Paven: Russland vil avslutte krigen mot Ukraina 9. mai

– Først må jeg reise til Moskva, først må jeg møte Putin. Jeg gjør det jeg kan. Hvis Putin bare ville åpnet en dør, sier Pave Frans. I mellomtiden fortsetter Russlands president Vladimir Putin og forsvarsminister Sergei Shoigu en blodige angrepskrigen mot Ukraina.
– Først må jeg reise til Moskva, først må jeg møte Putin. Jeg gjør det jeg kan. Hvis Putin bare ville åpnet en dør, sier Pave Frans. I mellomtiden fortsetter Russlands president Vladimir Putin og forsvarsminister Sergei Shoigu en blodige angrepskrigen mot Ukraina. Foto: Evgeniy Paulin / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ungarns statsminister Viktor Orban skal ha informert Paven om at Putin trolig vil kunngjøre at krigen mot Ukraina snart vil bli avsluttet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De nye opplysningene skal ha kommet fram i et intervju med den italienske avisen Corriere Della Sera.

Ifølge Pave Frans vil Vladimir Putin benytte 9. mai-feiringen til å erklære at krigen er over. Dagen er en offentlig høytidsdag og markerer Russlands seier over Nazi-Tyskland under 2. verdenskrig og markeres med en stor militærparade i Moskva.

Nyheten er også gjengitt av Radio Free Europe, men opplysningene er ikke bekreftet eller kommentert av andre uavhengige kilder. Kreml har ikke kommet med tilsvarende informasjon.

«Russland har en plan, at alt vil ende 9. mai»

Pave Frans under våkemessen i Peterskirken påskeaften. Foto: Remo Casilli / pool photo via AP / NTB Foto: NTB
Pave Frans under våkemessen i Peterskirken påskeaften. Foto: Remo Casilli / pool photo via AP / NTB Foto: NTB

Også Reuters melder om Pavens samtale med Orban, og skriver dette:

«Paven sa også at da han møtte Viktor Orban den 21. april, sa den ungarske statsministeren til ham: «Russland har en plan, at alt vil ende 9. mai», med henvisning til årsdagen for Russlands frigjøring ved slutten av andre verdenskrig.»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis Putin bare ville åpnet en dør

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov har derimot sagt at jubileet ikke vil ha noen betydning for Moskvas militære operasjoner i Ukraina. Dessuten har vestlig etterretning tvert imot advart om at Putin vil erklære krig 9. mai, blant annet for å kunne mobilisere flere russere til militærtjeneste for å slåss i Ukraina.

Dersom både Paven og Ungarns statsminister er sitert rett, vil det i så fall være en svært oppsiktsvekkende opplysning, og gi håp om en slutt på den blodige krigen.

Paven har tidligere vært i kontakt med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, men har forgjeves forsøkt å komme i dialog med Kreml.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Først må jeg reise til Moskva, først må jeg møte Putin. Jeg gjør det jeg kan. Hvis Putin bare ville åpnet en dør, forteller Paven.

Paven: «Kan ikke bli Putins altergutt»

Ungarns statsminister Viktor Orbán. Foto: AP / NTB
Ungarns statsminister Viktor Orbán. Foto: AP / NTB

I intervjuet med den italienske avisen Corriere Della Sera opplyser Pave Frans at han har bedt om et møte i Moskva med Russlands president Vladimir Putin.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Målet med møtet var å prøve å stoppe krigen i Ukraina, men paven skal ennå ikke ha fått svar på henvendelsen.

Pave Frans er sitert på at patriark Kirill fra den russisk-ortodokse kirken, som støtter Putins krig, «ikke kan bli Putins altergutt».

Splittelse blant ortodokse kristne

– Jeg snakket med Kirill i 40 minutter på Zoom. I de første 20 minuttene leste han opp alt som skulle rettferdiggjøre krigen for meg. Jeg hørte og sa til ham: Jeg forstår ingenting av dette, forteller Paven.

Krigen i Ukraina har ført til et svært anstrengt forhold mellom Vatikanet og den russisk-ortodokse kirken. I tillegg har krigen bidratt til splittelse blant ortodokse kristne, både i Ukraina og Russland, og andre steder i verden.