Meningsmåling:Nordmenn gir utenlandskabler, Solberg-regjeringen og Putin hovedskylden for høye strømpriser: – De slipper litt unna

– Folk har ikke glemt at Høyre-regjeringen førte en kraftløs energipolitikk i åtte år, som ikke rustet oss for de ekstreme tidene vi står i nå. Heldigvis fikk vi stoppet forslagene deres om privatisering av utenlandskabler, og vi fikk på plass en enighet i Stortinget om å ikke bygge flere kabler før vi har høstet erfaringer fra de som var vedtatt, sier leder av Stortingets energi- og miljøkomité, Marianne Sivertsen Næss (Ap).
– Folk har ikke glemt at Høyre-regjeringen førte en kraftløs energipolitikk i åtte år, som ikke rustet oss for de ekstreme tidene vi står i nå. Heldigvis fikk vi stoppet forslagene deres om privatisering av utenlandskabler, og vi fikk på plass en enighet i Stortinget om å ikke bygge flere kabler før vi har høstet erfaringer fra de som var vedtatt, sier leder av Stortingets energi- og miljøkomité, Marianne Sivertsen Næss (Ap). Foto: Javad Parsa / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det viser en ny Norstat-undersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er en svært viktig politisk sak som mange velgere er veldig opptatt av, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning.

Ifølge en undersøkelse som er laget av Norstat på oppdrag fra ABC Nyheter, svarer seks av ti spurte at Putin og Russlands krigføring i Ukraina er hovedårsaken til strømkrisen.

– Det er verdt å merke seg at det er Putin og Russlands krigføring som nevnes oftest. Det vil jeg si er forventet. Dette er noe som har vært mye omtalt i mediene, selv om man kanskje skylder på norsk politikk på ulike måter, sier Berg.

– Det er ikke bare den forrige regjeringen som har skylden for strømprisene

Valgforskeren tror imidlertid at fokuset på utenlandskablene har påvirket nordmenns oppfatning av hvor årsaken ligger. Det oppgir også 55 prosent av de spurte.

Fakta om undersøkelsen

Norstat spurte på vegne av ABC Nyheter: «Hvilke av de følgende påstander mener du er hovedårsaken(e) til strømkrisen?»

(Hver respondent kunne krysse av for flere alternativ. Den samlede prosenten viser hvor mange av respondentene som krysset av for de ulike alternativene).

Her er svarene:

1. Forrige regjering ga konsesjon og åpning av de to siste utenlandskablene

55 %

2. Nåværende regjering har ikke tatt grep for å sikre en rimelig strømpris for forbrukere og næringsliv

40 %

3. Putin og Russlands krigføring i Ukraina

60 %

4. Tysklands nedstenging av kjernekraftverk

39 %

5. Forbrukernes store forbruk av strøm / manglende evne å spare strøm

21 %

(Fakta: Norstat)

– Jeg vil tro at dette først og fremst handler om utenlandskablene, som har vært en viktig del av debatten. Jeg har ikke sett data forut for krisen, men i ettertid kan man si at befolkningen i alle fall legger skylden på kablene, noe som jo kan tyde på at de var imot utviklingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

At den forrige regjeringen får et større ansvar for de ekstreme strømprisene enn dagens regjering, mener valgforskeren kan henge sammen med at ett av svaralternativet inneholdt både «den forrige regjeringen» og «utenlandskablene».

– Hvis man bare hadde spurt hvilken regjering som har ansvaret, ville den sittende regjeringen trolig fått større ansvar enn den forrige regjeringen. Dette er jo en sak med stor politisk sprengkraft, og hvor partier forsøker å markere seg og skape troverdighet. Det er ikke bare den forrige regjeringen som har skylden for strømprisene. Det var flere parti som stemte for utenlandskabler, som også har ansvaret, påpeker Johannes Berg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De slipper litt unna å stå til ansvar for årsakene til strømkrisen

Det er Stortinget som vedtok å bygge de nye utenlandskablene mellom Norge og resten av Europa. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Det er Stortinget som vedtok å bygge de nye utenlandskablene mellom Norge og resten av Europa. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Ifølge en analyse fra Volue Insight, gjengitt av DN i slutten av august, ville strømprisene falt 25 prosent uten de to nye utenlandskablene til Tyskland og England som ble satt i drift i fjor. Samtidig forsterker krigen i Ukraina strømprisene, og sender disse til himmels.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Valgforskeren tror dagens regjering har potensial til å komme bedre ut av strømkrisen dersom den klarer å ta grep som bidrar til å få kontroll.

