåndtering er urettferdig overfor Støre. Det er ikke like lett å samle folk i kampen mot en indre fiende (som høye renter, drivstoffpriser, strøm- eller matpriser) som en ytre (en verdensomspennende pandemi fra Kina).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Likefullt må Norges tradisjonelt mest ansvarlige styringsparti – de som har mest av æren for at vi i dag er verdens beste land å bo i for de fleste som bor her – ta ansvar når målinger langt under 20 har blitt den nye normalen.

Sånn kan det ikke fortsette for sosialdemokratene i et av verdens mest profilerte sosialdemokratier.

(Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den).