– Det ligger en mulighet for regjeringen hvis velgerne oppfatter at de tar grep og er handlekraftig. Hvis de tar noen skritt i riktig retning, kan de vinne større oppslutning. Den nåværende regjeringen har ansvaret for å håndtere situasjonen her og nå, selv om de slipper litt unna å stå til ansvar for årsakene til strømkrisen, forklarer Johannes Berg.

Ap: – Høyre-regjeringen førte en kraftløs energipolitikk i åtte år

Leder av Stortingets energi- og miljøkomité, Marianne Sivertsen Næss (Ap) kommenterer undersøkelsen slik:

– Folk har ikke glemt at Høyre-regjeringen førte en kraftløs energipolitikk i åtte år, som ikke rustet oss for de ekstreme tidene vi står i nå. Heldigvis fikk vi stoppet forslagene deres om privatisering av utenlandskabler, og vi fikk på plass en enighet i Stortinget om å ikke bygge flere kabler før vi har høstet erfaringer fra de som var vedtatt, påpeker Sivertsen Næss.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Marianne Sivertsen Næss er ordfører i Hammerfest kommune. Situasjonen er uavklart, sa hun på lørdagens pressekonferanse. Foto: Terje Pedersen / NTB
Marianne Sivertsen Næss er ordfører i Hammerfest kommune. Situasjonen er uavklart, sa hun på lørdagens pressekonferanse. Foto: Terje Pedersen / NTB

Hun uttrykker stor forståelse for at mange nordmenn, både private husstander og bedrifter, nå befinner i en svært vanskelig situasjon. Hun lover at regjeringen jobber på spreng for å få kontroll med strømprisene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mange er bekymret for de ekstremt høye strømprisene vi opplever nå, og det tar regjeringen på største alvor. Derfor har vi innført en av de beste strømstøtteordningene i verden for å skjerme folk, og vi skal bygge ut mer kraft for å løse energimangelen. Det har nok folk fått med seg, mener lederen av Stortingets energi- og miljøkomité.

– Viktigere enn å krangle om hvem som har skylden

Hun biter seg også merke i at nordmenn er bevisste på hvordan storpolitikken slår inn i folks hverdag over hele kontinentet.

– Det er tydelig at Putin forsøker å splitte folk i vestlige demokratier ved å strupe gassleveranser og skape sosial uro med økte energipriser, og dette er også folk klar over.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Marianne Sivertsen Næss forsvarer regjeringens siste grep for å redusere strømregningene.

– Men viktigere enn å krangle om hvem som har skylden, er det å løse problemene nå. Derfor vil vi blant annet bruke inntektene fra kraftselskapene til å redusere folks strømregning og bevare gode velferdsordninger.

Høyre: - Putin startet energikrigen lenge før han invaderte Ukraina

1. nestleder i Høyre, Henrik Asheim, erkjenner at det ikke finnes enkle løsninger på å få bukt med de høye strømprisene, og at det derfor er avgjørende å hjelpe husstander og bedrifter gjennom strømkrisen.

- På kort sikt er det krevende å få strømprisen ned i Norge fordi vi er avhengige av at det bygges ut mer kraft. Derfor har det politiske flertallet heldigvis funnet sammen om en bedre strømstøtteordning til husholdningene enn noe annet land kan tilby. Omsider har også regjeringen gått med på at bedriftene skal få støtte. For mange bedrifter og familier er det summen av økte kostnader som nå er utfordringen, derfor har vi pekt på lavere skatter fremover og ikke stadig høyere skatt, slik regjeringen har gjort, sier Asheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener i likhet med flertallet i undersøkelsen at hovedårsaken for prisgaloppen kan plasseres hos Russlands president, som bruker energi som våpen mot Vesten.

- Høyre er helt enige med flertallet i denne undersøkelsen når 60 prosent peker på Putins angrepskrig i Ukraina og langvarige struping av gasstilførselen til det europeiske kontinentet som hovedårsak til økte strømpriser. Det er mange som forsøker å finne nasjonale forklaringer på de høye strømprisene, og noen argumenterer med at strømmen var dyrere enn vanlig også sist vinter. Da er det viktig å huske på at Putin startet energikrigen lenge før han invaderte Ukraina i februar i år. Allerede sommeren 2021 begynte de å føre mindre gass til Europa, minner Høyres 1. nestleder om.

– Da ville svaret vært 100 prosent

Høyre-leder Erna Solberg statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Carina Johansen / NTB
Høyre-leder Erna Solberg statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Carina Johansen / NTB

Den åpne Facebook-gruppen «Vi som krever billigere strøm» har nå mer enn 620.000 følgere. Interimredaktør og administrator, Olav Sylte, mener utenlandskablene må bære hovedskylden for strømsjokket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– At 55 prosent peker på utenlandskablene er ikke et overraskende et høyt tall, men det ville sannsynligvis vært 100 prosent dersom svaret ikke var koblet til den forrige regjeringen, sier Sylte.

Han mener at både den nåværende regjering og tidligere regjeringer har deltatt i beslutninger og prosessen som førte til at Norge fikk to nye utenlandskabler.

– Dette gjelder jo alle de politiske stortingspartiene. Den forrige regjering iverksatte prosessen og er helt åpenbart delaktig, men Arbeiderpartiet og de andre partiene var med på prosessen, understreker Sylte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vil gi seg politisk utslag allerede ved neste kommunevalg

Han tror likevel strømsaken er såpass politisk eksplosiv at den vil gjøre utslag allerede ved neste valg.

– Vi opplever nå at mange sofasittere engasjerer seg. Dette vil helt klart gi seg politisk utslag allerede ved neste kommunevalg, forventer Sylte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han tror alle partier er enige om at utenlandskablene er årsaken til de høye prisene, og at prisene ble mangedoblet da den enorme overføringskapasiteten medførte at Norge ble enda sterkere koblet opp mot energiprisene i Europa for øvrig, og dermed sterkere styrt av Norpool.

Veien til lavere strømpriser tror han kan skje via flere ulike tiltak.

– Det er mange grep som kan gjøres. De kan fjerne momsen og innføre makspris- De kan sette ned prisen på nettleie og øke strømstøtten, foreslår Olav Sylte.

Nordmenn peker på Putin

Russlands president Vladimir Putin. Foto: AP / NTB
Russlands president Vladimir Putin. Foto: AP / NTB

Valganalytiker og statsviter Svein Tore Marthinsen mener svarene i undersøkelsen viser at befolkningen har et sammensatt syn på hva årsakene til strømkrisen kan være.

– Putins krig, og forrige regjerings åpning for de to siste utenlandskablene, peker seg ut som de to viktigste momentene, etterfulgt av manglende grep fra nåværende regjering og Tysklands nedstenging av kjernekraftverk. Trolig er det en overvekt av rødgrønne velgere som gir forrige regjering mye skyld, mens borgerlige velgere nok er mer tilbøyelig til å gi nåværende regjering en del av skylden. Mens man nok, uavhengig av partitilhørighet, samler seg i å peke på Putin, oppsummerer Marthinsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han tolker den nye Norstat-målingen som en indikasjon på at regjeringspartiene sliter.

– Det store opinionsfallet til Ap og Sp siden stortingsvalget i fjor, kan langt i fra tilskrives strøm alene. Også der er årsaksbildet langt mer sammensatt. Ellers interessant å observere at eget forbruk kommer nederst på listen over årsaker. Det store flertallet mener altså at det primært er tilbudet og ikke etterspørselen som det er noe galt med, poengterer valganalytikeren.